Sıkı bir uyku eğitimi 4. aydan önce tavsiye edilmiyor. Ancak dördüncü aya kadar bebek dünyaya çok hızlı adapte olduğu için bazı uyku alışkanlıkları geliştirebilir. Sağlıklı ve düzenli bir alışkanlık geliştirmesi konusunda bebeğinize destek olabilirsiniz.
#Bebeklerin UykusuBebeklerde uyku düzeni, gelişim açısından kritik öneme sahip oluyor. Çocukların zihinsel ve bedensel gelişiminde kilit rol oynayan uyku, ebeveynlerin belli bir düzene oturmak için yoğun çaba sarf ettiği konuların başında geliyor. Çözüm arayışında karşılarına çıkan birbirinden farklı yüzlerce yöntem ise kafa karışıklıklarına neden oluyor. Peki, bebeklerde uyku eğitimi nasıl sağlanır? İşte, o konu hakkında bazı detaylar
#Anne BebekUzm. Dr. Emin Çağlar, “Özellikle beyin gelişimi ve büyümenin en hızlı olduğu dönem olan bebeklik ve çocuklukta uyku, diğer dönemlere göre daha çok önemlidir. Çocuklarda en sık görülen uyku bozuklukları uyku terörü, uyurgezerlik, bruksizm ve uyku saatinin kaymasıdır. Yorgunluk ise bebeğinizin gece daha sık kalkmasına ve az uyumasına yol açar” dedi.
#Bebek AğlamasıSağlıklı yeni doğan bebekler günde 15-18 saat uyurlar bunun 6 saat kadarı gündüz uykusudur. Prematürelerin uyku süreleri miadında bebeklere göre daha kısa ve uyku uyanıklık mekanizmaları daha düzensizdir. Peki bebeklerin gün içinde uyku süreleri nasıldır?
#Yenidoğan Uyku DüzeniBebeklerin uyku düzenini etkilediği için diş çıkarma dönemleri bazı ebeveynler için endişe verici olabiliyor. Bebeklerin 6 aylıktan 2 yaşına kadar karşılaştığı uyku sorunlarının diş çıkarma döneminden kaynaklandığı düşünülüyor. Peki, ebeveynler arasındaki bu yaygın inanışın gerçeklik payı nedir? Uyku Danışmanı Pınar Sibirsky, bebeklerde diş çıkarma dönemine ilişkin ebeveynlere önemli önerilerde bulunuyor.
#BebekYeni doğan döneminin özellikle ilk 6 ayı bebeklerin, anne babayla aynı odayı paylaşması güven duygularının gelişmesi ve anneyle bebeğin konforu için önemli ve gerekli bir durum. Ancak zamanı geldiğinde bebeğinizin sağlıklı gelişimi açısından ve uyku düzeninin tamamen oturması için kendi odasında ve kendi yatağında uyuması gerekir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, bebeğinizi kendi odasına ve yatağına geçirme yaşını fazla uzatmamak gerekiyor. En geç 2 yaşına geldiğinde tamamen sizden ayrılmış ve kendi özel alanı olmuş olmalı.
#DönenceBebeklerin dünyaya geldikleri ilk andan itibaren sahip oldukları en güçlü refleksleri doğal emme güdüleridir. Emme güdüsü, bebekleri hayata ve annelerine bağlanmalarını sağlayan en doğal dürtüdür. Bebekler doğal emme içgüdüsünü tekrarlamak isterler. Bu tekrar ve tatmin duygusu bebeğinizi sakinleştirir ve özellikle uykuya dalışını kolaylaştırır. Bebeğinizin bu duygusunu günün her anında tatmin etmesine yardımcı olacak başlıca bebek ürünü ise anne ve bebeklerin vazgeçilmezi olan emziklerdir.
#EmzikUzmanlar, çocukların kendi odalarına sahip olmalarının hem özgüvenlerini artıracağını, hem de özel hayat kavramlarının yerleşmesi açısından önemli olduğunu belirtiyor. Bu noktada odaların doğru şekilde dekore edilmesi ve sağlığa zararlı malzemelerin kullanılmaması çok önemli.Eda UTKU / eutku@hurriyet.com.tr