Baş Dönmesi haberleri sayfasında Baş Dönmesi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4310 Baş Dönmesi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
"Benim kristallerim oynadı" sözünü çok sık duyuyoruz. Ancak böyle bir şeyin olmadığından bahseden uzmanlar, hastanın sabit bakışta dünyanın döndüğünü görmesi ya da denge bozukluğu yaşamasına baş dönmesi denildiğini söylüyor. Peki baş dönmesi bir hastalık mı yoksa başka bir sorunun belirtisi mi? BB Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi ilginç bilgiler verdi
#Baş DönmesiBaş dönmesi oldukça yaygın ve çoğu zaman endişelenmeye gerek olmayan bir durum. Ama bazen çok ciddi hastalıkların habercisi de olabiliyor. Peki hangi baş dönmelerini ciddiye almalıyız? Tehlikeli baş dönmelerinin diğerlerinden farkı ne?
#SağlıkÇocuğunuz size başının döndüğünü söylediyse hemen telaşa kapılmamanız gerekiyor. Baş dönmesi sağlıklı çocuklarda da yaygın görülen bir sorundur. Aynı zamanda oyun sırasında etrafında dönmesinden, oturur pozisyondan hızlı bir şekilde ayakta pozisyona geçmesinden de kaynaklanabilir. Çocuklarda baş dönmesi neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
#ÇocukBaş dönmesi ve denge sorunlarına sebep olan vertigo, günlük yaşamı kabusa çevirebilir. “Vertigo ile gelen hastanın yakınmalarını iyi değerlendirmek gerekir” diyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kaan Akacun; vertigo belirtileri, vertigo tedavisi, vertigo teşhisi ve vertigo tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.
#VertigoÇok sayıda hastalığın ön habercisi olabilen baş dönmeleri, çoğu zaman önemsiz görülür. Gece yatarken, sabah birden kalkarken ani baş dönmesi yaşayan kişiler tarafından ihmal edilen bir problem olarak dikkat çekiyor. Bu baş dönmelerinin stresle bir ilgisinin olup olmadığı, kafayı hareket ettirirken, sırt üstü yatınca neden baş dönmesinin olduğu da merak edilenler arasında yer alıyor. Peki, Baş dönmesinin nedenleri ve belirtileri nelerdir? Ani baş dönmesine ne iyi gelir? İşte baş dönmesi ile ilgili en çok karşılaşılan ve merak edilen durumlar...
#Baş Dönmesine Ne İyi Gelir?Vertigo, toplumda bilinen adıyla baş dönmesi, oldukça sık görülen bir sorun. Öyle ki toplumda görülme oranı yüzde 20-30 arasında değişiyor. Kadınlarda erkeklere göre yaklaşık 3 kat daha fazla görülen vertigo, artan yaşla beraber daha sık ortaya çıkıyor. Yaygın inanışın aksine baş dönmesi hastalık değil, pek çok hastalığa işaret edebilen bir belirti!
#Baş DönmesiAyakta duramayacak kadar başınız dönüyor, gözlerinizi kapatsanız bile baş dönmeniz geçmiyorsa vertigo problemi ile karşı karşıya olabilirsiniz. Vertigo, sizin veya gördüklerinizin döndüğünü hissetmenize yol açan bir histir. Günlük hayatı olumsuz etkileyerek yaşam kalitesini düşüren vertigo, tedavi edilmediğinde büyük sorunlara yol açabiliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz, vertigo hakkında bilinmeyenleri anlatıyor.
#VertigoKBB kliniklerine baş dönmesi şikayetiyle başvuranların yüzde 40’ını iç kulak kristallerinin yerinden oynaması olarak bilinen Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) hastaları oluşturuyor. KBB Kliniği’nden Prof. Dr. Murat Cem Miman, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo’nun tamamen mekanik bir problem olduğunu, tanı ve tedavisinin ise aynı anda, ilaca gerek olmadan yapıldığını söyledi.
#Baş DönmesiSon dakika haberi... H. Ü. Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı, Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Mehmet Ceyhan, CNN Türk kanalında katıldığı bir canlı yayın programında rahatsızlanarak yayından ayrıldı. CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova, Prof. Dr. Ceyhan'ın sağlık durumunun iyi olduğunu duyurdu.
