Stalingrad Savaşı'nda binlerce askerin hayatını kurtaran 'faj terapisi' geleceğin tedavisi olabilir. Bilim insanları bakterileri enfekte eden virüsün antibiyotik direnci ve kanser tedavisinde umut olacağını düşünüyor...
#BakteriyofajDünya çapında etkili olan ve hepimizin hayatını baştan sona değiştiren koronavirüs salgınında en büyük silahımız Kovid-19 aşıları. Ancak geliştirilen aşılar çok düşük sıcaklıklarda saklanmak ve nakledilmek zorunda olduğu için maliyetler yükseliyor ve aşı dağıtımında büyük eşitsizlikler yaşanıyor. ABD'li bir grup bilim insanı bu soruna çare olacak büyük bir buluşu dünyaya müjdeledi.
#Kovid-19Tom Patterson, Mısır'da tatildeyken kusmaya başladığında gıda zehirlenmesi olduğunu sanmıştı. Ama antibiyotiğe dirençli bir bakteri enfeksiyonu olduğu ortaya çıktığında ancak karısının kararlılığı ve yeni bir tedavi yöntemiyle kurtulabilecekti.
#Antibiyotikİnsan doğumundan hemen sonra çevresi ile etkileşmeye başlar. Bu etkileşimin bir boyutunun ağız yolu ile gıda ve su başta olmak üzere vücuda alınan mikroskopik canlılar bakteri, mantar ve virüs gibi aracılığı ile olduğunun keşfedilmesi çok eskiye dayanıyor. Bu mikroskopik canlıların insan sağlığı için önemli rol oynadığını söyleyen Gastroenteroloji uzmanı Doç. Dr. Özgür Harmancı, ağız yolu ile alınacak enfeksiyonların engellenmesinin, gıda sindirimi ve vitamin sentezinin bunlardan başlıcaları olduğunu dile getirdi.
#ProbiyotikToronto Üniversitesinde antibiyotiklere direnç gösteren bakteriler üzerinde çalışmalar yapan Türk bilim insanı Dr. Enver Gürhan Kılınç, bakterileri ve onları yok edecek virüsleri hızlı tespit eden ve faj tedavisinde de kullanılacak mikroçip üretti.
#Bilim Adamıİngiliz araştırmacılar, bakteriyofajlardan (bakterileri enfekte eden virüs) yeni kuşak aşılar üretilebileceğini açıkladılar. Bunun, DNA'dan üretilen aşılardan daha etkili olabildiğini belirten uzmanlar, bu yöntemle aşıların daha ucuza mal edilebileceğini, kolay üretilebilerek daha emniyetli saklanabileceğini belirttiler.