Güncelleme Tarihi:
Varlık Barışı uygulaması kapsamındaki son verileri paylaşan Şimşek, "Bu çerçevede 19 Kasım 2013 itibarıyla 69,8 milyar lira varlık bildiriminde bulunulmuş, 1,4 milyar lira vergi tahakkuk ettirilmiştir. 8,5 milyar lira tutarındaki varlık için 170 milyon lira vergi tahsil edilmiştir" diye konuştu.
Şimşek, uygulama ile tahakkuk eden vergilerin 30 Kasım 2013 tarihine kadar ödenebileceğini anımsattı.
Özel kesim tasarruflarını artırmak ve mevduatın vadesini uzatmak amacıyla indirimli vergi uygulamasına geçtiklerinin altını çizen Şimşek, uzun vadeli tasarrufları artırmak için ücretli adına işverence Bireysel Emeklilik Sistemi'ne ödenen ve ticari kazancın tespitinde, gider olarak dikkate alınan katkı paylarını 5 puan artırarak ücretin yüzde 15'ine çıkardıklarını kaydetti.
Şahıs sigortaları kapsamında ödenen primlerin ücret ve vergi matrahından indirim konusu yapılabilecek toplamını, ücretin veya beyan edilen gelirin yüzde 5'inden yüzde 15'ine çıkardıklarını ifade eden Şimşek, istihdamı artıracak ve cari açığı azaltacak yatırımları teşvik etmeye devam ettiklerine dikkati çekti.
Bireysel katılım sermayesi ile başlangıç aşamasındaki şirketlere ortak olmayı vergi kolaylığı sağlayarak teşvik ettiklerini dile getiren Şimşek, "Benzer şekilde girişim sermayesi fonlarını da destekliyoruz. Katma değeri yüksek hizmet ihracını teşvik eden mekanizmaları uygulamaya devam ediyoruz" dedi.
Esnaf ve sanatkarların kayıt altına alınması ve bu kesime ilişkin bilgilerin tam ve doğru şekilde elde edilmesi amacıyla Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi verilebilmesine yönelik düzenleme yaptıklarını anımsatan Şimşek, gerçek usulde vergilendirilen mükelleflere is? hacmindeki değişikliğe bağlı olarak basit usule geçebilme imkanı getirdiklerini söyledi.
"VERGİ DAİRESİNİ MOBİL HALE GETİRDİK"
Mükelleflerin vergiye uyumunu kolaylaştıracak bazı uygulamalardan da söz eden Şimşek, Elektronik Yoklama Sistemi ile vergi dairesini mobil hale getirdiklerini dile getirdi. Böylece mükellefleri ve vergiye tabi faaliyetleri yerinde tespit ederek online olarak ilgili birimlere ulaştıracaklarını bildiren Şimşek, bu faaliyetleri elektronik ortamda yaparak zaman, insan kaynağı ve maliyetlerden tasarruf edileceğine işaret etti.
Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar ile ekonomik faaliyetleri anlık olarak izleyeceklerini belirten Şimşek, "Mükelleflerimizin cihaz alımında karşılaşacakları maddi yükü hafifletmeye yönelik olarak KDV oranını yüzde 8 ile düşük bir oranda tuttuk. Ayrıca bu cihazlara yüzde 100'e kadar amortisman ayırma imkanı tanıdık" diye konuştu.
Mükellef Sicil Otomasyonu'nu yeniden hazırladıklarını kaydeden Şimşek, sicil otomasyonunda yer alan programları yeniden yazarak mükellef sicil bilgilerinin güncel tutulmasını, sicil veri tabanını kullanan diğer uygulamalar ile tam entegrasyonunu ve analiz yapısını
güçlendirmeyi sağlayacaklarını, çalışmayı bu yıl sonunda tamamlamayı
planladıklarını açıkladı.
Vergisel Uyum Analiz Modeli ve Mükellef Değerlendirme Sistemi'ni hayata geçirdiklerinin altını çizen Şimşek, sistemin üreteceği sonuçlarla vergisel uyumsuzluklarla ilgili ön uyarı sistemlerinin devreye sokulması ve uyumsuz mükelleflerin caydırılmasının sağlanacağına dikkati çekti. Şimşek, uyumlu mükelleflerin, vergi dairesi uygulamaları çerçevesinde pozitif ayrımcılığa tabi tutulmasının amaçlandığını da kaydetti.
