Vücut dokuları işlevleri ile üretilmekte olan, kaygan, normal ve lifli bir yapıda olan mukus salgısı, vücut fonksiyonlarının işlevselliğinde önemli bir rol oynamaktadır. Mukusun esas görevi hayati derecede önem arz eden organlarımızın kurumasını önlemek ve nemli kalmasını sağlamaktır ve bir tabaka halinde bulunur. İnsan vücudu bir gün içerisinde yaklaşık olarak 1 ile 1.5 litre aralığında mukus üretmektedir. Mukus salgısının fazla olması vücutta olası hastalıkların var olduğunun işaretidir. Peki, balgam nasıl atılır? Balgam söktürücü bitkiler nelerdir? İşte, detaylar.
#Balgam Nasıl AtılırUçucu yağlar antibakterial özelliklere sahip olduğu için iyileşmeyi hızlandırır. Uçucu yağlar, buhar distilasyonu yöntemiyle elde edilen ve kolayca gaz haline dönüşebilen, ışıktan çabuk etkilenebilen "bitki özleri"dir. Bu nedenle doğal antibiyotik olarak bilinirler. Özellikle balgamlı öksürüğün tedavisinde her zaman elimizin altında olmasında yarar var. Fitoterapist Dr. Serdar Özgüç'ün balgam söktürücü bitkisel tariflerini sizin için derledik.
#Balgam Söktürücü“Bak şundan içersen öksürüğün şıp diye kesilir” ya da “Sen şunu bir dene akşama ayağa kalkarsın…"Siz de hastayken etrafınızdakilerden benzer cümleler duymuşsunuzdur. Peki büyüklerimizden miras kalan bu karışımlar; eczaneden aldığımız ilaçlar kadar işe yarıyor mu? Besin Alerji Derneği Başkanı Alerji Uzman Prof. Dr. Ahmet Akçay ile birlikte bu karışımları tek tek mercek altına aldık.
#Şifalı KarışımlarBebeklerde görülen balgam çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelir. Bazı durumlarda bebeklerde balgam söktürücü ilaçlardan yararlanırken, bazı durumlarda ise bebeklere doğal yöntemler de uygulanarak balgamın söktürülmesi sağlanır. Çocuklarda balgam nasıl atılır, çıkarılır ve giderilir sizler için derledik.
#ÇocukOrman Genel Müdürlüğü (OGM), Ihlamurun 2021 yılı itibariyle orman köylüsüne yaklaşık 6 milyon TL, ülke ekonomisine ise yaklaşık 35 milyon TL’lik katkı sunduğu, geçtiğimiz yıl yaklaşık 2 milyon dolarlık döviz girdisi sağlayan ıhlamurdan, Türkiye ormanlarında 2021 yılı sonu itibariyle 24 bin hektar alanda 441 ton yararlanıldığı belirtildi.
#IhlamurAkciğerler asla dinlenmez. İnsan fizyolojisinin birçok harikasından biri olan ritmik bir değiş tokuşla karbondioksiti dışarı atarken, yaşam veren oksijenin vücudumuza akmasını sağlarlar. Peki, Akciğere iyi gelen bitkiler ve bitki çayları nelerdir detayları ile derledik.
#AkciğerKış soğuklarında içimizi ısıtıp şifa verecek sağlıklı ve lezzetli bitki çayları hazırlamak için şanslı bir coğrafyada yaşıyoruz. Ihlamur, adaçayı, hatmi çiçeği, kuşburnu gibi zengin endemik bitki türlerimizin yanı sıra ayva, bergamot, portakal, elma gibi meyvelerle de kış çayı harmanlarına lezzet katmak mümkün. Bazısı enerji veriyor, bazısı soğuk algınlığından koruyor, bazısıysa daha kolay uyumamıza yardımcı oluyor.
#NaneSon dönemlerde merak edilen ve sağlıklı besin kaynakları arasında yer alan bitkiler içerisinde zuzubak otu geliyor. Peki, zuzubak otu nedir, ne işe yarar ve nerede yetişir? Zuzubuk bitkisi faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte bu besin kaynağı hakkında tüm detayları derledik.
