Faturasız çalışanı boğun çürükleri sepetten atın

Güncelleme Tarihi:

Faturasız çalışanı boğun çürükleri sepetten atın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2005 00:00

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Kretschmer, kayıtdışı ekonomi oranında anlaşamadı. Unakıtan, kayıtdışı ekonominin GSMH’ye oranının yüzde 26’ya indiğini söyledi. Kretschmer bu oranın yüzde 50 olduğunu savundu. Unakıtan, vergisini dürüstçe ödeyenlere, ‘Faturasız çalışanı boğun, çürükleri sepetten atın’ diye seslendi.

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan kayıtdışı ekonominin milli gelire oranının yüzde 26’ya düştüğünü açıkladı. Aynı toplantıda bulunan Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Kretschmer ise Türkiye’deki kayıtdışı ekonominin yüzde 50 düzeyinde olduğunu söyledi. Türkiye-AB Mali İşbirliği kapsamında, Almanya Maliye Bakanlığı ve İngiltere Gelir ve Gümrükler İdaresi tarafından ortak yürütülecek olan ‘Vergi İdaresinin Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi ve Kayıtdışı Stratejisi’ Maliye Bakanlığı’nda düzenlenen toplantıyla açıklandı. Toplantıya, Unakıtan, bakanlık üst düzey yetkilileri, Büyükelçi Kretschmer’in yanısıra, proje lideri Klaus Stachik ile Proje Lider Yardımcısı Andy Thompson katıldı.

KAYITDIŞI DÜŞTÜ: Unakıtan, 1998-2003 döneminde yüzde 30-35 düzeyinde bulunan kayıtdışı ekonominin GSMH’ye oranının, 2003 yılında 29’a, 2004’de ise yüzde 26’ya düştüğünü açıkladı. Kayıtlı ekonominin gelişmişliğin bir göstergesi olduğunu, buna karşılık kayıtdışı ekonominin bozulmuş ve çürümüş, sözü geçmeyen toplumlarda bulunduğunu söyleyen Unakıtan kayıt içinde olanın kayıtdışında olana tahammülü olmadığını söyledi. Buna göz yummanın mümkün olmadığını belirten Unakıtan, ‘Merdiven altında ister deterjan, ister kablo üretsin, faturasız mal satıyorsa, o sektörde dürüst çalışanların bunları boğması lazım. Artık çürük elmaları sepetten atmaya başlasın’ diye konuştu. Mükelleflerden kayıtdışı üretim yapanları Alo 189’a bildirmelerini isteyen Unakıtan, ‘Biz gereğini yaparız. Dürüst çalışanların yanındayız onların da bizim yanımızda olması gerekiyor’ dedi. Kayıtdışı çalışanların üretimin kalitesiz ve halkın sağlığını tehdit ettiğini söyleyen Unakıtan, ‘Adam içki içti öldü. Alıyor zehirli maddeler var yavaş yavaş ölüyor’ diye konuştu.

İSTİHDAM VERGİLERİ: Unakıtan, Türkiye’de ücretlerin üzerindeki vergi yükünün de fazla olduğunu ve Türkiye’yi daha iyi rekabet eder duruma getirmek gerektiğinin altını çizerek, istihdam üzerindeki vergi yükünü Avrupa’ya göre, OECD ülkelerine göre ayarlanacağını söyledi.

NAYLON AYNA GİBİ ÇIKACAK: Unakıtan, vergi denetim elemanlarının sayısını 10 bin dolayına yükselteceklerini söyledi. Etkin denetim için devlete mal ve hizmet satanlar, kurum ortakları, gayrimenkul alıp-satanlar, bankalardan alınan menkul sermaye iratları, bankalardan alınan pos makinesi kullanan üye işyerleri ve kredi kartı satış bilgilerinin idarede toplandığını belirtti. Yükümlülere ‘Artık Maliye radarının altındasınız. Biz radarı gizleyerek denetim yapmak istemiyoruz’ diye seslenen Unakıtan, talep ettikleri yeni formlarla 30 milyar liranın üzerinde mal alımlarının kendilerine bildirileceğini de açıklarken, şunları söyledi: ‘Formdaki bilgiler çapraz kontrole tabi tutulacak. Bundan sonra naylon faturalar ayna gibi ortaya çıkacak. Git, oradan naylon fatura al artık yok. Pat diye çıkacak. Herkes ayağını denk alsın. Ona göre.’

