Sağlık Bakanlığı aile hekimleri ve sağlık kurumlarına gönderdiği genelgeyle 1.1.2015’den beri tutulan hasta kayıtlarını istedi. TTB (Türk Tabipleri Birliği) Başkanı Dr. Bayazıt İlhan bu bilgilerin “hasta sırrı” olduğunu, paylaşılmasının insan hakları, anayasaya aykırı ve hukuki temelden yoksun olduğunu söyledi.
#Sağlık Bilgileri- MMO Antalya Şube Başkanı Hamamcıoğlu:- "Son dönemde art arda meydana gelen terör saldırılarından dolayı üzüntü ve endişe içindeyiz"- MÜSİAD Antalya Şube Başkanı Lekesiz:- "Terör örgütleri, ülkemizin ve milletimizin birliğini yıkamayacaktır"- Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Sevimçok:- "Esnafımıza seslenmek istiyorum. Dükkanlarınızın çevresinde gördüğünüz her şüpheli durumu ya da kişileri mutlaka güvenlik güçlerimize bildirin"
Bugün 14 Mart Tıp Bayramı. Biz de geleceğin doktorlarını yetiştiren tıp fakültelerinin eğitimini mercek altına aldık. Bu fakültelerin sorunlarını dekanları ve öğrencilerle konuştuk. Kontenjanların yüksek olması, üniversite hastanelerinin borçları, öğretim üyelerinin özlük hakkı sıkıntıları tıp eğitiminin başlıca sorunları.
#Kadavra‘Bu suça ortak olmayacağız’ bildirisine imza atan akademisyenlere aralarında Prof. Dr. Korkut Boratav, Prof. Dr. Tülin Öngen, Prof. Dr. Taner Timur, Prof Dr. Gamze Yücesan Özdemir, Prof.Dr. Hayri Kozanoğlu, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, Bayazit İlhan, CHP milletvekilleri Şafak Pavey, Aykut Erdoğdu, İlhan Cihaner, Zeynep Altıok ve Tuncay Özkan’ın da bulunduğu yaklaşık 200 aydından “Yanınızdayız” desteği geldi. Bugün düzenleyecekleri basın toplantısıyla desteklerini duyuracak olan aydınların açıklaması özetle şöyle:
#AkademisyenSamsun'da, Uzm. Dr. Kamil Furtun’u hastanede öldürmek suçundan tutuklanan ve hakkında "kasten adam öldürmek" suçundan müebbet hapis cezası istemiyle dava açılan İ. K. duruşmada ifade vermezken, kendisinin eşek arısı olduğunu, bir kovan bal vermeleri halinde ifade vereceğini söyledi. İ. K., mahkeme heyetine "Hepinizi eşek arılarına sokturacağım" dedi.
#Kamil FurtunSağlık Bakanlığı’nın istatistik yıllığına göre, Türkiye’de 12 yılda tam anlamıyla bir ameliyat patlaması yaşandı. 2002’de 1 milyon 598 bin 362 olan ameliyat sayısı, 2014’te 14 milyon 742 bine yükseldi. Türk Tabipleri Birliği artışı ‘performans’ sistemi ve ‘ciro’ kaygısına bağladı. Verileri değerlendiren Türk Tabipleri Birliği Genel Başkanı Bayazıt İlhan, ''Veriler her 5 kişiden birinin ameliyat olduğunu gösteriyor'' dedi.
#AMELİYATSOMA faciasının yaşandığı dönemde madende yapmak istekleri kabul edilmeyen Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği’ne (TTB) yargıdan iyi haber geldi. İki kurum, inceleme izni vermeyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na karşı açtığı davayı kazandı.
#TMMOBAralarında Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Prof. Dr. Ali Nesin, Prof. Dr. Ahmet İnsel, Prof. Dr. Raşit Tükel, Prof. Dr. Taner Timur, Jülide Kural, Kadir İnanır, Tilbe Saran, İbrahim Betil, Vedat Türkali, İsmail Beşikçi, Zülfü Livaneli, Turgut Kazan, Çiğdem Aydın, Arzu Çerkezoğlu, Aziz Çelik ve Cevat Öneş'in de bulunduğu 200 yazar, aydın ve sanatçı, "Acil Çağrı!" başlıklı bir metin yayımlayarak, son gelişmeler ve seçim güvenliği ile ilgili olarak hükümeti uyardı.