#Zuzubak OtuBelirgin kokusuyla kolay tanınabilen tarhana otu, alternatif tıbbın uzun yıllar kullandığı bitkidir. Şifa kaynağı olarak adlandırılan tarhana otu, yağ olarak da kullanılabiliyor. Tarhana otu nedir, nasıl kullanılır, faydaları nelerdir, ne işe yarar, hangi mevsimlerde bulunur, zararları var mıdır gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Tarhana OtuGeniş yaprakları bulunan sinir otu yaz veya kış mevsimi fark etmeden tüketilmesi gereken bitkidir. İnsan sağlığının daha iyi olabilmesi için yüzyıllardan bu yana tüketilen sinir otu, farklı hastalıkları iyileştirmek için kullanılabilir. Sinir otu nedir, ne işe yarar, zararları nedir, nerede bulunur, hangi mevsimde vardır, kullanımı nasıl olmalı gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Sinir OtuDoğal yollarla kendiliğinden yetişen çalba otu, faydalı bitki türlerinden biridir. Halk arasında şalba otu olarak tanınan bitki türünün ana vatanı Avrupa'dır. Ülkemizin belli bölgelerinde yetişen çalba otunun sadece Türkiye'de 200'den fazla türü bulunuyor. Çalba otu nedir, nasıl kullanılır, yetiştirmek mümkün müdür, hangi mevsimlerde olur, faydaları neler gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Çalba OtuAt kuyruğu otu, sağlık için faydalı bitkiler arasında yer alır. Yüksekliği 25 santim ile 60 santim arasında değişen bu bitki, nemli bataklık topraklarda sıkça yetişir. At kuyruğu otu nedir, ne işe yarar, hangi mevsimlerde bulunur, kullanımı nasıl olmalıdır, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, zararları var mıdır gibi soruların yanıtlarını derledik.
#At Kuyruğu OtuFesleğen çiçeği, ballıbabagiller ailesinden olup bir diğer adı ise reyhandır. Çoğunlukla Akdeniz ülkelerinde yetişmesi söz konusu durumdaki bu bitki, yeşil yaprakları, güzel kokusu ve pembe güzel çiçekleriyle bilinmektedir. Sizin için fazlaca merak edilen Fesleğen çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Fesleğen çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları ve yetiştiriciliği konularını detayları ile derledik.
#Fesleğen Çiçeğiİnsan vücudu için faydası olan pek çok yağ çeşidi bulunmaktadır. Bitkilerden elde edilen bu yağlar hem bitki çayı yapımında hem de kozmetik sektöründe çok amaçlı olarak kullanılmaktadır. Özellikle son yıllarda popüler bir nitelik kazanan yağlar evlerde hoş bir koku oluşturmak için de tercih edilebilmektedir. Bugünkü yazımızda güzel kokusu ve vücut için sağladığı yararlar ile trend bir çıkış yakalayan menekşe yağından bahsedeceğiz. Peki menekşe yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? Menekşe yağı faydaları ve kullanımı hakkında detayları derledik.
#Menekşe Yağı NedirKışın hastalıklardan korunmak için doğal yöntemler aranır. En sık başvurulan şifalı bitkilerden biri ise adaçayı. Binlerce yıldır geleneksel tıpta da kullanılan ada çayının diğer faydaları neler? Diyetisyen Gülhan Koca ve Diyetisyen Ceyda Nur Çakın açıkladı.
#AdaçayıMevsim geçişinin yaşandığı bahar aylarında boğaz ağrısından yakınan insan sayısı hayli fazla.Boğaz ağrısı ile tahrişin neden olduğu; yutkunma, yemek yeme ve konuşma güçlüğü yüzünden de yaşam kalitesi oldukça olumsuz etkileniyor. Neyse ki üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle gelişen boğaz ağrısından korunmak çok da zor değil!
#Hamilelikte Boğaz AğrısıBronşit, akciğere giden hava yollarının iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan rahatsızlıktır. Bronş, soluk borusunun akciğerlere giden iki koluna verilen isimdir. Pek çok rahatsızlık bronşların iltihaplanmasına neden olabilir. Çocuklarda genellikle soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, grip veya sinüs enfeksiyonundan sorumlu olan virüs solunum savunmasından geçip bronşlara yayıldığında meydana gelir. Bebeklerde ve çocuklarda bronşitin belirtilerine dikkat etmek hastalığın iyice yayılmaması için önem taşır.
#Bronşite İyi Gelen BitkilerBitkiler, doğanın en renkli üyeleri olmanın yanı sıra; yüzyıllar öncesinden beri çeşitli hastalıkları tedavi etmekte kullanılan, şifa dolu çözümleriyle hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Ne var ki, tıpkı ilaç kullanımında olduğu gibi, bitkilerin de şifalı yönlerinden faydalanırken dikkatli olmak gerekiyor.
#Şifalı Bitkiler