Mevsimsel değişimlerin beslenme düzeni üzerine etkisi vardır. Her mevsim tüketilmesi gereken besin ve gıdalar farklılık gösterebilir. Baharla birlikte gelen bahar yorgunluğu kişiyi olumsuz etkiler. Bahar ayları için farklı bir beslenme düzeni uygulayarak bu sorunun önüne geçebilirsiniz. Peki bahar aylarında dengeli beslenmek için hangi gıdaların tüketilmesi gerekir?
#Baharda Tüketmenizi Gereken BesinlerAnkara Arıcılar Birliği Başkanı Selçuk Solmaz, bu yıl başkentte etkili olan yağışların bal üretimine etkisi ile ilgili, “Başkentte gerçekleşen yağışlar verimi arttıracak gibi gözüküyor. Fakat bu dönemden sonra yağışların hafiflemesi, sıcaklıkların artması gerek. Önümüzdeki iki ay mevsim normalleri yaşanırsa Ankara, belki de son yılların en iyi bal verimini elde edebilecek” dedi.
#Ekin Hazal DOGRUYUSEVEREbabil kuşu, ayakları kısa olan ve bu sebepten dolayı yerde yürümekte güçlük çeken bir kuştur. Zamanının büyük bir kısmını hava geçirdiği bilinen bir kuş türüdür. Altı ay kadar bir süre havada kalabildiği bilinir. Dik yüzeylerde tutunma gibi bir özelliği vardır. Bu özelliğinden dolayı yuvasını dik duvarlara yapabilmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ebabil Kuşu Ne Yer?Özellikle mevsim geçişlerinde daha sık görülen saç dökülmesi, erkek-kadın pek çok kişinin ortak problemidir. Saç dökülmesinin etkin tedavisi ancak doğru tanıyla mümkündür. Bu yüzden saç dökülmesi ve seyrelmesi şikâyeti olan herkes, öncelikle bir dermatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.
#Dermatolog Dr. Neslihan DolarMuğla'nın dünyaca ünlü turistik ilçesi Bodrum'u besleyen Mumcular Barajı'nda su seviyesi yüzde 40'a, Geyik'te ise yüzde 49'a geriledi. Geçen yıla göre her iki barajda yüzde 30'un üzerinde bir azalma oldu. Bodrum'da bahar döneminde istenilen oranda yağış yağmazsa yazın susuzluğun etkilerinin görülebileceğini söyleyen Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “İlave su kaynaklarının Bodrum'a temin edilmesi gerekiyor. Yaz aylarında nüfusun 1 milyona çıkması durumunda ciddi anlamda susuzluğun etkilerini görebiliriz. Umarım bahar aylarında yağış olur ve rezervuarlarımız dolar “dedi.
#MuğlaMuğla'nın dünyaca ünlü turistik ilçesi Bodrum'u besleyen Mumcular Barajı'nda su seviyesi yüzde 40'a, Geyik'te ise yüzde 49'a geriledi. Geçen yıla göre her iki barajda yüzde 30'un üzerinde bir azalma oldu. Bodrum'da bahar döneminde istenilen oranda yağış yağmazsa yazın susuzluğun etkilerinin görülebileceğini söyleyen Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “İlave su kaynaklarının Bodrum'a temin edilmesi gerekiyor. Yaz aylarında nüfusun 1 milyona çıkması durumunda ciddi anlamda susuzluğun etkilerini görebiliriz. Umarım bahar aylarında yağış olur ve rezervuarlarımız dolar “dedi.
#KuraklıkTimsah balığı, günümüzde kendi doğal ortamlarında “çöp balığı” şeklinde olarak olumsuz bir ün kazanmış olsa da aslında çok faydalı bir balık türüdür. 20. yüzyılda insanlar tarafından bu balığın ağlara zarar verdiği ve av balıklarını yediği gibi yanlış bir düşüncesine kapılarak, bu türü acımasız bir şekilde avlamışlardır. Timsah balığı nedir ve özellikleri nelerdir sizler için derledik.
Teleskop gözlü olarak bilinen Japon balığı ya da diğer adı ile teleskop Japon balığı olarak bilinen teleskop balığı, bir tür Japon balığıdır. İsmini ise, iri gözlerinden alır. Gözleri hariç yelpaze kuyruğu Japon balığına çok benzer. Bir de gövdesi daha tıknaz ve kısa bir yapıya sahiptir. Teleskop balığı nedir ve özellikleri nelerdir sizler için derledik.
Panda japon balığı, moor ailesinin bir üyesi olarak bilinir. Kuzeni olarak bilinen black moor (siyah teleskop gözlü) japon balığı gibi oldukça pörtlek gözlere sahiptir. Siyah beyaz rengi sayesinde, panda japon balığı olarak da bilinir. Panda japon balığı nedir ve özellikleri nelerdir sizler için derledik.
