Türkiye’nin, 2053’te net sıfır hedefine ulaşabilmesi için, 2020 yılına kıyasla 2030’a kadar en az yüzde 35 mutlak emisyon azaltımı hedeflemesi gerekiyor. İklim uzmanlarına göre bu yolda atılacak adımlar ekonomik iyileşmeleri de beraberinde getirecek.
#Karbon SalınımlarıIsı pompaları, rekor sıcaklıklarla birlikte yeniden gündemde. Hem temiz enerji kaynağı olması hem de maliyet avantajı nedeniyle çoğu klimanın yerini ısı pompaları almaya başladı. Isıtma, soğutma ve sıcak su temin etmek amacıyla kullanılan ısı pompaları, Türkiye için de büyük bir öneme sahip. Uzmanlar, ısı pompalarının yaygınlaştırılması için özellikle yeniden inşa sürecindeki deprem bölgesinde teşviklerin verilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
#Isı PompalarıBirleşmiş Milletler, temmuz ayının ilk haftasını bugüne kadar görülen en sıcak hafta ilan ederken; sıcaklığın maliyetinin de ağır olacağı belirtiliyor. Uzmanlar, yangın, tarımsal kuraklık ve sıcak hava dalgaları nedeniyle Türkiye’nin de ağır bir faturayla karşılaşacağı konusunda uyarıyor. Bu süreçte kamu ve özel sektör için yeşil dönüşüm ise “kaçırılmaması gereken bir fırsat” olarak görülüyor.
#Yeşil DönüşümArka arkaya yaşanan sel felaketi ve kuraklık, iklim krizine yeterince hazırlıklı olmadığımızı gösterdi. Uzmanlar, iklim etkileri nedeniyle büyümenin yüzde 2’sinin kaybedilebileceğini hatırlatarak, “Sanayi, ticaret ve Ar-Ge’de, iklim politikaları özelinde yeni bir ekonomik kalkınma stratejisi kurgulanmalı. Önlemlerin maliyeti, krizin sonuçlarıyla mücadele etmekten daha düşük” uyarısında bulunuyor.
#İklim KriziGeçtiğimiz pazar günü başlayan COP27’de, 18 Kasım’a kadar iklim değişikliği etkilerinin yanı sıra jeopolitik çatışmalarla birlikte karşılaşılan enerji, gıda, su ve yaşam maliyeti alanındaki krizler ele alınacak. Bu yıl ilk kez konferansta gıda sektörü için de ayrı bir başlık açılırken; öne çıkan gündem maddelerinden biri de ülkelerin emisyon azaltım hedeflerini güncellemesi gerekliliği olacak.
#Gıda SektörüKüresel ısınmanın temel sebebi insan faaliyetleri kaynaklı emisyonlar olarak görülürken emisyon azaltımına yönelik en iddialı senaryoların uygulanması halinde dahi küresel sıcaklık artışının gelecek 20 yıl içinde 1,5 dereceyi aşma riski yükseliyor. Birçok otomobil şirketi de emisyon konusunda adım atmış durumda.
#İklim KriziDünya salgın döneminde sürdürülebilir ekonomik politikaların ve temiz çevrenin önemini bir kez daha anlasa da ülkelerin finansman politikaları hâlâ değişmedi. Salgın döneminde açıklanan paketlerle fosil yakıtlara 151 milyar dolar, temiz enerjiye ise 89 milyar dolar finansman sağlandı. Uzmanlar ise krizden çıkmak için yenilenebilir kaynakları işaret ediyor.
#GazetehaberleriTürkiye’nin en kapsamlı perakende güven endeksi alarm veriyor. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) hazırladığı endeks bu yılın ekim ayında 7 yılın en kötü değerini aldı. Bu işletmelerin geçen üç ayda işlerinin kötü gitmesinden ve gelecek üç ayda da işlerin düzelmeyeceği beklentisinden kaynaklandı.
#Türkiye