#Mehmet CeyhanKulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuri Özgirgin, halk arasında baş dönmesi olarak bilinen vertigo hakkında açıklamalarda bulundu. Özgirgin, “Pandemi döneminde dahi insanlar baş dönmesi sebebiyle hastaneye geliyor, bu durum da baş dönmesinin insanları ne kadar rahatsız ettiğini ortaya koyuyor” diye konuştu.
#Baş DönmesiTıptaki adı tinnitus olan kulak çınlamasının, yaşam kalitesini olumsuz etkilediğinin altını çizen Kulak, Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Ertan Yıldırım, "Kulak çınlamasının basit ve iyi huylu nedenleri olabileceği gibi ciddi sorunların da işareti olabilir" dedi.
#Op. Dr. Ertan YıldırımDünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile ilgili Prof. Dr. Arif Şanlı, baş dönmesinin tek başına koronavirüs belirtisi olabileceği iddiasında bulundu. Prof. Dr. Şanlı, “Pandemi döneminde baş dönmesi olursa bunun Covid-19’a bağlı olabileceğini akılda tutmakta fayda var. Koronavirüs kulaktaki sinir hücrelerini de etkileyerek baş dönmesi ve denge bozukluğuna neden oluyor” dedi.
#KoronavirüsBaş dönmesinin ciddiye alınması gereken bir durum olduğunu vurgulayan Dr. Necmiye Şebnem Özgülle, “Her baş dönmesi masum değildir. Beyin damarlarında oluşabilecek darlıklar, tıkanıklıklar da baş dönmesine neden olabilir. Hatta kalıcı felce kadar götürebilir.” dedi.
#SağlıkKimi zaman kritik hastalıkların habercisi olabilen baş dönmesi pek çok kişinin yaşadığı bir durum. Kendinizi cisimlerin etrafında döner gibi de hissedebilirsiniz, çevrenizin sizin etrafında dönerken de görebilirsiniz. Ancak her baş dönmesi bir hastalık belirtisi değildir. Peki, baş dönmesi neden olur? İşte baş dönmesi sebepleri...
#Baş DönmesiKişinin kendisinin veya çevresinin döndüğünü hissetmesine ‘vertigo’, başka bir deyişle ‘baş dönmesi’ adı veriliyor. Bazen basit ve kısa süreli baş dönmesi atağı şeklinde, bazen de kişinin günlük yaşamını doğrudan etkileyecek kadar ağır yaşanıyor. Öyle ki hastalar her an baş dönmesi sorunu nedeniyle evde ya da sokakta tek başına kalmaktan korkarak yaşayabiliyorlar.
#VertigoSon 1.5 ayda sadece İstanbul’da sahte içki nedeniyle zehirlenen 73 kişiden 37’si öldü. Emniyet Müdürlüğü ekipleri merdiven altı imalathanelere baskınlar yapsa da sahte içki satışının internetten ya da el altından hızla devam etmesi nedeniyle yılbaşı öncesi ölümlerin artmasından endişe duyuluyor. Şimdi diyeceksiniz ki “Ama vergiler!” Bu konuda da muhakkak çalışma yapılmalı. Zira hem ölüyoruz hem devlet daha çok zarar ediyor. Sadece geçen yıl kaçak içki sebebiyle vergisel zarar 10 milyar lira civarında. Peki sahtesi ile gerçeğini ayırt etmenin bir yolu var mı? Biz ne yapmalıyız ve bu konuyu önemli bir halk sağlığı sorunu olmaktan çıkarmak için neler yapılmalı? Sordum.
#Sahte İçkiOyun alanından çıktıktan sonra hastalanan ve aşırı baş dönmesi yaşayan küçük kızın yapılan testlerin ardından felç geçirdiği ortaya çıktı. Çocuklarda nadir görülen felcin sebebi ise 18 ay önce geçirdiği su çiçeği hastalığının 'yeniden aktif hale gelmesiydi.'
#Çocukluk FelciDeli bal, Doğu Karadeniz'de üretilen doğanın ilginç ve tehlikeli bir hediyesi. Mor orman güllerinden elde edilen bu özel bal, grayanotoksin içeriği sayesinde sağlığa faydalı olduğu kadar riskli de. CNN Travel editörü Maureen O’Hare, bu benzersiz lezzetin hikayesini keşfetmek için bölgeye giderek, arıcılık geleneğini ve deli balın etkilerini gün yüzüne çıkardı. İşte detaylar…
#SeyahatTürk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Terzi, nörolojik hastalıklara dikkat çekmek, nöroloji asistan ve uzmanların eğitimine destek sağlamak için çıktığı 6 gün süren Ağrı Dağı tırmanışında ölümcül olabilen ‘akut dağ hastalığı’na yakalandı.