Balık çeşitlerine bakıldığında birbirinden farklı özelliklere sahip pek çok balık bulunduğunu görmekteyiz. Bu çalık çeşitlerinden birisi de koi balığıdır. Koi balığı özellikleri itibari ile merak edilen bir türdür. Peki Koi balığı nedir ve özellikleri nelerdir? Koi balığı bakımı, yemi ve üremesi hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
Zencefilin faydaları herkes tarından bilinmektedir. Baharattan, ilaç yapımına kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Zencefilin nasıl yetiştirildiği ve ülkemizde yetiştirilen bölgeler ile ilgili bölümleri derledik.
Hemen herkesin severek tükettiği meyvelerden birisi olan erik, bahar aylarının yaklaşmasıyla birlikte gündemde yer almaya başladı. Erik ne zaman çıkar sorusu ile sevilen meyvenin pazar ve marketlerde ne zaman yer alacağını öğrenmek isteyen vatandaşlar, internet üzerinden araştırmalarını gerçekleştirmeye başladı. Peki, erik ne zaman çıkar? İşte, o bilgiler
#Erikler Ne Zaman ÇıkarAlerji ve astım hastalarının virüs riskini azaltmaları için önerilerde bulunan Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Sarıman, alerji ve astım hastası olmanın tek başına koronavirüs bulaşması açısından fazladan bir risk yaratmadığını ancak orta ve ağır dereceli astım hastalarının “Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi” tarafından risk grubuna dahil edildiğini söyledi.
#Maltepe Üniversitesi Tıp FakültesiAlerjik hastalıkların her geçen gün artığına dikkat çeken Uzm. Dr. Salih Aydın, “Sezaryen doğum, gereksiz kullanılan antibiyotiklerin vücudun doğal florasını bozması, sigara dumanına maruz kalma, kapalı ve yetersiz havalandırılmış ortamlarda yaşamanın da alerjik hastalıkların görülme olasılığını artırmaktadır.” dedi.
#SezaryenKOMEK kurs kayıt başvuru formu, KOMEK.org.tr internet sitesi üzerinden kolayca doldurulabiliyor. Konya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ilçelerde ya da merkezde ikamet eden kişilerin başvuruda bulunarak alabileceği kurslar, KOMEK.org.tr aracılığıyla görüntülenebilecek. Peki, KOMEK kayıt işlemi için neler yapılması gerekiyor? İşte, KOMEK kayıt kursları ve online kayıt işlemi hakkında bazı bilgiler
#KomekPolen alerjisini duymayan yoktur. Çoğu insan için süt, yumurta gibi besin maddeleri alerjendir. Peki ya su alerjisini duydunuz mu? Ya da teknolojiye karşı alerji mümkün mü? Ayakkabıya alerjisi olan bir tanıdığınız var mı? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Eren, en ilginç 10 alerji çeşidini anlattı.
#Alerji Neden OlurDiyetisyen Nurdan Balakçı, ofis çalışanlarının daha az hareket ettiklerini daha çok beyin enerjilerini kullandıklarını belirterek, "Akşam eve döndüğünüzde dolabınızda mutlaka haşlama sebze bulunsun. Örneğin karnabahar, brokoli, kabak, taze fasulye vb. Sebzeler hazır olduğu takdirde ister sade halde ister salata sosu ekleyerek tüketebilirsiniz" dedi.
#Mutfak TüyolarıKış aylarında, sık sık nezle ve grip olan, burun akıntısı, tıkanıklığı, kaşıntısı yaşayan; geceleri geçmeyen öksürük, öksürüğe bağlı hırıltı ya da nefes darlığı sorunları olan çocuklarda, altta yatan neden ‘alerji’ olabilir. Çocuk İmmünoloji ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Hülya Ercan Sarıçoban, alerjik çocuklarda enfeksiyonların, diğer çocuklara göre daha uzun sürdüğüne işaret ediyor. Kimi zaman da, enfeksiyonların kendisi alerjik hastalıkları tetikleyebiliyor.
#Dolaşım SistemiProf. Dr. Hülya Ercan Sarıçoban, kış aylarında sık sık nezle ve grip olan, burun akıntısı, tıkanıklığı, kaşıntısı yaşayan; geceleri geçmeyen öksürük, hırıltı ya da nefes darlığı sorunları olan çocuklarda, altta yatan nedenin ‘alerji’ olabileceğini belirtti.
#ÇocukToplumsal önyargılarımız var. Bedensel veya zihinsel bir engeli olana ‘acıma’ hissiyle yaklaşıyoruz, üstelik bunu karşımızdakine de hissettiriyoruz. Halden anlayanlarımız pek az! Bu durum öylesine büyük bir iç isyana dönüştü ki, toplumumuzda yer alan Down sendromlu bireyler “Ben olmadan benim hakkımda asla!” dediler. Yani, “Benim hakkımda konuşma ve kendi kendine karar verme. Beni dinle!”
#Down SendromuBaşbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Kandil'e olası operasyonla ilgili soruya ''Bunun zamanını veremeyiz, zaten vermek de hiç doğru olmaz. Zamanı gelince Kandil, Sincar, Türkiye'ye tehdit oluşturan neresiyse oraya gidilir, gereği yapılır" yanıtını verdi.
#Recep Akdağ