Güncelleme Tarihi:
Hassas gözleri nedeni ile diğer Japon balıklarına göre daha dikkatli olunması gerekir. Görüşü çok iyi değildir, çok yavaş yüzer ve fazla ışığı sevmez.
Teleskop Balığı Nedir?
Teleskop balığı, ismini gözlerinden alır ve bir tür Japon balığıdır. Bu balık türünün diğer isimleri ise Japon balığı ve teleskop Japon balığıdır.
Teleskop balığının Özellikleri Nelerdir?
Teleskop balıkları, hassas gözleri olduğu için çok net göremez. Bu nedenle görüşü çok iyi değildir. Genellikle çok yavaş yüzer ve ışığı çok fazla sevmez. Akvaryumun orta ve alt kısımlarını tercih ettiği ve çok yavaş yüzdüğü için yemlerden yeteri kadar yediğine emin olmak gerekir.
Teleskop Balığı Bakımı ve Beslenmesi Nasıldır?
Teleskop balığı bakmaya yeni başlayan kişiler için en ideal balık türüdür. Enfeksiyon kapma riski ve gözlerinin yaralanması fazladır. Kepçe ile sudan alınacağında gözlerine özen göstermeniz gerekir. Ama su kalitesindeki kusurlara karşı çok duyarlı değildir. Güvenli bir ortam sağlanabilirse süs havuzunda bile rahatlıkla yaşayabilir. İdeal su sıcaklığı ise, 18 ile 24 santigrat derece arasında değişiklik gösterir. Su sıcaklığı yavaş yavaş değiştiği zaman daha soğuk sulara da rahatlıkla dayanabilir. Hızlı sıcaklık değişimi yaşanması hayatını kaybetme ihtimali oldukça yüksektir.
Teleskop Balığı Ne Yer ve Yemi Nasıl Seçilmelidir?
Teleskop balığı, bitkisel ağırlıklı olarak beslenen hepçil bir canlı türüdür. Günde birkaç kez ve az miktarlarda beslenmesi gerekir. Donmuş, taze ve pul yemlerle rahatlıkla beslenebilir. Hayvansal gıdalardan ise, su piresi, kan kurdu, tubifex kurdu ve artemia verilebilir. Ama hayvansal besinlerin toplam yeminin %30′ undan fazla olmamasına dikkat etmeniz gerekir. Donmuş hayvansal yemler, bakteri riski taşımadıklarından dolayı canlı yemlere göre çok daha güvenlidir.
Teleskom Balığı Balığı Nasıl Ürer ve Üremesi Nasıldır?
Teleskop balığını üremeye teşvik etmek için bahar aylarındaki sıcaklık değişimlerinin taklit edilmesi gerekir. Bunun için de su sıcaklığını yavaş yavaş 11 santigrat dereceye kadar düşürmeniz gerekir. Daha sonra dişi teleskop balığı, balık yumurta dökene kadar da sıcaklığı her gün 2 santigrat derece kadar arttırmanız gerekir. Yumurtlama ise, genellikle 20 ile 23 santigrat derece sıcaklıkta gerçekleşir. Bu nedenle akvaryumda yumurtaların yapışabileceği yapay süs bitkileri bulundurmamak gerekir.
Doğum Belirtileri Nelerdir?
Teleskop balığı, doğum yapacağı zaman karnı şişer ve saklanmaya çalışır.
Teleskop Balığı Balığının Akvaryumu Nasıl Olmalıdır?
Teleskop balıkları, diğer tatlı su balıklarına göre çok daha fazla oksijene gereksinim duyar. Aynı zamanda daha fazla dışkı üretir. Bunun için akvaryumdaki suyun da sık sık değiştirilmesi önerilir. En geç haftada bir %25 oranında suyun değişiminin yapılması gerekir. Suyun temiz kalması, teleskop balığının sağlığı için gereklidir. Akvaryum dekorlarının keskin köşeli olmaması gerekir. Akvaryumun dibini orta ve büyük irilikte keskin olmayan taşlarla dekore edebilirsiniz. Genelde akvaryumun dibinde gezdiği ve yavaş yüzdüğü için ona zarar verecek süs bitkilerini ve dekorasyon ürünlerini kullanmamaya özen göstermeniz gerekir.
Hangi balıklarla birlikte yaşayabilir?
Japon balığı, kendi gibi yavaş yüzen diğer Japon balığı türleri ile beslenebilir. Torba gözlü Japon balığı ve black moor Japon balığı ile aynı akvaryumu rahatlıkla paylaşabilir.