Sokak hayvanlarıyla ilgili düzenlemeler içeren yasa yürürlüğe girdi. Yasaya tepki gösteren pek çok hayvansever sokak köpeklerini sahiplendirmek için kolları sıvadı. İşin iki tarafıyla da konuştuk. Sahiplenenler “Hayatımı bir köpeğin sorumluluğunu alacak kadar iyi bir düzene sokabilmiş olmasam da maalesef yürürlüğe giren bu yeni yasa sebebiyle doğru zaman olduğuna karar verdim” diyor. Sahiplendirenlerse yurtdışına çok sayıda köpek gönderebilmek ve barınaklarda kalanların hayat kalitesini arttırmak için çalıştığını anlatıyor. Uzmanlara da sokaktan bir köpek sahiplenmeye hazır olup olmadığımızı anlamanın yollarını ve bu sorumluluğun neleri kapsadığını sorduk.
#Uygar TaylanSahipsiz sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler, yoğun tartışmaların ardından TBMM Genel Kurulu’ndan geçerek 224’e ret oyuna karşı 275 oyla yasalaştı. Yasaya göre sokaklardaki sahipsiz hayvanlar barınaklarda toplanacak. Hasta ve saldırgan köpekler veteriner tarafından uyutulabilecek. Hayvanları terk edene 60 bin TL ceza verilecek. Belediyeler 2028’e kadar bakımevlerini kuracak. Bunun için belediyelere yüzde 40 Hazine desteği verilecek.
#Sokak Hayvanları DüzenlemesiBir hevesle sahiplenilen sonra da sokağa terk edilen hayvanlar, sokak hayvanları sorununun büyümesine de neden oluyor. Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Murat Arslan da “Bakımevlerinden hayvan sahiplenmek isteyenler, hayvan refahı ve sağlığı konusunda bir eğitime tabi tutulmalıdır” önerisinde bulunuyor.
#Türk Veteriner Hekimleri BirliğiSahipsiz sokak köpekleri tartışması sürerken Hürriyet Ankara’nın sorularını yanıtlayan Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ahmet Baydın önemli tespitlerde bulundu. Baydın, “Pandemi döneminde yeterli kısırlaştırma sayılarına ulaşamamak, sahipsiz köpek popülasyonunun artmasındaki önemli nedenlerden biridir” dedi.
#Sahipsiz Sokak KöpekleriAnkara’da belediyelerin ‘satın alma sahiplen’ çağrısıyla yürüttüğü sahiplendirme çalışmaları maalesef 2022’de karşılık bulmadı. ABB, Çankaya, Keçiören, Yenimahalle, Etimesgut, Altındağ ve Sincan belediyelerinin barınaklarından bir yılda sahiplenilen hayvan sayısı toplamda bin 142’de kaldı. Belediye yetkilileri, sayının daha önceki yıllara göre düşüşte olduğunu belirtti.
#Ankara Büyükşehir Belediyesiİyi bir çoban köpeği olan Kangallar, Almanya’daki Türklerin de giderek ilgisini çekiyor. Ancak yaz tatillerinde yavruyken alınıp Almanya’ya getirilen Kangal köpekleri, büyüdükçe bakımı zorlaştığı için büyük sorun oluyor. Son olarak Gelsenkirchen hayvan barınağına bırakılan Kangal köpekleri sayısının arttığı belirtildi.
#GelsenkirchenTRABZON'un Of ilçesinde yaşayan ve köpekleri ile çektiği videolarla fenomen olan Youtuber Recep Bayraktar’ın ’dogo arjantin’ cinsi 3 köpeğine yasak ırk olduğu gerekçesiyle el konuldu. Trabzon'da barınağa teslim edilen köpeklerini görmek için her gün 160 kilometre yol gidip gelen Bayraktar, Köpeklerim onları terk ettiğimi düşünmesin diye gelip her gün onları görüyorum dedi.
#Recep Bayraktarİzmir’de açılan ‘kurtarılmış çiftlik hayvanları’ barınağında istismara uğrayan, engelli ve ölüme terk edilmiş 700’ün üzerinde hayvan huzur içinde yaşıyor. Çiftliğin kurucusu Sibel Çağlar, “Çiftliğe alınacak hayvanlarda önceliği istismara uğramış, görme engelli veya sakat olan hayvanlara veriyoruz. Çünkü bu hayvanların tek başına yaşamlarını sürdürmesi mümkün değil” diyor.
#Hayvanlar