Yaz aylarının gelmesiyle, gıdalardan ve içme suyundan bulaşan 'salmonella' bakterisi, çeşitli enfeksiyonlara ve salgınlara neden oluyor. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Kurban Bayramı da geliyor, en büyük önerim aldığınız kurbanda 'salmonella' varmış gibi düşünün. Kestikten sonra mutlaka el temizliğine dikkat etmek lazım. Kullanılan aletleri hemen temizlemek lazım" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Mehmet CeyhanYaz aylarının gelmesiyle, gıdalardan ve içme suyundan bulaşan 'salmonella' bakterisi, çeşitli enfeksiyonlara ve salgınlara neden oluyor. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Kurban Bayramı da geliyor, en büyük önerim aldığınız kurbanda 'salmonella' varmış gibi düşünün. Kestikten sonra mutlaka el temizliğine dikkat etmek lazım. Kullanılan aletleri hemen temizlemek lazım" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Mehmet CeyhanHalk arasında peynir hastalığı olarak da bilinen brusella hastalığı, koyun, keçi, sığır gibi hayvanlar ve onların ürünlerinden insanlara geçiyor. Beraberinde çeşitli hastalıkları da getirebilen brusella hastalığı teşhis ve tedavisi bu yönde büyük önem taşıyor. Peki, brusella hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? İşte brusella hastalığı tedavisi ve merak edlenler...
#Brusella HastalığıAz pişmiş veya çiğ olarak tüketilen ette hastalık yapan bakteri ve virüslerin olduğunu söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Murat Doğan, “Arjantin, Brezilya gibi ülkelerdeki hayvanların etlerinde yüzde 20 civarında özellikle 0-5 yaş arası çocuklarda ishalle kendini gösteren rota virüsü bulunmuş. Dünyada her yıl 200 bin çocuk bu virüsten hayatını kaybediyor. Dönerin hijyenik koşullarda doğru ısıl işlemle pişirilmesi çok önemli” dedi.
#Az Pişmiş EtLezzetli bir et yemeği için etin kaynağı, hayvanın yaşı ve sağlık durumu gibi faktörler elbette çok önemli ancak sonucu asıl belirleyen şey hazırlama ve pişirme oluyor. Doğru hazırlıkla ve uygun pişirme yöntemlerini seçerek, en zor parçalara bile lezzet katabilirsiniz. Elbette bu durum bonfile, antrikot gibi daha kaliteli parçalar için de geçerli. Peki bonfile nasıl pişirilir? Et nasıl mühürlenir, mantolama nasıl yapılır? Orta pişmiş et kaç dakika pişirilmelidir? Tüm bu soruların cevapları içeriğimizde...
#Bonfile Nasıl PişirilirGıda zehirlenmeleri riski yaz aylarında artıyor. Mikroorganizmalar sıcak havalarda çok daha kolay ve kısa sürede çoğalabiliyor. Mikroorganizma sayısı arttıkça ise hastalığın hızı ve etkileri de aynı şekilde artış gösteriyor. Gastroentereloji Uzmanı Prof. Dr. Binnur Şimşek alınabilecek önlemleri anlattı.
#Gıda ZehirlenmesiSon günlerde “Kedi yüzünden kör oldu” haberleriyle hayvanlar bir kez daha gündeme oturdu. İzmir’de iki genç kadının kedilerde de bulunan toksoplazma parazitinden dolayı görme kaybı yaşaması, dikkatleri doğada bulunan bu parazite çevirdi. Yıllardır hayvanlarla haşır neşir olduğum için, çok iyi bildiğim bu konunun aslını açıklama gereği duyuyorum. Çünkü görme kaybına neden olan toksoplazma sadece sokak hayvanlarından bulaşmaz!
#GÜZİN ABLAİzmir'de iki genç kadının kedi parazitinden kör olması gündemde. Büyük bir panikle hastaneye başvuran iki kadına yapılan tetkiklerde kedi dışkısında bulunduğu belirtilen toksoplazma parazitinin, gözlerinde yaraya yol açtığı anlaşıldı. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Atmaca, kör eden parazit toksoplazmayı anlattı.
#Körlükİzmir'de iki genç kadının kedi parazitinden kör olması gündemde. Büyük bir panikle hastaneye başvuran iki kadına yapılan tetkiklerde kedi dışkısında bulunduğu belirtilen toksoplazma parazitinin, gözlerinde yaraya yol açtığı anlaşıldı. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Atmaca, “En önemlisi el hijyeni. Ellerimizi gözlerimize değdirmeden önce hijyeninden emin olmalıyız!” diyor.
#Toksoplazma Aşısı Var MıDananın göğüs omurları üzerinden boynuna kadar olan kısımdan elde edilen ve en lezzetli etlerden biri olan antrikotun nasıl pişirildiği, kıvamı ve tadı üzerinde büyük etkiye sahip. Bu nedenle antrikot pişirirken bazı püf noktalarına çok dikkat etmek gerekiyor. Lokum gibi ve nefis bir antrikot pişirmek istiyorsanız bilmeniz gereken bazı püf noktalarını aşağıda listeledik. İşte iyi dana antrikot pişirmenin sırları ve incelikleri…
#AntrikotBebek bekleyen annelerin en büyük endişesi, erken doğum. Gelişiminin tamamlanmadan doğumun başlaması, bebek doğduktan sonra bazı sorunlarla karşılaşılması anlamına da gelebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı - Perinatoloji (Riskli Gebelik) Uzmanı Doç. Dr. Hülya Dede, erken doğum ile ilgili toplumda pek çok yanlış bilginin yaygınlığına dikkat çekerek doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verdi.
#Erken DoğumÇocuğunuzun kıyafetleri çocuğunuza her sene oluyor mu? Bu durum seneye de giyer mantığından çok daha ciddi bir durum olabilir. Çünkü sağlıklı bir gelişim sürecine dahil olan çocuklar, her sene belli oranda değişime uğrar. Bu noktada kıyafet tek kıstas olmasa da içine giremediği her bir kıyafeti için sevinin çünkü bu onun ne kadar sağlıklı olduğunu gösterir. Çocuklarda fiziksel gelişme geriliğinin en önemli nedenlerinden biri bağırsak parazitleridir.
#ParazitPahalı restoranlarda, yemek davetlerinde ya da mangalda et yiyeceğiniz zaman “Etiniz nasıl olsun?” sorusunu mutlaka duymuşsunuzdur. Bazıları eti az pişmiş, bazıları orta, bazıları da çok pişmiş sever. Son yıllarda eti mühürleyerek az pişmiş olarak yeme eğilimi bizim gibi eti çok pişmiş seven toplumlarda da yaygınlaşmaya başladı. Peki çoğumuzun alışık olduğu şekilde eti çok pişmiş yemek sağlığımıza zararlı mı? Eti neden çok pişirmemeliyiz?
#Et Pişirmek