Güncelleme Tarihi:
ÇANAKKALE Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı sağlık tesislerinde hızlı Beta Testi uygulanmaya başlandı.
Sağlık Bakanlığı’nın üst solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotik gerekip gerekmediğini 5 dakikada tespit eden Beta Testi uygulaması Çanakkale’de başladı. Beta mikrobu kaynaklı ve antibiyotik tedavisinin uygulanmasının gerektiği hastalıklar artık 5 dakikada tespit edilebilecek.
Boğaz enfeksiyonlarında hızlı Beta Testinin öneminden bahseden Çanakkale Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreter Uzm. Dr. Kerim Yeşildağ, boğaz enfeksiyonlarının en sık sebebinin virüsler olduğunu söyledi. Virüslerin sebep olduğu boğaz enfeksiyonları en geç bir hafta içinde kendiliğinden iyileştiğini kaydeden Yeşildağ sözlerine şöyle devam etti:
“Bazı kişilerde ise boğaz enfeksiyonunun sebebi bakterilerdir. Bakterilerin sebep olduğu boğaz enfeksiyonlarının en sık nedeni ise A grubu beta hemolitik streptokok adlı bakteridir. Çocuklarda yüzde 20-40, yetişkinlerde ise yüzde 5-15 arası boğaz enfeksiyonu bakteriler tarafından meydana gelir. Hızlı Beta Testi, boğaz enfeksiyonu sebebinin A grubu beta hemolitik streptokok adı verilen bakteri olup olmadığını kısa sürede belirlemeye yarar. Bu sayede boğaz enfeksiyonu için antibiyotik kullanımının gerekli olup olmadığı anlaşılır.”
NASIL UYGULANIYOR?
Hızlı beta testi 5 dakika kadar kısa bir sürede sonuç verir. Doktor ucunda pamuk bulunan bir çubuğu boğazınızda enfeksiyon bulunan bölgeye sürer. Bu çubuğu test içindeki kimyasal maddeler ile birleştirir. Karışım bir kart üzerine aktarılarak sinyal vermesi beklenir. Hızlı beta test sonucu negatif ise: kart üzerinde tek bir çizgi belirir. Bu durumda boğaz enfeksiyonunun sebebi “A grubu beta hemolitik streptokok” değildir. Kişinin antibiyotik kullanmasına gerek olmadığı anlaşılır. Hızlı beta test sonucu pozitif ise: kart üzerinde iki çizgi belirir. Bu durumda boğaz enfeksiyonunun sebebi “A grubu beta hemolitik streptokok” bakterisidir. Hastanın antibiyotik kullanması gereklidir. Doktor uygun antibiyotiği reçete eder. Kısa süre önce antibiyotik kullanmış olmak veya test öncesi ağız gargarası yapmak hızlı beta test sonucunu etkileyebilir. Böyle bir durum varsa doktora söylenmelidir.
Mustafa SUİÇMEZ / ÇANAKKALE, (DHA)
FOTOĞRAFLI