Makam aracı trafiğe takıldı taksiye binip fişini aldı

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, saat 10’da başlayan toplantı için bakanlığa taksiyle geldi. Unakıtan’ı Zirvekent’teki evinden alıp bakanlığa getirecek makam aracı sabah trafiğinin yoğunluğu nedeniyle gecikti, Unakıtan da bunun üzerine taksiye bindi. Maliye Bakanı 9 milyon lira tutan taksi bedeli karşılığında şoförden fiş de aldı.

Siyasi destek olursa kayıtdışını yenerseniz

AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hans Jörg Kretschmer, Türk ekonomisinin yüzde 50’den fazlasının kayıtdışı olduğunu belirterek, ‘Bunun için, etkili ve verimli vergi idaresinin oluşturulması, etkili bir denetim mekanizmasının sağlanması gerekiyor’ dedi. Kretschmer, 1,6 milyon Euro’luk programa göre yürütülecek projenin çok önemli olduğunu ve Almanya ve İngiltere’nin deneyimlerinden yararlanılacağını söyledi. Bir projenin, siyasi anlamda destek görmesi halinde daha başarılı olabildiğini ifade eden Kretschmer, AB’nin Türkiye’deki vergi reform çalışmalarını desteklemeyi sürdüreceğini kaydetti. Ancak Kretschmer, Unakıtan’ın konuşmasının çok uzadığını görünce toplantıdan çıktı.Unakıtan da gülerek ‘Bakın Kretschmer bile dayanamadı’ dedi.

Gelir İdaresi bilgi avına çıkacak

KEMAL Unakıtan’ın verdiği bilgiye göre Gelir İdaresi mükellef bilgileri konusunda, gerek mükellefin kendisinden gerekse üçüncü kişilerden her türlü bilgiyi isteyebilecek. Bu bilgiler şöyle sıralandı:

Mükellefin bankalar aracılığı gerçekleştirdiği bütün işlemlere ilişkin banka ve özel finans kuruluşlarınca sağlayacağı bilgiler.

SSK işveren/işçi bildirimleri ile ödenen primlere ilişkin bilgiler.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan özel okullar, dershaneler ve sürücü kurslarına ait bilgiler.

Elektrik dağıtım şirketlerinden imalatçı, sınai müesseselere ilişkin aylık elektrik tüketim bilgileri.

Mahkemeler ve icra dairelerinden avukatların dava sayıları ile avukatlık ücretlerine ilişkin bilgiler.

Emniyete turizm işletmelerince bildirilen günlük müşteri listeleri.

Akaryakıt ve gaz dağıtım şirketlerinden alınacak, istasyon ve teslimi yapılan akaryakıt ve gaz bilgileri.

RTÜK’ten reklam gelirleri bilgileri.

Noter senetlerine ilişkin bilgiler.

Saydamlık Örgütü bize iftira atıyor

ULUSLARARASI Saydamlık Örgütü’nce kısa süre önce yayımlanan ve vergi dairelerinin yolsuzlukla itham edildiği araştırmasına tepki gösteren Kemal Unakıtan, örgütün Türkiye’de araştırma yapan temsilcisinin kasıtlı davrandığını söyledi. Araştırmadaki soru ile sonuçların birbiriyle ilgisiz olduğunu savunan Unakıtan şunları söyledi: ‘Bunu şiddetle reddediyor ve bu temsilciyi kınıyoruz. Bunu düpedüz iftira ve karalama olarak değerlendiriyoruz. Hele uluslararası saydamlık adına burada işini bilmeyen ve konusuna vakıf olmayan birinin işi bu. Maliye’ye çamur atan bir yaklaşım. Bunun için gerekli yasal yollara da başvuracağız.’

Vergi kaçıranın risk profili çıkarılacak

VERGİ İdaresi’nin Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi, vergi ağında AB müktesebatını etkin bir şekilde uygulayabilmek için vergi idaresinin etkinliğinin artırılmasını amaçlıyor. Proje, mükellef çağrı merkezinin kurulması ve bilgisayar destekli denetim sisteminin geliştirilmesi olarak iki temel unsurdan oluşuyor. İlk unsurla mükellef ve vergi idaresi arasındaki iletişimin geliştirilmesi hedefleniyor. Bilgisayar destekli denetim sisteminin geliştirilmesi ile de denetimde bilgisayarlı uygulamaların yaygın kullanımı, vergi kurallarını ihlal eden mükelleflerin risk profillerinin oluşturulması, denetmenlerinin dizüstü bilgisayar sahibi olmaları, Türk vergi sistemine uygun yazılım oluşturulması hedefleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!