Koynunda sakladığı köklü tarihin binlerce yıllık gizemini daha ilk bakışta hissettiren Frigya’nın kalbi Ayazini, kendine özgü mistik ve dingin atmosferiyle ziyaretçilerini mitolojik anlatıların bir parçası olmaya davet ediyor. Efsanevi Kral Midas, hayvan masallarıyla ünlü Ezop ve flütüyle Frig dağlarında çala-oynaya dolaşan yarı insan-yarı keçi Marsiyas’ın hikâyeleri de yol boyu size eşlik ediyor.
#SeyahatTarihi yerleri dolaşıp yöresel lezzetleri tadıyor. İlçe ilçe gezip videolar çekerek, Afyonkarahisar’ı tanıtıyor. Kocatepe Üniversitesi Veterinerlik Bölümü öğrencisi Zambiyalı ‘Çita’, Afyon Postası için hazırladığı İngilizce-Türkçe videolarla Afyon’a hem ilgi hem turist çekiyor.
#Chimwemwe ChitaTarihi ve kültürel değerlerin izlerini taşıyan çok kıymetli bir coğrafyada yer alan Afyonkarahisar, 2019 yılında UNESCO tarafından, Gaziantep ve Hatay’ın ardından gastronomi alanında “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dahil edildi. Çorbaları, et ve sebze yemekleri, pilavları ve tatlı çeşitleriyle çok zengin bir mutfağa sahip olan Afyonkarahisar’ın; Afyon kaymağı, Afyon pastırması, Afyon sucuğu, kaymaklı ekmek kadayıfı, Afyonkarahisar patatesli ev ekmeği, Çay ilçesi vişnesi ve Şuhut keşkeği UNESCO’nun Coğrafi İşaretler Listesi’ne girmeyi başardı.
#GöceTürkiye o kadar zengin bir coğrafya ki yerin altında ayrı, üstünde ayrı değerleri barındırıyor. 7 bölge, 7 iklim, onlarca, yüzlerce değer... Bir taraf turizm, bir taraf sanayi, tarım, hayvancılık... Bazı kentlerimiz de var ki sayfalarca yazıyla bile anlatmakta zorlanacağımız bu değerleri tek başına içinde barındırıyor. Yani yıldızların içerisinde bir başka parlıyor. Örnek mi? Afyonkarahisar.
#AfyonkarahisarTermal turizmle 2.2 milyon turist çeken Afyonkarahisar, Frig Vadisi’ndeki restorasyon çalışmalarının da hız kazanması ile turizmini çeşitlendirmeyi hedefliyor. Kapadokya bölgesine haklı bir şöhret kazandıran balon turları Afyokarahisar’da da yapılmaya başlandı. Güncel hedef ise gelecek yıl 4 milyon turistin kente gelmesi.
#Frig VadisiAfyonkarahisar'da, tarihi "Frig Vadisi'nin kalbi" olarak nitelendirilen İhsaniye ilçesine bağlı Ayazini köyünün, devam eden projelerin tamamlanmasıyla yakın yakın zamanda önemli bir turizm destinasyonu olması bekleniyor.
#Frig VadisiAfyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, Hititler, Frigler ve Romalılar döneminden kalan birçok eserin üzerine yazılan yazıların temizleme işlemlerinin yapıldığını belirterek, "Kapadokya'dan bile ileri seviyede olan bu yerleşkeleri korumak ve turizme kazandırmak için çalışıyoruz" dedi.
#Frig VadisiAfyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, Hititler, Frigler ve Romalılar döneminden kalan birçok eserin üzerine yazılan yazıların temizleme işlemlerinin yapıldığını belirterek, "Kapadokya'dan bile ileri seviyede olan bu yerleşkeleri korumak ve turizme kazandırmak için çalışıyoruz" dedi.
#AfyonkarahisarAntalya’ya deniz ve kültür Turizmi için gelen Avrupalı turistler Afyonkarahisar’da bulunan Frigya vadilerine düzenlenen gezi turlarına büyük ilgi gösteriyor. Vadi, önceki gün Norveç, İsveç, Almanya, Belçika ve Hollanda’dan gelen yaklaşık 50 kişilik turist kafilesini ağırladı.
