Birçok kadın Covid-19 aşısı yaptırdıktan sonra adet düzensizlikleri yaşadıklarını dile getiriyor. Menopoza mı girdim acaba diye düşünenler bile var ama bilimsel olarak aşı ile adet düzensizliği arasında bir bağ olduğu kanıtlanmış değil. Hem arkadaşlar arasında hem de sosyal medyada geniş şekilde yer alan ve kafalarda soru işareti bırakan bu konuyu uzmanlarımızla konuştuk
#Covid 19Koronavirüs salgınında ağır hastalık ve ölüm riskini düşürerek milyonlarca hayatın kurtarılmasını sağlayan Kovid-19 aşıları tüm dünyada uygulanmaya devam ediyor. Çocukların aşılanması ile ilgili çalışmalar da salgının devreye girmesinden bir yıl sonra başlamış, yaş gruplarına göre birçok ülke yetişkinlerle birlikte çocukları da virüse karşı aşılamaya başlamıştı. Pfizer-BioNTech'ten yapılan açıklamaya göre ise artık 5 yaş altı çocuklar için özel bir aşı üretilmeye başlanacak.
#Pfizer-BiontechSağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Covid-19'a yakalanan hamilelerin vefat oranlarıyla ilgili çarpıcı rakamlar paylaştı. Korkutucu tabloya rağmen gebelerin çok büyük bir kısmı aşıdan kaçıyor. Peki ama neden? 9 soruda hamilelerin Covid-19 aşıları hakkında merak ettiklerini anlatıyoruz...
#KoronavirüsÇalışma düzenimizden sosyal yaşantımıza kadar pek çok alanda hayatımızı etkileyen pandemi, ikili ilişkilerimizde yaşadığımız kavgaların konusunu bile değiştirir hale geldi. Kim derdi ki bir gün 'Hafta sonu senin ailene değil benim aileme gideceğiz' kavgası yerine 'Senin istediğin aşıyı değil benim istediğimi olalım' kavgası yaşanacağını…
#Aşı TartışmasıEGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl'ün sağlık ocağında bebeğe yanlışlıkla koronavirüs aşısı yapıldığını öne sürmesinin ardından, yaklaşık 3 ay önce bebeklerine Hepatit-B aşısı yerine Covid-19 aşısı yapıldığını ileri süren ailenin suç duyurusunda bulunduğu belirtildi. Ayrıca Sağlık Bakanlığı'ndan gelen açıklamada Prof. Dr. Zafer Kurugöl'ün bir TV kanalındaki sözlerinin ardından iddialarla ilgili soruşturma başlatıldığı belirtildi.
#AşıEge Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl'ün sağlık ocaklarında bebeklere yanlışlıkla koronavirüs aşısı yapıldığını öne sürmesi büyük yankı uyandırdı. Yaptığı açıklamayla ilgili DHA'ya konuşan Prof. Dr. Kurugöl, "Yanlış aşı değil de, yanlışlıkla yapılan bir uygulama diyelim. 105 milyon doz aşı yapılan bu ülkede, bunu fedakarca yapan sağlık personeli bir kere bilmeden yapmış. Hemşireler son anda farkına vardı. Ardından iyi niyetle aileye de bilgi verdiler. Sağlık Müdürlüğü'ne haber verdiler. O kadar kişi arasından sadece 1 kişi var." dedi. Öte yandan Sağlık Bakanlığı, yanlış aşı ile ilgili soruşturma başlatmıştı.
#KoronavirisEge Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl'ün sağlık ocaklarında bebeklere yanlışlıkla koronavirüs aşısı yapıldığını öne sürmesi büyük yankı uyandırdı. Yaptığı açıklamayla ilgili DHA'ya konuşan Prof. Dr. Kurugöl, "Yanlış aşı değil de, yanlışlıkla yapılan bir uygulama diyelim. 105 milyon doz aşı yapılan bu ülkede, bunu fedakarca yapan sağlık personeli bir kere bilmeden yapmış. Hemşireler son anda farkına vardı. Ardından iyi niyetle aileye de bilgi verdiler. Sağlık Müdürlüğü'ne haber verdiler. O kadar kişi arasından sadece 1 kişi var." dedi. Sağlık Bakanlığı, yanlış aşı ile ilgili soruşturma başlatırken, bebeğin ailesi de yaşanan olayla ilgili suç duyurusunda bulundu.
