Don Juan, Orlando, Aziyadé, James Bond... Hepsinin yolu İstanbul’dan geçmiş. Asırlar boyu unutulmaz kitap karakterlerine ev sahipliği yapan bu şehir, Batı edebiyatında pek çok esere ilham olmuş. Şimdi bu kitaplar Ömer Koç Koleksiyonu’ndan oluşan ‘Hikâye İstanbul’da Geçiyor’ sergisiyle izleyiciyle buluşuyor.
#Batı Edebiyatı2022 yılında alınan bir kararla Amerika’daki OTSA (Osmanlı ve Türkiyat Araştırmaları Derneği), Ord. Prof. Ömer Lütfi Barkan, Prof. Halide Edip Adıvar, Ord. Prof. Fuad Köprülü’nün isimlerinin verilen ödüllerden çıkarılmasına karar vermiş. Üçü de ırkçılık ve aşırı Türkçülük ile itham ediliyormuş. Maalesef ABD’de de olsa, Avrupa’da da olsa tarihle yüzleşmekte de (tabir de gülünç) insanlarımız Türklere has alaturka davranıştan kurtulamıyor. Tavır olarak hoş değil, laubalilik.
#AmerikaToplumsal meselelerin dışında bireyselliğin öne çıktığı şiir türü saf şiir olarak bilinir. Aynı zamanda lirik bir üslupla ele alınan ve yazılan bir şiir türüdür. Kökeni Fransa'ya dayanan bir şiir olması üzerinden, Türkiye'de de oldukça önemli şairler yer almaktadır. Peki, saf şiir nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır? Saf şiir anlayışının temsilcileri ve özellikleri konusunda bilgiler.
#AraştırmaÖzellikle şiirler üzerinden pek çok defa beyit kelimesi ile karşı karşıya kalmak mümkün. Aynı zamanda pek çok kişi bu kelimenin tam olarak ne anlama geldiğini merak ediyor. Peki, Beyit nedir? Ne işe yarar? Nazım birimi beyit ve bent nasıl bulunur tüm detayları ile derledik.
#BeyitOkumaya meraklı insanların en fazla tercih ettikleri bir düz yazı türü de "gezi yazıları"dır. Yüzyıllardır edebiyatta örnekleri görülen bu gezi yazılarının şimdi de farklı versiyonunu sosyal medya platformlarında, bloglarda vs görmek olanaklıdır. Gezi yazısı bu sebeple merak konusu olmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız gezi yazısı, gezi yazısının özellikleri nelerdir, gezi yazısı nasıl yazılır ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Gezi Yazısı Nedir?Edebiyat alanında yer alan birçok yazın türü bulunmaktadır. Bu yazı türlerinden biriside şiirdir. Şiir, her dönemde farklı özellikleri ile dikkat çekmiştir. Bu özelliklere göre şiir anlam kazanmıştır. Sizler için Tanzimat dönemi şiir özellikleri nelerdir? Tanzimat dönemi şairleri, şiir örnekleri ve konuları nelerdir? Tüm detayları ile derledik.
#Tanzimat Dönemi Şiir Özellikleri Nelerdir?Ülkemizde, Amerikan Kültürü ve Edebiyat Bölümünün yer aldığı toplam 7 üniversite bulunmaktadır. Bölüm, Girne Amerikan Üniversitesinin Beşeri Bilimler Fakültesinde de yer alıyor. Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünün dersleri nelerdir, bölümden mezunlar hangi sektörlerde çalışabilir? Sizin için derledik.
#Amerikan Kültürü Ve Edebiyatı Bölümü Nedir?Noktalama işaretleri cümlelerde anlam karışıklığını önlemek için kullanılan işaretlerdir. Böylece anlam bütünlüğü sağlanmış olur. Tanzimat döneminde batı edebiyatı etkisiyle noktalama işaretleri Türk edebiyatına girmiştir. Noktalama işaretleri konuları 1. Sınıftan itibaren öğrencilere aşama aşama verilmektedir. Özellikle ortaokul seviyesinde daha geniş ve daha uzun anlatımlı örneklerle noktalama işaretleri konusu derinleştirilmektedir. 6. Sınıf noktalama işaretleri konusu nokta ile ilgili detayları derledik.
#6. Sınıf Türkçe Noktanın Kullanıldığı Yerler Konu AnlatımıYaşar Kemal ölüm yıl dönümünde anılıyor. Türk edebiyatına 26 roman, 11 deneme, 9 röportaj, 2 öykü ve şiir alanında bir eseri miras bırakan Yaşar Kemal, 28 Şubat 2015 tarihinde çoklu organ yetersizliği ve kalp ritm bozukluğu sebebiyle hayatını kaybetmişti. İşte, usta yazar Yaşar Kemal'in hayatı ve eserleri
#Yaşar KemalTürk edebiyatında sembolizmin akımının öncülerinden olan Cenap Şahabettin, Servet-i Fünun edebiyatının da önemli isimlerinden biriydi. Şiiri 'sözcüklerle yapılmış bir resim' olarak tanımlayan Cenap Şahabettin, vefatının 85. yılında anılıyor. İşte, İşte Cenap Şahabettin'in biyografisi ve hayatına dair detaylar...
#Cenap ŞahabettinLYS maratonunun son oturumu LYS-3’ü (Edebiyat-Coğrafya) uzmanlar yorumladı. Eğitimcilere göre, sorular müfredata uygun ve öğrencilerin YGS’de alıştığı tarzdaydı. Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı ve şiir yorumlama soruları öne çıkan konulardandı. İşte uzmanların yorumları:
#LYSKötü karakterlerden iyi para kazanmak mümkün mü? Marvel’in sahibi Bob Iger tartışmaya gerek bırakmıyor: “Elimizde 7 bin Marvel karakteri var. Ama siz bunları görmüyorsunuz. Çünkü gözünüç hep iyilere takılıyor. Oysa biz kötü karakterlerin nasıl bir hazine olduğunu keşfettik.”
“Onlar, piyano çalan, resim yapan, şiir yazan, beste yapan, birkaç dil bilen şiir kadınlar... Kimi sarayda yaşamış, kimi meydanlarda halkı coşturmuş, emekten yana mücadelenin öncüsü olmuş, sözcük büyücüsü kadınlar… Aşkı, sevdayı, sanatı ve düşlerini kuşanmış, öykü ve roman kadınlar… Edebiyatın kar altındaki gülleri... Hâlâ parlak, dipdiri ve aydınlıklar...”
2014-Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) maratonu dün yapılan LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya-1) ile tamamlandı. Sınavı atlatan üniversite adayları bir yandan rahat bir nefes alırken, diğer yandan da edebiyat sorularının zorluğundan yakındı. Fen Bilimleri, FEM ve Uğur Dershaneleri uzmanlarının, öğrenci görüşlerinden yola çıkarak yaptıkları yorumlar şöyle:
#Edebiyat