#FrigyaÜlkemizdeki tematik yürüyüş yollarının sayısı her geçen gün artıyor. En bilindik Likya Yolu’nun peşinden Karia Yolu, Frig Yolu, Efes-Mimas Yolu gibi yeni yolların işaretlemeleri de bitirilip turizme açılıyor. Doğa yürüyüşlerini ve kültür gezilerini sevenler için, tarih ve doğa dolu geziler için alternatifler artıyor. Frig Yolu toplam 506 kilometrelik yürüyüş rotası ile tamamını yürümek isteyenler için neredeyse 20 günlük bir aktivite, benim gibi üç günlük bir gezi ile de hem Friglerden kalan önemli eserleri görebilir, hem de Antik Frig Yolu’nun belli bölümlerini yürüyebilirsiniz. İşte Antik Frig yolu'nda üç gün süren yolculuğum...
#Frig YoluKral Midas’ın Anadolu’da yaşadığı toprakları, Friglerin barındığı mağaraları görmek yıllar içinde bir takıntı olmuştu bende. Frig Vadisi'ne gitmek geçen haftaya kısmetmiş... Üstelik kilometrelerce alana yayılmış bu toprakları bisikletle sindire sindire gezdim... Pedalla 80 kilometre yol yapıp Friglerin izini sürdüm...
#Frig VadisiÇoğu kişi göreni şaşkına çeviren Kapadokya bölgesine gitmiştir de güzellikte ondan aşağı kalmayan Frig Vadisi’ni tanımaz. Dokunduğunu altına çevirmesiyle ve eşek kulaklarıyla ünlü Frigya Kralı Midas’ın kayıp medeniyetine ait o muhteşem eserler ağırlıklı olarak Afyon, Kütahya ve Eskişehir’de. Sonbahar ve bu coğrafyada uzun keşif gezilerine çıkmak için ideal dönem.
#MilasBundan 20 yıl önce başlayıp, medyanın yoğun ilgisinden dolayı biten aşkları bir peri masalı misali yıllar sonra küllerinden doğarak alevlenmişti. İlk nişanlarının 20. yıl dönümünde rüya gibi bir düğünle evlendiler.
#Jennifer Lopezİç Anadolu’nun Venedik’i Eskişehir... Kalbinden geçen Porsuk nedeniyle ‘Bozkırın ortasındaki vaha’ olarak da biliniyor. 66 bin üniversite öğrencisinin enerjisiyle cıvıl cıvıl bir kent. Kuru ayazıyla meşhur Eskişehir’e öğrenciyken yolu düşen gezginimiz sonra farklı dönemlerde ziyaret ettiği şehri, bu kez karlar altında gezdi. İşte Porsuk ve Adalar’dan satırlara lapa lapa düşenler...
#HürriyetFrigler, Balkanlar’dan gelip Anadolu’ya yerleşmiş ve yaklaşık 3 bin yıl önce Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya civarında görkemli bir medeniyet kurmuş. Kayalara evler, kaleler, anıtlar oyarak inşa ettikleri şehirlerini dolaşırken kendini unutuyor insan... Yürüyerek 20 gün sürecek Frig Yolu’nda üç günlük bir otomobil turu yaptık. Kayıp heykellerden buz gibi kamp gecelerine işte deneyimlerimiz...
#HürriyetDışarıda gürül gürül akan bir bahar var ve evde oturmak gittikçe zorlaşıyor. Hal böyle olunca ‘tatil’ dediğimizde, sosyal mesafenin rahatlıkla korunabileceği açık hava aktiviteleri geliyor akla. Neyse ki bizler çok şanslıyız, yaşadığımız bu eşsiz coğrafyada, isteyene tarih ve doğayı birleştiren antik yollar, isteyene oksijeni bol günübirlik rotalar var. Üstelik önerdiğimiz yürüyüş yollarının hepsi işaretli. Yani rehbere ihtiyacımız olmadan, işaretleri takip ederek parkuru tamamlayabileceğimiz, Türkiye’nin en güzel rotaları. Sözün kısası, şimdi güzel yürüyüşlere çıkmanın tam zamanı…
#GazetehaberleriBayram tatiline bir hafta kaldı. Yola otomobiliyle çıkacaklar için en sık kullanılan rotaların haritalarını paylaşmaya devam ediyoruz. Bu haftaki istikamet İstanbul’dan Antalya’ya doğru... Yolun uzunluğu 698 kilometre. En fazla 5 kilometre sapmayla “İyi ki uğramışım!” diyeceğiniz pek çok iç açıcı durak var; doğal güzellikler, lokantalar, antik kent ve sevimli köyler... Doğal güzellik, antik kent, köy ve müze seçimini Hürriyet Seyahat ekibi yaptı, lezzet mekânlarını Tat dedektifi Sinan Hamamsarılar belirledi.
#İstanbul Antalya Arası Duraklar