#Türk Nöroloji DerneğiSingapurlu bir pratisyen hekim olan Dr. Samuel Choudhury'ye göre, bir süredir dolapta bekleyen patatesler potansiyel olarak ölümcül bir toksin barındırıyor olabilir. Dr. Choudhury’un Instagram'da takipçileri ile paylaştığı bir videoda, filizlenmiş patateslerin yanı sıra yeşile dönmüş patateslerden de uzak durulmasını tavsiye etti.
#Filizlenmiş PatatesABD'de hamburger yedikten sonra hastalanan kişi sayısında artış yaşandı. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), hamburger kaynaklı koli basili vakalarının 104 kişiye ulaştığını açıkladı. CDC'ye göre salgına neden olan bakteri türü nedeniyle ABD'de her yıl yaklaşık 74 bin enfeksiyon görülürken, 2 binden fazla kişi hastaneye yatıyor, 61 kişi ise hayatını kaybediyor.
#ABDSingapurlu doktor Dr. Samuel Choudhury, dolapta bir süre saklanan filizlenmiş ve yeşeren patateslerden uzak durulması gerektiğini, yeşil lekelerin ve filizlerin solanin toksininin varlığına işaret ettiğini, bu toksinin ağır sindirim sorunlarına, halüsinasyonlara, ciddi durumlarda felce hatta ölüme dahi neden olabileceğini söylüyor.
#PatatesBursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde halsizlik ve baş dönmesi şikayetiyle gittiği Bursa Uludağ Üniversitesi Hastanesi’nde yoğun bakım ünitesinde yer olmadığı için özel bir hastaneye sevk edilen 20 yıllık sedef hastası Fatma Işık (27), 2 gün sonra hayatını kaybetti. Işık’ın ailesi ihmal iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu. Fatma Işık'ın ablası Gökçe Üneşi, "Bursa'nın hiçbir yerinde boş yoğun bakım ünitesi yoktu. Bize, özel bir hastanenin yoğun bakımında yer olduğunu söylediler. Oraya giderken kardeşimin bilinci açıktı. Güle oynaya, konuşarak gittiği hastaneden cenazesini aldık” diye konuştu.
#BursaKastamonu'da sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte ormanlık alandan toplanan mantarlar sebebiyle 100'den fazla kişi zehirlendi. Dr. Öğretim Üyesi Çiğdem Sevim, şehir efsanesi haline gelen yanlış bilgiler sebebiyle mantar zehirlenmelerinin yaşandığını belirterek kültür ya da kanlıca mantarının, uygun şartlarda saklanmaması durumunda insanları zehirleyebileceğini ve ölüme ölüme yol açabileceğini söyledi.
#KastamonuKastamonu'da sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte ormanlık alandan toplanan mantarlar sebebiyle 100'den fazla kişi zehirlendi. Dr. Öğretim Üyesi Çiğdem Sevim, şehir efsanesi haline gelen yanlış bilgiler sebebiyle mantar zehirlenmelerinin yaşandığını belirterek kültür ya da kanlıca mantarının, uygun şartlarda saklanmaması durumunda insanları zehirleyebileceğini ve ölüme ölüme yol açabileceğini söyledi.
#MantarArtık cep telefonları hayatımızın ayrılmaz bir parçası…Gözümüz sürekli telefonlarımızın ekranında…Çoğumuz bütün gün oturarak çalışıyoruz. Gün içerisinde sürekli eğilip aşağı doğru telefona ya da bilgisayar ekranlarına bakıyoruz. Telefonla konuşurken konuşurken boynumuzu bir yana eğmekten dolayı omurgaya ve omuzlarımıza binen yük artıyor. İşte bu yüzden bir çoğumuzun boyun ağrıları var.
#Tekno BoyunSevgili Hürriyet okurları... Bu hafta sizlere gebelikte oldukça merak edilen bir konuya değineceğim; gebelik hipertansiyonu. Her 100 gebeden 6’sında bulunan ve takip edilmediğinde ‘preeklampsi’ denilen gebelik zehirlenmesine kadar ciddi durumlara gidebilen gebelik hipertansiyonunun türleri ve çıkış şekli de oldukça önemli.
