PANDEMİNİN etkilerinin, maske kullanımının ve hijyen kurallarına dikkatimizin azalmasıyla özellikle bu sene içerisinde sonbahar ve kış döneminde çocuklarda geniz eti, bademcik problemlerinin çok sık yaşandığını belirten KBB Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, “Özellikle okul çağı çocuklarında çok fazla üst solunum enfeksiyonları, geniz eti şişmesi ve sık tekrar eden bademcik enfeksiyonları sorunlarıyla karşılaşmaya başladık” dedi.
#1Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fadlullah Aksoy, “Anne karnında geçirilen enfeksiyonlar doğumsal işitme kayıplarına yol açabilir. Aynı zamanda çocukluk çağı hastalıkları olan kızamık, kızamıkçık ve kabakulak gibi viral hastalıklar da koklea (kulak salyangozu) ve iç kulaktan beyne giden işitme sinirinde hasar yaparak işitme kaybı oluşturabilir” dedi.
#ÇocukMikropların yaşamasına izin vermiyor gibi görünen soğuk hava nasıl oluyor da bizi hasta ediyor? Bu sorunun yanıtını Hisar Intercontinental Hospital Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Seyhan Alkan’la birlikte aradık…
#Boğaz HastalıklarıProf. Dr. Tevfik Özlü, Japonya'da hızla yayılan ölümcül tehlikeli bakteriyel enfeksiyon salgınına ilişkin uyardı. Türkiye açısından konuyu değerlendiren Prof. Dr. Özlü, "Bu hastalık bir pandemi oluşturacak tehdit değil. Çünkü virüs değil. Bu bir bakteri; kolayca teşhis konabilir, bir hafta süreli tedavisi mümkün. Yani panik veya endişeye yol açacak durum gözükmüyor" dedi.
#JaponyaKahramanmaraş merkezli depremlerden sağ kurtulan ve komşularının çıkartılması için 26 gün boyunca apartmanının enkazı başında bekleyen Itır Gülcan, maruz kaldığı soğuk ve tozlu havanın etkisiyle neredeyse ölümle burun buruna geliyordu. Gülcan’ın yardımına ise depremzedelere erzak getirmek için bölgeye gönüllü olarak gelen ve kendisi ile karşılaşan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Arslanhan koştu.
#DepremCovid-19 süreciyle birlikte günlük hayatımızın bir parçası olan maske kullanımı; kişinin kendi ağız kokusunu fark etmesini ve çözüm arayışını beraberinde getirdi. Boşanmalarda gerekçe sayılabilecek kadar ciddi bir sorun olan ağız kokusu, iş yaşamında da özellikle konuşarak iletişim kurmada sıkıntı yaşanmasına yol açıyor.
#Diş SağlığıCovid-19 salgını nedeniyle hayatındaki pek çok şeyi erteleyenler arasında diş ve diş eti sorunları yaşayanlar da var. Ancak uzmanlar, geciktirilen diş tedavilerinin bağışıklık sistemi başta olmak üzere kalpten böbreğe tüm vücut için tehlikeye davetiye çıkardığı uyarılarında bulunuyorlar. Diş Hekimi Arzu Yalnız Zogun diş ve diş eti problemlerinin etkileri üzerinde önemli açıklamalarda ve önerilerde bulundu.
#Diş Hastalıklarının Vücuda EtkisiHorlama, toplumda sık görülen ve bireylerin yaşam kalitesini etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur. Horlamanın çok önemli sağlık sorunlarının habercisi olabileceğine dikkat çeken KBB, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ozan Seymen Sezen, “Horlama sorununa gece uykuda nefes kesilmeleri de eşlik ediyorsa, bu çevrenizdekiler tarafından size söyleniyorsa, sabahları yorgun uyanma, gün içinde uyuma ihtiyacı gibi durumlar hissediyorsanız, “Tıkayıcı uyku apnesi” probleminiz olabilir. Uyku apnesi, kalp sağlığı kadar önemli bir sağlık sorunudur” uyarısında bulundu.
#Uyku ApnesiÖzellikle toplumda burun tıkanıklığı için çok sık tercih edilen bazı burun spreylerinin uzun süre kullanılmasının sakıncalı olduğuna dikkat çeken Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Öğretim Üyesi Dr. Kenan Selçuk Tuncay, “Bazı burun spreyleri uzun süre kullanıldığında burundaki normal olan fizyolojik mekanizmaları kalıcı olarak yok ettiği için şikayetlerinin daha da artmasına ve hastaları çözümü olmayan bir yola sürüklemektedir” dedi.
#Burun SpreyiHorlama denilince hemen hepimizin aklına yetişkinler, özellikle de erkekler geliyor. Ancak sanılanın aksine horlama, hatta ''uyku apnesi'' denilen daha ileri boyuttaki tablo çocuklarda da yaygın olarak görülüyor. Özellikle de 2-10 yaş arasındaki çocuklarda ortaya çıkıyor. Bunun nedeni ise horlamaya yol açan etkenlerden olan geniz eti ve bademcik hastalıklarının bu yaş grubunda yaygın olarak görülmesi.
#UykuManisa’nın Soma ilçesinde 21 yaşındaki Meltem Cansız’ın 3 yaşındayken geçirdiği bademcik ameliyatı sırasında kırılan ve 18 yıl sonra boğazında olduğu fark edilen iğne ameliyatla alındı. Ameliyatı yapan Doktor Çağlar Çallı, "Hastamız 18 yıldır boğazında iğneyle yaşıyordu. Çıkartma esnasında kırılabilirdi. Şah damarına yakın olması nedeniyle de çok riskli bir ameliyattı. Başarılı bir operasyonla çıkarttık" dedi.
#ManisaKadın kanserleri günümüzde giderek yaygınlaşırken, en büyük etkenlerden biri HPV virüsü. 200’den fazla türü bulunan bu virüs cinsel yolla bulaşıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Cem Turan, HPV’nin rahim ağzı kanserinden dil ve bademcik kanserine dek birçok kansere yol açabildiğini belirtirken, kanserin HPV virüsü alındıktan yıllar sonra ortaya çıkabildiğini, HPV kaynaklı hastalıkların çoğunun HPV aşısıyla engellenebileceğini söylüyor. Prof. Dr. Cem Turan, bu tehlikeli virüsü anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Hpv