#HükümetSağlık Bakanlığı’nın, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’ndeki, haftasonu nöbetlerine gitmeyen aile hekimlerine verdiği ceza puanını 5’ten 20’ye çıkarılması, 5 kez nöbete gitmeyen aile hekiminin sözleşmesinin feshedilmesi hükümleri yargıya taşındı.
#Aile HekimleriBugün Türkiye genelinde binlerce sağlık çalışanı iş bıraktı. 16 dernek ve sendikanın öncülüğünde acil servis ve yoğun bakım üniteleri dışında hastanelerde sağlık hizmeti verilmezken, tüm ülkede sağlık çalışanları toplanıp yürüyüş yaptı. Sağlıkçılar ücretsiz sağlık hizmeti ve çalışma koşullarının iyileşmesini talep etti. Ankara'daki sağlıkçılar ise Sağlık Bakanlığı'na tabutlarla yürüyerek sağlıkta şiddete dikkat çekmek için çalıştı.
#GrevTıp ve hukuk fakültesine girişlerde başarı sırası barajı getirildi. Uzmanlar uygulamayı desteklerken, bu iki önemli alanda eğitimde kaliteyi yakalamak için fakültelerde altyapı eksiklerinin tamamlanması ve kontenjanların düşürülmesi gerektiği görüşünde.
Hastanelerde din görevlisi, sülük ve hacamatın tedavi olarak kullanılması gibi tartışılan uygulamalara doktorlar da tepki gösterdi. Türk Tabipleri Birliği ve Türkiye Psikiyatri Derneği, dün ortak bir basın toplantısı düzenleyerek bu uygulamaların, sağlık hizmetlerini "Ortaçağ karanlığına" çektiğini söyledi.
#SAĞLIK BakanlığıTÜRKİYE’nin ilk ciddi ilaç raporu her Türk’ün 15 günde bir 1 kutu ilaç kullandığını ortaya koydu. Ülkemizde yılda yaklaşık 2 milyar kutu ilaç tüketiyor. İlaca yılda ödediğimiz para ise 16 milyar 300 milyon lirayı buluyor. Üstelik bunun yüzde 54’ünü ithal ilaca harcıyoruz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Devlet hastanelerindeki doktorlara da profesörlük yolunun açılması’ önerisine Türk Tabipleri Birliği’nden akademik sistemin temelinden sarsılacağı itirazı geldi. TTB Başkanı Bayazıt İlhan, “Sağlık Bilimleri Üniversitesi kuruyorlar. Tamamen Sağlık Bakanlığı’nın kontrolünde olacak. Akademik yükselmeler de siyasi iradenin tekelinde olacak. Böyle bir yapılanma akademik özgürlüğe ve özerkliğe aykırı. Bu doğrudan üniversitenin siyasi iradenin kontrolüne verilmesi anlamına geliyor” dedi.
MANİSA'nın Soma İlçesi'nde 301 işçinin yaşamını yitirdiği facianın ardından Türk Tabibler Birliği ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, 'Kamuoyuna daha inandırıcı bilgiler vermek adına' kazanın yaşandığı maden ocağında inceleme yapmak için başvuruda bulundu. Buna karşılık Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan ilginç bir cevap geldi. Bakanlık, Türkiye'deki bütün mühendis ve doktorların aynı üniversitelerde eğitim aldığını, üstelik denetimlerde bulunan bünyelerindeki müfettişlerin bu eğitimlere ek olarak aldıkları formasyonlarla, iş eğitimi ve güvenliği konularında ülkenin en önemli uzmanları olduğu cevabını verip, talebi geri çevirdi.
DİRENEN suçluları etkisiz hale getirmek için elektro şok cihazı alan Emniyet, cihazın insan vücudunu nasıl etkilediğini anlamak için üniversitelere yazı gönderdi. Yazıda, “Bu cihazın insan sağlığı açısından değerlendirilmek üzere, insan hayatını tehlikeye sokan elektrik akım süresini ve amper (akım şiddeti) aralıkları değerinin tespiti gerekiyor” denildi.
Elinde torbalarca tahliller ve reçeteler, doktor doktor gezen insanlar hemen her hastanede görebilirsiniz. Hepsi şikayetlerine çözüm bulmak istiyor. Doktorlar da haykırıyor "Erken teşhis önemlidir." Peki ama erken teşhis yapabilen doktor var mı? Maalesef sayıları yok denecek kadar az.