Kahramanmaraş’ta yaşanan depremin ardından deprem uzmanları İstanbul’da yaşanabilecek depremlere dikkat çekiyor. İstanbul’un Avrupa ilçesinde bulunan Bayrampaşa ilçesinde yaşayanlar ise deprem risk durumunu öğrenmeye çalışıyor. İstanbul’un en yüksek nüfus yoğunluğuna sahip illerinden birisi olan Bayrampaşa’daki risk durumuna ilişkin bilgiler İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 yılında hazırladığı ve İstanbul’da bulunan 39 ilçeyi kapsayan “ İlçe Olası Deprem Kayıp Tahmini Kitapçığında yer alıyor. Peki Bayrampaşa’dan fay hattı geçiyor mu, deprem bölgesi mi? İşte, Bayrampaşa deprem risk durumu
#Bayrampaşa Deprem Bölgesi MiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Toplantısı’nda yaptığı sunumda, "Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut yapım seferberliği kapsamında 405 bin afet konutunun yapımını başlattık. Bu kapsamda 83 bin köy evini de illerimizdeki tespitler çerçevesinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu çalışmaları büyük bir hassasiyetle; sahadaki zemin etüt ekiplerimizce hocalarımızla eş güdüm içinde onların görüşleriyle birlikte yapıyoruz. Yaklaşık 1 milyon yeni konutun yapımı ve 1 milyon konut amaçlı arsa tahsislerimizi de hesap ettiğinizde son 1 yıl içerisinde ülkemize 2 milyon yeni, sağlam ve güvenli konut kazandırmış olacağız. İstanbul’da bugüne kadar 695 bin konutun dönüşümünü sağladık. 93 bin konutun dönüşümün fiilen sahada devam ediyor." şeklinde konuştu.
#Bakan Kurumİstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliği ile 39 ilçe için olası depremde risk tahminleri kitapçığı hazırladı. Kitapçık İstanbul ilçeleri deprem riski hakkında detaylı bilgiler veriyor. 2019 yılında hazırlanan Olası Deprem Kayıp Tahminleri Kitapçığı ilçelerdeki deprem risk durumu ve nüfus bilgileri İBB tarafından paylaşıldı. İstanbul Bayrampaşa da risk raporu merak edilen ilçelerden biri oldu. Peki, Bayrampaşa deprem bölgesi mi, fay hattı geçiyor mu? İBB Bayrampaşa deprem risk hartitası ve deprem riski raporu...
#Bayrampaşa Deprem Risk HaritasıGökçen Çamlıyurt İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ODTÜ Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi, İstanbul Avrupa yakasında deprem riski yüksek Zeytinburnu, Fatih, Küçükçekmece, Bahçelievler, Bayrampaşa ve Güngören ilçelerinde “bina inceleme” çalışması gerçekleştirdi. İşte çarpıcı sonuçlar.
Gökçen Çamlıyurt İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ODTÜ Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi, İstanbul Avrupa yakasında deprem riski yüksek Zeytinburnu, Fatih, Küçükçekmece, Bahçelievler, Bayrampaşa ve Güngören ilçelerinde “bina inceleme” çalışması gerçekleştirdi.
Orta Doğu Teknik Üniversitesinin (ODTÜ) İstanbul için geliştirdiği yöntemin ilk basamağı olan “sokaktan tarama” ile gözleme dayalı 4-5 parametre kullanılarak, binaların deprem riski belirlenebiliyor. Eğitimli gözlemcilerce, kat sayısı, ağır çıkma, yumuşak kat, yapı kalitesi gibi unsurların ele alındığı inceleme, bir bina için ortalama 10 dakika sürüyor.
Orta Doğu Teknik ?niversitesinin (ODT?) İstanbul i?in geliştirdiği yöntemin ilk basamağı olan "sokaktan tarama" ile gözleme dayalı 4-5 parametre kullanılarak, binaların deprem riski belirlenebiliyor. Eğitimli gözlemcilerce, kat sayısı, ağır ?ıkma, yumuşak kat, yapı kalitesi gibi unsurların ele alındığı inceleme, bir bina i?in ortalama 10 dakika sürüyor.
Hürriyet’e konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, on milyonluk kentle ilgili deprem planlarını anlattı. Topbaş, 7 ya da 7.5 büyüklüğünde bir depremde İstanbul’da 70-90 bin civarında insanın öleceğini tahmin ettiklerini söybledi. Başkan Topbaş, depreme hazırlık olarak Zeytinburnu’nda 2295 binanın mutlaka yıkılması gerektiğini belirtti. Topbaş’ı en üzen şey ise İstanbullunun deprem çalışmalarına bakışı. Başkan, "Bize güvenin" diyor.