Marmara’ya atık görüntüleriyle büyük tepki çeken ve Hürriyet’in de manşetine taşıdığı BAGFAŞ Gübre Fabrikası’nın faaliyetleri durduruldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Kanunu’na uymayan tesisin önlemlerini alıncaya kadar durdurulmasına karar verildiğini açıkladı.
#GazetehaberleriÇevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hürriyet'in geçtiğimiz günlerde manşetten duyurduğu Bandırma'daki BAGFAŞ Gübre Fabrikası'ndaki ürküten görüntüler sonrası harekete geçti. Yapılan incelemeler sonrası Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında, Balıkesir'de yapılan denetimlerde, yükümlülüklerini yerine getirmediği tespit edilen sanayi tesisinin faaliyetleri durduruldu.
#HaberMarmara Denizi müsilajın pençesindeyken Balıkesir’in Bandırma ilçesindeki BAGFAŞ Gübre Fabrikası’ndan ürkütücü görüntüler geldi. Denize arıtılmamış su verildiği iddiasıyla yayılan videolar, sosyal medyada infial yarattı. Fabrika hakkında daha önce de ihbar geldiği, 1 Haziran’da körfeze kükürt vermekten 96 bin lira ceza kesildiği ortaya çıktı.
#GazetehaberleriBAGFAŞ (Bandırma Gübre Fabrikaları) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Gençer, 3 Mart 2013’te Bandırma’da dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temelini attığı 165 milyon Euro’luk fabrika için Alman Tyssen Krupp’la anahtar teslim anlaşma imzalarken dil ve mahkeme uyarısı yaptı:
#YazarHÜRRİYET gazetesi tarafından Taş Yapı sponsorluğunda, Bandırma Belediyesi, Bandırma Ticaret Odası, Bandırma Ticaret Borsası desteği ile düzenlenen ‘Bandırma Ekonomi Zirvesi’ne ‘marka kent’ olma vizyonu damga vurdu. Zirvede düzenlenen panelde dünyanın içinde bulunduğu ekonomik durum, reel ekonomi, sanayinin gelişimi ve kurlardaki değişimlerin yatırımlar üzerindeki etkisi gibi konular masaya yatırıldı. Sanayi ve üretim konusunda Türkiye’nin en önde gelen illeri ile Bandırma’nın yarıştığı gelecekte de aynı başarıyı sürdürebilmesi için neler yapılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Bandırma’nın il olması konusunda yapılması gerekenlerin altı çizilirken, şehrin sosyal yapısı, üretimi ve turizmiyle ‘marka kent’ vizyonuna sahip olduğu öne çıktı. Panelistlerin yaptıkları konuşmalarda üzerinde durdukları en önemli konu ise Bandırma’nın planlı bir şekilde büyüyerek 30 yıl sonrasında bile aynı şekilde başarılı olması için çalışmalar yapılması gerekliliğiydi. Gerçekleştirilen panele yoğun ilgi gösterilirken, panelin moderatörlüğünü, Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent üstlendi. Paneldeki konuşmacılar ise şu isimlerden oluştu: Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Denizbank Marmara Bölge Müdürü Burak Bozkaya, Hürriyet Gazetesi Yazarı Erdal Sağlam, Hürriyet Gazetesi Yazarı Jale Özgentürk.
#Bandırma Ekonomi ZirvesiBagfaş Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Gençer, kolay bomba yapılabildiği için yasaklanan ‘amonyum nitrat’ için “Bu yasak doğru ve anlaşılır” derken, kalsiyum amonyum nitrattan patlayıcı yapılmasının ise çok zor olduğunu söyledi. “Bu ürüne yasak yanlış oldu. Çiftçinin bu ürüne ihtiyacı var” diyen Gençer, yasaklanmayan Anfu’dan ise doğrudan dinamit yapılabildiğini açıkladı.
#BagfaşSon dönemlerde birçok yabancı yatırımcının Balıkesir çevresinde fırsat kolladığını söyleyen Balıkesir Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur, “İlin cazibesinin ve ekonomik göstergelerinin yükseliş trendi birçok büyük markanın takibi altında. Yerli ve yabancı yatırımcılar ile görüşmelerimiz sürmekte” dediç