Türk ismi taşıyanların iş görüşmesine çağrılma olasılığının Almanlar’a göre yüzde 14 daha düşük olduğu belirtilen Almanya’da, Kuzey Ren Vesftalya (KRV) eyaletinde bugün, cinsiyet, köken, din, isim ve yaş gibi bilgilerin yer almadığı anonim iş başvurusu formu uygulaması "pilot proje" olarak başladı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Şiddetin hiçbir türlüsünü kabul etmediğimiz gibi kadına yönelik şiddeti de amasız, fakatsız ve tartışmasız bir şekilde reddediyoruz. Çünkü kadına yönelik şiddeti, insanlığa yöneltilmiş bir ihanet olarak görüyoruz. Bir kadının dahi haksızlığa, ayrımcılığa, şiddete uğramaması için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
#AnkaraAlmanya’nın başkenti Berlin’de pazar günü yapılacak eyalet parlamentosu ve yerel seçimlere katılan ‘Team Todenhöher Partisi’nin lideri Jürgen Todenhöfer ve partinin Türkiye kökenli Genel Sekreteri Özenç Aslan, göçmen kökenli Alman vatandaşlarından da sandığa giderek kendilerine destek vermelerini istedi.
#Almanya Berlin'de SeçimHamburg’da 37 yıl önce ırkçı dazlaklar tarafından katledilen Ispartalı Ramazan Avcı, isminin verildiği meydanda düzenlenen törenle anıldı. Törende konuşan avukat Ünal Zeran, Almanya’da ırkçı tehdidin görmezden gelindiğini söyledi. Zeran, “Irkçı cinayetlerdeki politik sebepleri görmezden gelenler ve ırkçılık kurbanlarının sayısını mümkün olduğunca az göstermeye çalışanlar bu cinayetleri aydınlatamaz” dedi.
#AlmanyaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeniden Açılışının 70. Yılında İmam Hatip Okulları ve Türkiye'de Din Eğitimi Sempozyumu'na katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Katsayı uygulamasını kaldırıp 4+4+4 uygulamasını başlatarak imam hatiplilerin fetret devrini biz sonlandırdık" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAlmanya’nın başkenti Berlin’de göçmenlerin kurduğu sivil toplum örgütleri, yapısal ırkçılıkla mücadele edilmesi için Berlin Eyalet Meclisi’nde komisyon kurulması talebinde bulundu.
#Berlin Eyalet MeclisiFrankfurt Entegrasyon ve Eğitim Encümeni Sylvia Weber, pandemi döneminde ırkçılığın arttığını belirtti. Sorunu çözmek için kurumlardan başlamak gerektiğini belirten ve ırkçılıkla mücadelede medeni cesaretin önemini vurgulayan Weber, “Irkçılık kurumsal bir sorundur. İşte bu yüzden biz de ırkçılıkla mücadeleye kurumlardan başlamak gerekiyor. Sembolik uygulamalarla oyalanmanın, şimdiye kadar yapılanları yeterli bularak, onaylamanın bir faydası yok” dedi.
#Sylvia WeberAmerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) geçen ay siyahi bir vatandaşın beyaz bir polis tarafından öldürülmesi ve beraberindeki üç beyaz polisin de seyirci kalması, ırkçılığı ve ırkçılık tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı. Yalnız ABD’de değil, dünyanın çeşitli kesimlerinde insanlar ırkçılığa karşı sokaklara döküldü. Almanya’da da.
#IrkçılıkAlmanya’da ayrımcılıkla mücadele dairesi ilk Berlin’de kuruldu. Berlin Eyalet Adalet Senatörlüğü Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi. Dairenin başkanlığını ise kuruluşundan bu yana Eren Ünsal yürütüyor. Ünsal, hem Berlin hem de Almanya genelinde yaşanan ayrımcılıkları, ayrımcılıkla mücadeledeki eksiklikleri, kendisinin nasıl ayrımcılığa uğradığını ve ‘kabul edilmesi mümkün olmayan’ ayrımcılıkla mücadelede neler yapılması gerektiğini Hürriyet’e anlattı:
#AlmanyaGöçmen oranı yüzde 51.2’ye yükselen Almanya’nın Frankfurt kenti, çok kültürlülüğünü sokaklara taşıdı. Frankfurt Gençlik Birliği’nin (Jugendring) 11’inci kez düzenlediği Kültürler Geçidi’nde Latin Amerika’dan Uzak Doğu’ya; Baltık ülkeleri Ukrayna, Balkanlar, Maori ve Haiti’den Afrika ülkelerine kadar farklı etnik kökene sahip Frankfurtlular, rengarenk kostüm, ulusal giysi, ritim ve danslarla kent merkezinde yürüdü.
#FRANKFURTAK Parti Adıyaman Milletvekili Adnan Boynukara, hükümette darbe girişimine ilk uyananlardan. Tankların İstanbul’da köprülerde boy gösterdiği saatlerde ‘Bu bir Fetullahçı kalkışmadır’ diye tweet atıp Meclis’in yolunu tutuyor. Kâbus geceden 2 hafta sonra Meclis’te buluştuk. Boynukara 2015’te milletvekili olarak siyasete girdi ancak uzun süre AK Parti’nin kilit bürokratı olarak Adalet Bakanlığı’nda görev yaptı. 2009–2015 yılları arasında 2010 anayasa referandumu, Ergenekon-Balyoz davaları ve HSYK krizlerine tanıklık etti. MİT Müsteşarı Hakan Fidan’la çözüm sürecini yürüten ekipteydi.
#DarbeGöçmenlerin eğitimi, sağlığı ve ayrımcılıkla mücadelede sınıfta kalan Almanya, 38 ülke arasında gerçekleştirilen “MIPEX” adlı araştırmada 22’nci sırada yer aldı. Raporu inceleyen uzmanlar, ayrımcılık olaylarının istatistiklerde ayrı bir başlık olarak yer almasını ve Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi’nin daha etkin hale getirilmesini istiyor. Almanya’nın göçmenlerin eğitimi, sağlığı ve ayrımcılığa uğramalarını engellemede, uluslararası sıralamalarda hiç de iç açıcı durumda olmadığı ortaya çıktı.
#AlmanyaMaliye Bakanı Mehmet Şimşek, Varlık Barışı uygulaması kapsamında 19 Kasım 2013 tarihi itibarıyla 69,8 milyar lira varlık bildiriminde bulunulduğunu, 1,4 milyar lira vergi tahakkuk ettirildiğini ve 8,5 milyar lira tutarındaki varlık için 170 milyon lira vergi tahsil edildiğini bildirdi.
Devrimci Müslümanlar, uzun süredir farklı söylemlerle hemen herkesin ilgisini çekiyor. “Mülk Allah’ındır” diyerek ‘abdestli kapitalist’lere karşı bayrak açan devrimci Müslümanlar, İslam’ın mülkiyete bakış açısına yepyeni yorumlar getiriyor. 1 Mayıs’a katıldılar, Gezi sürecinde ön saflarda yer aldılar, parkta cuma namazı kılıp TOMA’ların önünde iftar açtılar... “Dinin özü eşitlenmektir” diyen Eren Erdem de “Devrim Ayetleri” kitabıyla ezberleri bozuyor. Öğrencilik yıllarında harçlığını boyacılık yaparak çıkaran Erdem ile hem gri merdivenleri beyaza boyadık hem de koyu bir sohbete daldık. Elçiye zeval olmaz, beğenmeniz dileğiyle... Hepinize şimdiden iyi bayramlar.