"KAYITLI EKONOMİYE GEÇİŞ HIZLANDI"
E-ticaretin izlenmesi ve gönüllü uyumun artırılması amacıyla mükelleflere vergisel yükümlülükleri konusunda bilgi veren bir internet portali oluşturduklarını anımsatan Şimşek, "E-ticaret kapsamındaki faaliyetleri kavramak için ülkemiz koşullarını dikkate alan bir yazılım geliştirdik. Bu yazılım ile kayıt dışı çalışan alışveriş? siteleri hızla belirlenecek ve vergi kayıp kaçağı engellenmiş? olacaktır" ifadesini kullandı.
E-fatura ile mükelleflerin vergiye uyum maliyetinin azaldığını ve kayıtlı ekonomiye geçişi hızlandırdıklarını anlatan Şimşek, şirketler arasında uygulanan elektronik faturanın gerçek kişi mükellefleri de kapsamasını sağladıklarını dile getirdi.
Şimşek, e-defter uygulamasıyla mali verilerin sunumunda bir standart sağlanmış? olacağını vurgulayarak, işgücü ve zaman kaybından kaynaklanan uyum maliyetlerinin de azaltılacağını belirtti.
"2,6 MİLYAR FATURAYI SİSTEME AKTARDIK"
2008 yılında pilot uygulamasına başladıkları e-arsiv uygulaması ile şimdiye kadar 2,6 milyar adet faturayı elektronik ortamda sisteme aktardıklarını ifade eden Şimşek, gelecek yıl sistemin kapsamını genişleterek aktif olarak uygulamaya başlayacaklarını bildirdi.
E-tahsilat uygulamalarını yaygınlaştırdıklarına dikkati çeken Şimşek, "Sanal pos aracılığıyla, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Trafik idari para cezaları, geçiş? ücreti ve idari para cezası ile Karayolu Tasıma Kanunu idari para cezaları banka kredi kartlarıyla tahsil edilmektedir. Ayrıca gayrimenkul sermaye iradı tahsilatlarının da banka kredi kartlarıyla tahsiline başladık" bilgisini verdi.
E-tebliğ uygulamasını yaygınlaştırdıklarını anlatan Şimşek, tebliğ işlemlerini elektronik ortama taşıyarak evrak basım ve posta masraflarından tasarruf edeceklerini, is? sürecini hızlandırarak tahakkuk ve tahsilattaki etkinliklerini de arttıracaklarını kaydetti.
Elektronik tebligata ilişkin yazılımı 2014 yılının ilk yarısında tamamlamayı ve pilot uygulama dönemini takiben bunu yaygınlaştırmayı planladıklarını bildiren Şimşek, Mükellef Geri Bildirim ve Çalışan Öneri Sistemi ile hizmet kalitesini artıracaklarını sözlerine ekledi.
Şimşek, Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi ve Özelleştirme İdaresi başkanlıklarının 2014 yılı bütçelerinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda, Vergi Usul Kanunu'nu, ekonomik ve sosyal politikalara uyum sağlamak, sade ve daha kolay uygulanabilir hale getirmek amacıyla gözden geçirdiklerini söyledi.
Büyükşehirlerde konut tesliminde KDV oranını, vergi ödeme gücünü esas alan bir anlayışla yeniden ele aldıklarını hatırlatan Şimşek, mesken kira geliri elde eden mükelleflerden ödeme gücü yüksek olanlara sağlanan gayrimenkul sermaye iradı istisnasını kaldırdıklarını dile getirdi.
Bireysel Emeklilik Sistemi ve diğer şahıs sigortalarından ayrılanlara yapılan geri ödemeler üzerinden Eylül 2012 öncesi kesilen vergilerin anaparaya isabet eden kısmını iade ettiklerini anlatan Şimşek, Vergi Usul Kanunu'nda yaptıkları düzenlemeyle sahte belge düzenleyenlere karsı mücadeleyi artırdıklarını ifade etti. Şimşek, Vergi Denetim Kurulu'nun teknoloji ve insan kaynakları kapasitesini de güçlendirdiklerini söyledi.
Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planı'nı kararlılıkla uyguladıklarını belirten Şimşek, "2011-2013 dönemini kapsayan Eylem Planı kapsamında bulunan 30 eylemi tamamladık. Kalan 17 eylemin 12'sini yıl sonuna kadar tamamlayacağız, 5 eylemi ise yeni eylem planına taşıyarak tamamlamayı planlıyoruz. Ayrıca Eylem Planı'nı 2014-2016 dönemini kapsayacak şekilde güncelliyoruz" dedi.