KAYIT dışı satış yapıp para tahsil etmenin bir numaralı yolu, banka hesabına havale ya da EFT olmuştu. Pazarcı esnafından tutun doktor, nalbur, lokanta, züccaciye, konfeksiyon vs iş yerleri görünür yerlere IBAN numaralarını koymuştu. ‘POS’la çalışmıyoruz’ ve ‘POS cihazım arızalı’ en çok kullanılan bahanelerdi.
#POS KomisyonuYeni vergi paketinde kayıtdışı ekonomiyi önlemeyi hedefleyen cezaların arttığı görülüyor. Buna göre kirayı elden ödeyene ceza artırılırken fiş, fatura kesmeyen işletmelerin de cezası yükseliyor. Tahsilat ve ödemelerini finans sistemi içinde yapmayanların cezası ise toplam tutarın yüzde 5’inden 10’una çıkarılıyor.
#Kayıtdışı EkonomiMaliye, IBAN üzerinden ödeme talep eden esnafın peşine düştü. IBAN’a ödeme yapan, yaptıran, hesabını kullandıran yani 'IBAN kiralayana' yaptırım uygulanabilir mi? Vergi hukuku uzmanı avukat Aslanpınar, “Banka hesaplarına bloke koyulabilir, malvarlığı tamamen durdurulabilir” uyarısında bulundu
#MaliyeKahramanmaraş’ın merkezinde gerçekleşen depremlerin ardından bankaların 2022 kârlarından 50 milyar lirayı deprem bölgesine bağışlayacakları açıklanmıştı. Son olarak Halkbank, Garanti BBVA ve Yapı Kredi de depremden etkilenen şehirlerde bağışlardan borç ertelemeye kadar büyük çaplı destekler açıkladı.
#KahramanmaraşİTO Başkanı Şekib Avdagiç "Yemek kartı veren tüm yabancı firmalar, saygısız bir şekilde, kurallara uymadan en az 5 milyon çalışanın ve tüccarın aleyhine bir süreci dayatıyor. Böyle mi kardeşim, siz bunu bize dayatıyor musun? Biz de diyoruz ki, günde 25 liradan ayda 625 lirayı o çalışanın yemek kartına değil, para kartına biz yatıracağız" dedi.
#YemekMaliye Bakanı Mehmet Şimşek, Varlık Barışı uygulaması kapsamında 19 Kasım 2013 tarihi itibarıyla 69,8 milyar lira varlık bildiriminde bulunulduğunu, 1,4 milyar lira vergi tahakkuk ettirildiğini ve 8,5 milyar lira tutarındaki varlık için 170 milyon lira vergi tahsil edildiğini bildirdi.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Kretschmer, kayıtdışı ekonomi oranında anlaşamadı. Unakıtan, kayıtdışı ekonominin GSMH’ye oranının yüzde 26’ya indiğini söyledi. Kretschmer bu oranın yüzde 50 olduğunu savundu. Unakıtan, vergisini dürüstçe ödeyenlere, ‘Faturasız çalışanı boğun, çürükleri sepetten atın’ diye seslendi.