Güncelleme Tarihi:
2015’te üretime geçecek fabrika, her yıl 200 bin ton granül nitratlı gübreyi Avrupa ülkeleri, ABD ve Kanada’ya ihraç edecek. İhracat yıllık 60-65 milyon dolar olacak.
140 milyon Euro’luk yatırımla 2015 yılında bitirilmek üzere Bandırma’da yeni bir gübre fabrikası yatırımı yapan Bagfaş, daha üretime başlamadan gübre ihracı konusunda Transammonia şirketi ile 3 yıllık anlaşmaya vardı. Ay sonunda imzalanacak anlaşmaya göre yıllık 660 bin ton gübre üretim kapasitesine sahip fabrikadan her yıl 200 bin tonluk granül nitratlı gübrenin yüzde 70’i Almanya dışında Avrupa ülkelerine, yüzde 30’u ise ABD ve Kanada’ya ihraç edilecek. Almanya içinde iki büyük gübre firması ile görüşme halinde olduklarını ifade eden Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Kemal Gençer, 150-200 bin ton kadar granül nitratlı gübrenin de Almanya’ya satılması konusunda anlaşma zemini aradıklarını söyledi. Dünya pazarında 200 bin tonluk gübre ihracının 60-65 milyon dolar olduğunu söyleyen Gençer, firmanın 5 yıllık anlaşma yapmak istediğini ancak kendilerinin 3 yıllık anlaşma konusunda ısrarcı olduğunu belirtti. Gençer, “Anlaşma bitiminde anlaşmayı uzatabiliriz. Yaptığımız anlaşmanın eşine az rastlanır. Daha fabrika üretime başlamadan, üretim kapasitesinin yüzde 30’unun satışını gerçekleştirdik” diye konuştu.
TAM KAPASİTE ÇALIŞACAK
660 bin tonluk üretim kapasitesine sahip yeni yatırımda kapasitenin yarısının Türkiye için yapılacağının altını çizen Gençer, “2015’in ocak ayında açılacak tesis ilk 2 ay yüzde 60 kapasite ile çalışacak. 2 ay sonra yüzde 80 çıkarılacak. 4 ayın sonunda yüzde 100 kapasiteye ulaşacak” dedi. Fabrikada 80 kalifiye eleman istihdam edileceğini söyleyen Gençer, torbalama ve nakliye alanında da 200 kişiye iş imkânı sağlanacağını belirtti. Gençer, fabrikada günde yaklaşık 2000 tonluk gübre torbalaması yapılacağını söyledi.
Diğer gübrelerden farklı
GÜBRENİN satılması konusunda anlaştıkları firmanın yıllık 9 milyon ton kimyevi gübre, 4 milyon ton da amonyak satışı gerçekleştirdiğini belirten Gençer, üretecekleri gübrenin dünya çiftçileri tarafından sıklıkla kullanıldığını söyledi. Granül nitratlı gübrenin özelliklerinin diğer gübrelere göre farklılık gösterdiğini ifade eden Gençer, “Gübre diğerlerine göre daha geç eriyor. İlk yağan yağmurla toprağa karışmıyor. Diğer gübreler eridiği zaman bitki özümleyemeden gübre yer altı sularına karışıyor. Bu gübre ile bunun önüne geçilebiliyor. Depolama konusunda da hem çiftçiye hem üreticitye avantaj sağlıyor. 3-4 ay ambarlarda bekletilebiliyor. Gübre birbirine yapışmıyor” diye konuştu.
Fabrikanın kredisi Almanya’dan
FABRİKA yatırımı için Almanya’dan Commerzbank ile kredi anlaşması sağladıklarını dile getiren Gençer, 3 yıl geri ödemesiz 13 yıl vadeli kredi sağladıklarını söyledi. Kredinin yüzde 3.02 faizle temin edildiğinin altını çizen Gençer, “140 milyon Euro’luk yatırımın yüzde 85’i kredi ile sağlandı. Kredi için teminat mektubu ya da ipotek vermedik. Bu da şirketimiz ve Türkiye için çok önemli bir başarı. Fabrikanın maliyeti ek yatırımlarla 160 milyon Euro’ya çıkacak” diye konuştu.
1.5 milyar dolarlık gübre ithalatı
TÜRKİYE’de yıllık 4.5 milyon ton kimyevi gübre tüketimi olduğunu belirten Yahya Kemal Gençer, kimyevi gübre ihtiyacının yüzde 40 ile 60 ithalatla karşılandığını söyledi. İthalat maliyetinin 1.5 milyar dolar olduğunu söyleyen Gençer, “Gübre tüketimi bazı dönemlerde 5 milyon tonu buluyor. Türkiye’nin fosfatlı gübre kapasitesi yetrli. Ancak 500 bin ton nitratlı gübre ithalatı var. Gübre stoklanması kolay olmayan bir ürün ve bazı dönemler ithalat artıyor. Zamanında bulunamayan gübre için rakamlar yukarı çıkabiliyor” diye konuştu.