Ağız Kokusunu Gideremiyorsanız, Önemli Bir Hata Yapıyor Olabilirsiniz

Güncelleme Tarihi:

Ağız Kokusunu Gideremiyorsanız, Önemli Bir Hata Yapıyor Olabilirsiniz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2015 10:25

DİŞ HEKİMİ DR. SEYHAN AKAR ERGİN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI İLE İLGİLİ ÇOK ÖNEMLİ BİLGİLER AKTARDI.

Ağız kokusu kadın, erkek hatta çocuk demeden herkesin ortak sorunu. Buna bazı sağlık sorunları sebep olabildiği gibi ağız temizliğinde de aslında herkesin atladığı çok önemli bir detay var; “Dil temizliği”
Uzmanlar, dil temizliğinin de diş fırçalama alışkanlığı gibi düzenli hale getirilmesi gerektiğini vurguluyor. Bunun boğaz enfeksiyonlarından sinüzite, diş çarpıklığından, uyku apnesine kadar pek çok hastalığı da engelleyeceğinin altını çiziyor.
İstanbul’da düzenlenen Türk Diş Hekimleri Birliği 21’inci Uluslararası Diş Hekimliği Kongresi, İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşiyor. 2 bin 500’e yakın yerli ve yabancı uzman katılımcının yer aldığı kongrede ağız ve diş sağlığı konusu ve bu alanda gerçekleşen yenilikler konuşuluyor. Kongrede en çok ilgiliyi çeken ise Türkiye’de üretilen ve ağız sağlığına önemli bir katkı sağlayacak dil temizleme aparatı oldu. Kongrede Diş Hekimi Dr. Seyhan Akar Ergin ağız ve diş sağlığı ile ilgili çok önemli bilgiler aktardı. Ergin," Ağız boşluğunda biz bugüne kadar sadece dişleri ve diş aralarını temizledik. Dili hep görmemezlikten geldik. Bugüne kadarki mesleki birikimimde şunu çok net gözlemledim ki, dişlerin arasında biriken bakteri plağına göre dilin üzerinde en az iki katı daha fazla plak birikiyor. Bu sadece ağız kokusunu değil, çeşitli hastalıkları da tetikliyor." dedi.
DÜZENLİ DİL TEMİZLİĞİ BİRÇOK HASTALIĞI ÖNLER
Düzenli dil temizliğinin bir çok hastalığı önlemede büyük rol oynadığını ifade eden Dr. Seyhan Akar Ergin" Dil temizliği kesinlikle gerekli ve düzenli alışkanlık haline getirilmeli. Dünya çapında üzerine yapılan pek çok bilimsel yayın da mevcut. Ağızda biriken yemek artıkları mikroorganizmalar ile beraber dil yüzeyine tutunur ve temizlenmedikleri sürece dil kökünde yuvalanırlar. Bir noktadan sonra da bağışıklık sistemini tehdit etmeye başlarlar. Kişilerde sık tekrarlayan boğaz efeksiyonları, bademcik iltihaplanmaları görülmeye başlar. Ardından geniz etlerine kadar yayılan mikroplar burun tıkanıklığına hatta sinüzite de neden olur. Burnun tıkanması ile de çok çeşitli problemler görülerek kişi ağız solunumuna başlar. Ağız solunumu olan kişinin en büyük şikayeti horlamadır. Bunun önüne geçilemezse uyku apnesine kadar gider. Adı geçen şikayetler büyük oranda ağız temizliğinin tam anlamı ile yapılmamasından kaynaklanıyor." şeklinde önemli bilgiler aktardı.
DİL TEMİZLİĞİ ALIŞKANLIĞI GELİŞTİRİLMELİ
Dil temizliğinin diş fırçalama rutininde olması gerektiğine vurgu yapan Diş Hekimi Dr. Seyhan Akar Ergin," Ağız temizliğinde günde iki defa dişlerinizi fırçalayın diyoruz. Dil temizliği de sabah akşam diş fırçalama eşliğinde yapılmalıdır. Artı olarak sabah kalkınca dilde geceden biriken pas varsa, sabah da yataktan kalkar kalkmaz kahvaltı yapılmadan önce dilin temizlenmesini öneriyoruz. Düzenli diş fırçalayan hastalarımızın bir çoğunun diş fırçalarken yaptığı en büyük hatalardan biri, diş etlerini fırçalamayı atlıyor olmasıdır. Çünkü diş etlerinin zedelenebileceğini zannediyorlar, oysa diş fırçasını diş etine değdirmekten korkmamak gerekiyor. Çünkü dilin sırtı gibi dişetleri de yapısal olarak keratinize mukoza ile örtülüdür, yani tıpkı topuk derisi gibi serttir. Fırçalama esnasında diş fırçasının kıllarının yarısı dişte yarısı diş etinde olacak şekilde dairesel hareketlerle dişetleri ile beraber dişler fırçalanmalıdır. Hemen ardından da dil temizlenmelidir. Dil temizliği de diş fırçalama işlemi gibi kişilerin kendi başına rahatlıkla yapabilecekleri bir işlemdir. Genellikle bulantı refleksi nedeniyle kişilerin reddettiği dil temizleyici kullanımı özellikle U şeklindeki dil temizleyicilerle yaşanmıyor. Çek çek görevi gören, dili bir kuşak gibi kavrayan U şeklindeki dil temizleyicilerle dil temizliği pratik bir hale geliyor. İşlem, dilin kökünden ucuna doğru çekilerek 2 -3 çekme hareketi ile tamamlanıyor. Dil temizliği sabah kalkınca kahvaltıdan önce ve sonra, akşam da yatmadan önce yapılmalıdır. Bu alışkanlık ağız kokusunun giderilmesi konusunda önemli ölçüde fayda sağlayacaktır." şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!