#Şenol KalyoncuNew York'ta bisikletle yemek dağıtımı yapan bir şirkette çalışan Shemika Rodriguez, sürekli burnunun akmasından dolayı Brooklyn'deki evinin yakınındaki kliniğe gitti. Doktorlar önce alerji, sonra da virüs için ilaç verdiler ama reçete edilen tedaviler işe yaramadı. Üç ay sonra ara ara gelen damlama şeklindeki akıntı, sürekli ve rahatsız edici bir hâl aldı.
#SağlıkEvde, sokakta, toplu taşımada her yerde yanımızda… Yemek yerken, çalışırken, araba kullanırken hatta yürürken bile gözümüz onda. Ama bir türlü elimizden düşüremediğimiz akıllı telefonlarımız 'Text neck', 'Tech neck' gibi çeşitli adlarla anılan tekno boyun hastalığına neden oluyor. Bu rahatsızlıktan yakınan pek çok kişi çare olarak botoksa yöneliyor. 'Traptox' adı verilen bu işlem ne kadar işe yarıyor? İsteyen herkes yaptırabiliyor mu? Ne kadar etkili? Acılı bir işlem mi? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Profesör Doktor Halil Koyuncu ile konuştuk.
#Tekno BoyunAcroyoga, son zamanlarda sosyal medyayı sallayan akrobasi ve yogayı bir araya getiren, zorlayıcı hareketlerden oluşan bir antrenman türüdür. Acroyogada kafa aşağı düşme olasılığı oldukça yüksek olduğu için bu spor hakkında bilgi sahibi olmak, tecrübeli biri ile birlikte çalışmak oldukça önemlidir. ABD'nin Kaliforniya eyaletinin San Diego kentinde yaşayan 32 yaşındaki Abby Weiss, akroyoga sevgisiyle tanınıyordu. Ancak haziran ayında yaptığı zorlu bir akroyoga hareketi sonucunda düşerek omuriliğini yaraladı ve felç oldu.
#AcroyogaShemika Rodriguez, sürekli burnunun bir tarafının akmasından şikayetçiydi. Bu durumdan rahatsız olup hastaneye gitti ancak doktorlar alerjilerden ya da virüsten kaynaklandığını söyleyip ilaç verdiler. Durumunda bir değişiklik olmayınca tekrar doktora ve sonunda gerçek ortaya çıktı. Meğer burnundan gelen sıvı omurilik sıvısıymış ve buna neden olan şey yıllar önce yaşadığı bir olaya dayanıyormuş. Rodriguez, hastalığının teşhis edilene kadar yaşadıklarını Washington Post’a anlattı.
#SağlıkSon zamanların en trend yoga türlerinden biri olan acroyoga yaptığı sırada iddialı bir hareket denemek isteyen 32 yaşındaki kadın, zorlu yoga hareketini denediği sırada yere düştü ve boynundan aşağısı felç kaldı. Bu şekilde yoga, akroyoga, hatta pilates gibi antrenmanları yaparken çok dikkatli olunması gerektiğini söyleyen uzmanlar felç riskine ve ciddi yaralanmalara karşı uyarıyor.
#YogaBilim insanları, Çin'de kene ısırığı yoluyla insanlara bulaşarak beyin üzerinde ciddi etkiler yaratan yeni bir virüs keşfetti. "Wetland" (WELV) olarak adlandırılan virüs, insanlarda ateş, baş ağrısı ve halsizlik gibi belirtilerin yanı sıra komaya giren bir hastanın beynini ve omuriliğini çevreleyen sıvıda yüksek beyaz kan hücresi görüldü.
#KeneSpor tutkunu olan genç bir adam, baş dönmesi hissettikten sonra ‘kilitli kalma sendromu’ yaşadı. Tüm vücudunu felç eden nadir bir hastalık geliştirdikten sonra kendi vücudunun içinde 'kilitli' kalan 32 yaşındaki adamın hareket ettirebildiği tek kas gözlerindeki kaslar ve bu sayede göz kırparak iletişim kurabiliyor.
#Kilitli Kalma SendromuABD'de yaşayan 18 yaşındaki genç John Procter, önce baş ağrısı ve baş dönmesi şikayetiyle daha sonra kusma ve yüksek ateş şikayetiyle hastaneye gitti. Hastanede yapılan testleri negatif çıkan John, felç oldu. Solunum cihazına bağlanan John'a, 10 kişiden 8'inde hiçbir belirti göstermeyen Batı Nil Virüs'ü teşhisi konuldu.
#Batı Nil Virüsü