#Koronavirüs'Bebeklere yanlışlıkla Kovid-19 aşısı uygulandığı' iddiasına ilişkin olarak Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) 2. Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan, gerçeği yansıtmadığını belirterek, aşılarda senelerdir barkod sisteminin kullanıldığını, dolayısıyla böyle bir ihtimalin söz konusu bile olamayacağını bildirdi. İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı da konu hakkında inceleme başlatıldığını belirtti.
#KoronavirüsSon günlerde birçok ilden koronavirüse yakalanan anne adaylarıyla ilgili acı haberler gelirken Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. İsmail Cinel “Hamilelerin aşı olması iki kat önemli” dedi. “Maalesef ne yapacağımızı şaşırdığımız, üzücü tablolarla karşılaşıyoruz” diyen Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Ateş Karateke de hamileliğin her ayında aşı olunabileceğini söyledi.
#KoronavirüsKoronavirüs salgını mücadelesinde en büyük silahlarımızdan biri haline gelen Kovid-19 aşıları dünya genelinde milyarlarca kişiye uygulanmaya devam ediyor. Öte yandan birçok kişi bu aşılarla ilgili soru işaretlerine ve çekincelere sahip. Bunların arasında anne adayları ve emziren anneler de var. Yeni yapılan bir araştırmanın sonucu ise mRNA aşıları ve anne sütüyle ilgili çarpıcı sonuçları ortaya koydu.
#MrnaAşı kısırlaştırıyor mu sorusu son günlerin en çok konuşulan hususları arasında yer alıyordu. Türkiye'de 20'li yaşlara kadar inen aşı sırası dolayısıyla daha fazla kişinin dikkatinde yer alan aşı kısırlaştırıyor mu sorusu, uzmanlar tarafından yanıtlandı. Peki, diğer aşılar ve BionTech kısırlık yapıyor mu? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Aşı Kısırlaştırıyor MuSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronavirüste üçüncü doz hatırlatma aşılarının ne zaman yapılması gerekeceği ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Yavuz, koronavirüs geçirenlerde de aşı olanlarda da bir süre sonra bağışıklığın azaldığı ve her iki gruba da hatırlatma dozu adı verilen üçüncü doz aşılamaların yapılması gerektiği konusunda bilim dünyasının uzlaşmaya vardığını söyledi. Yavuz, ''Hem CoronaVac’ta hem BioNTech’te hatırlatma dozları gerekecek. Belki biri 6'ncı ayda, diğeri 1 yıl sonra olacak, ama gerekecek'' dedi. 'Aşı kısırlık yapıyor' iddiasına da son noktayı koyan Yavuz, 'Koronavirüs aşısı gripten de korur mu?' sorusuna da yanıt verdi.
#KoronavirusBilim insanları Covid önlemleri hafifletildikçe, özel eğitilmiş köpeklerin virüsün yayılmasını önleyici tedbirlerden biri olarak gündeme gelebileceğini söylüyor. Köpekler havaalanlarında ya da büyük kalabalıkların katıldığı etkinliklerde faydalı olabilir.
#DünyaTürkiye’de koronavirüse karşı aşılama hızla devam ediyor. Sağlık çalışanları başta olmak üzere öncelikli grupların aşılanması sürüyor. Araştırmalar ise hamilelerin de risk grubunda olduğunu ortaya koyuyor. Peki, hamileler Covid-19 aşısı olabilir mi, hamileyken yaptırılan aşının koruyuculuğu bebeğe geçer mi?
#Hamilelikte Aşı Yaptırılır MıSon bir yıldır dünyanın gündemine oturan koronavirüs salgınıyla ilgili gözler aşıya çevrilmiş durumda. Halihazırda test aşamasında olan aşıları kimlerin kullanacağı, kimlerin muaf tutulacağı tartışması ise devam ediyor. Aşıyı hamilelerin olmaması gerektiği belirtilirken, tüp bebek tedavisini erteleyen çok sayıda çiftin ise tedavi öncesi aşı yaptırıp yaptırmayacakları konusunda kafalarında soru işareti oluşuyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Özkan Özdamar, tüp bebek tedavisi planlayan çiftlere aşıyla ilgili önerilerde bulundu.
#Tüp Bebek Tedavisi AşamalarıHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs salgını sürecinde aşının öneminin bir kez daha anlaşıldığını söyledi. Prof. Dr. Ceyhan, "13 hastalığa karşı çocukları, devlet tarafından bir aşı şemasıyla aşılıyoruz. Bu aşıları kullanmayı bırakırsak, bunların içerisinden en az 5 tanesi bundan daha kötü salgın yapabilir. Her yıl 14 binin üzerinde çocuğu sadece aşı yapmadığımız için kaybedebiliriz" dedi.
#Mehmet Ceyhan