Yemek artıkları ve bayat ekmekler, çöpe atıldığında hem çok büyük bir israf hem de ekonomik kayba sebep oluyor. Bununla birlikte dünyanın büyük bir kısmının açlık tehlikesi ile karşı karşıya olduğu bir ortamda, kaynakların son derece etkili kullanılması ve sürdürülebilirliğe katkı sağlanabilmesi adına geri dönüşüm tarifleri harika birer çözümdür. Biz de bu sorumluluk duygusuyla hareket ettik ve evdeki bayat ekmekleri değerlendirmenin yollarını sizler için derledik.
#Bayat EkmekTürkiye'de her gün milyonlarca ekmek çöpe gidiyor. Fazla kalan bayat ekmekleri evde yapacağınız pek çok tarifle değerlendirebilirsiniz. Bayat ekmekleri değerlendirerek lezzetli yemekler yapmanın yanı sıra israfı da önlemiş olacaksınız. Peki, bayat ekmek nasıl değerlendirilir? Bayat ekmekten ne yapılır?
#EkmekZamanında tüketilmeyen ya da ihtiyaçtan fazlası alındığı durumlarda bayatlayan ekmekleri çöpe atmak yerine değerlendirebileceğiniz bir birinden güzel tarifler mevcut. Özellikle ev kadınları, bayat ekmekleri nasıl değerlendirecekleri konusunda bilgi almak adına internette araştırma yapıyor. Peki, bayat ekmek nasıl değerlendirilir?
#Bayat Ekmek Nasıl Değerlendirilir?Ülkemin en sevdiğim yemeklerinden biri, geçmişi 16’ncı yüzyıla uzanan gnocchi... En klasiği patates, un ve yumurtayla yapılanı ama malzemeler bölgeden bölgeye değişebiliyor. Hatta kimi yerlerde farklı isimlerle anılıyor. Örneğin, Toskana’da adına ‘gnudi’ deniyor, pişmiş ıspanak ve bolca ricotta peyniriyle yapılıyor. Sicilya’daysa ‘artakalan pirinçleri değerlendirme’ yemeği olarak karşımıza çıkıyor. Size gnocchi çeşitlerini anlatacağım ve domates soslusunun tarifini vereceğim.
#GnocchiDünyada her yıl 1.3 milyar ton yiyecek çöpe gidiyor. Araştırmalara göre çöpe giden yiyeceklerin sadece çeyreği kurtarılsa 870 milyon aç insanın doyması sağlanabilir. Bu konuda farkındalık yaratmak için çalışmalar yapan TOGEM-DER bu yılki Cemre Çarşısı etkinliğinde yeniden ‘sıfır atık felsefesi’ne dikkat çekiyor. 6-7 Mart’ta Ataşehir Grand Sheraton Hotel’de gerçekleşecek etkinlikte sektörün önde gelen şefleri ve modacıları atölyeler düzenleyecek. Etkinliğe katılacak şefler Claudio Chinali, Sinem Özler ve Eyüp Kemal Sevinç ile mutfakta buluştuk. Sıfır atık yöntemiyle yemek pişirmenin püf noktalarını konuştuk.
#Doğa