Türkiye'ye Enerji Veren Kadınlar Ödül Töreni'nde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin, son 20 yılda kadınların emekleriyle örnek gösterilen ülkeler arasında yer aldığını belirterek, "Yerli ve milli teknolojilerin her aşamasında kadınlarımızın çok yönlü iş yapabilme becerileri, organizasyon ve planlama yetenekleriyle enerji teknolojilerine Made in Türkiye damgasını vurduk. Bugün Türkiye'nin en büyük projelerine şöyle bir bakın; hepsinin altında kadınlarımızın imzasını, kadınlarımızın dokunuşunu göreceksiniz” dedi.
#Türkiye’Ye Enerji Veren KadınlarKastamonu'nun Şenpazar ilçesinde kadın girişimci tarlaya kurduğu güneş panelleriyle bir ilçeye yetecek elektrik üretiyor. Aysel Bakır, "Devletimizin kadınlarımıza verdiği desteği bütün kadınlarımızın değerlendirmesini arzu ederim" açıklamasında bulundu.
#Tarım Ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme KurumuÇankaya Köşkü'nde Öğretmenler Günü dolayısıyla düzenlenen kahvaltıda 81 ilden öğretmenler Başbakan Binali Yıldırım’la bir araya geldi. Başbakan, "Hiç şüphesiz genç nüfusumuz ülke olarak bizim en büyük zenginliğimiz, kalkınma, refah için en büyük kaynağımız, ancak bu potansiyeli harekete geçirebilmek için dinamik, yenilikçi, modern bir eğitim sistemine sahip olmamız gerekiyor" dedi. Ayrıca önümüzdeki sene içinde 500 civarında engelli öğretmen ataması yapılacağını söyledi.
#BAŞBAKAN Binali YıldırımDünyada bir milletin adıyla anılan sadece bir renk var, o da turkuaz. Bu renge adını Batılılar koymuş ve ‘Türk rengi’ demişler. Ancak yüzlerce yıldır her yerde kullanılan, yüz kırktan fazla tonu olan bu renk ile ilgili hiç kitap yazılmamış. Dünyanın ilk turkuaz kitabını Filli Boya Turkuaz kitabıyla dünya bilim literatürüne kazandırdı. Sanat tarihçisi Prof. Dr. Gül İrepoğlu’nun çok titiz çalışmasıyla hazırlanan bu kitapla birlikte bir de turkuaz tonlarını içeren renk kartelası hazırlandı. Böylece tüm dünyada turkuaz renginin birbirinden güzel tonları bilinebilecek. Çalışmayı hazırlayan İrepoğlu ile kitabı ve macerasını konuştuk.
#Ömür KurtRoman, Türk edebiyatına Fransızcadan yapılan basit çevirilerle girdi. Yıl 1862’ydi, Fénelon’un romanı Türkçeye Yusuf Kâmil Paşa’nın çevirisiyle ‘Terceme-i Telemak’ olarak çevrildi. Sonra Victor Hugo geldi... İlk Türk romanıysa bundan 10 yıl sonra yayımlanacaktı. Şemseddin Sami’nin ‘Talat ile Fitnat’ın Aşkı’ adlı eseri, ana-babasının zorlamaları sonucu istemediği biriyle evlendirilen ve sonunda kendini öldüren genç bir kızı anlatıyordu. Sonra Ahmet Midhat Efendi’ler, Recaizade Mahmut Ekrem’ler geldi. Türk edebiyatı akımlardan etkilendi ve yazıldığı döneme ışık tutan eserler üretildi. Kimi yazar insanı öne çıkardı, kimi tarihi, siyasi tutumunu, kimi cinselliği... Hepsi biricikti, hepsi bize masa başında yazılmış gibi görünen ‘gerçek hayatlar’ı anlattı. Okuyana ‘hayatın anlamı’nı sorgulattı. Bir liste yapıp romanlara gömülsek insanların, ülkelerin, psikolojinin, siyasetin nasıl değiştiğine dair tarih dersi almamız da kaçınılmaz. İşte biz de bu büyük fotoğrafa bakalım istedik. Hürriyet Pazar olarak ‘sinema’ ve ‘müzik’ soruşturmalarının ardından eleştirmenler, yazarlar, akademisyenler, edebiyat öğretmenleri ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’nı çalıştık. Tavsiyemiz bu listeyi alın ve onun izinden bir kütüphane oluşturun.
#Türk Edebiyatının En İyi 100 EseriTürkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
Yüksek Seçim Kurulu, 12 Haziran’da yapılan 24. dönem milletvekili seçimi kesin sonuçlarını açıkladı. Açıklanan sonuçlarda, Diyarbakır’da bağımsız milletvekili seçilen Hatip Dicle yok, dün mazbatasını alan AK Partili Oya Eronat var. Seçimlerde 52 milyon 806 kayıtlı seçmenden, 43 milyon 914 bin oy kullandı. Böylece seçimlerde oy kullanmayan seçmen sayısı 8 milyon 891 bin kişi oldu.