Çarşı-pazardaki fahiş fiyatlar tamir ekonomisini büyüttü. Yenisini almak zorlaşınca dolaplardan çıkan eskiler, terzilerin ve lostra salonlarının yolunu tuttu. Terzide, lostra ustasında, döşemecide yenilenecek ürünler çığ gibi yığıldı, işler yüzde 150 arttı. Terziler, “70’lerdeki iş yoğunluğu var” derken evinden daha ucuza tamir hizmeti verenler nedeniyle şikâyetlerin ve kayıt dışının arttığı belirtiliyor.
#Tamir EkonomisiniKONYA'nın Hadim ilçesinde, 13 yaşında başladığı kunduracılığı 60 yıldır sürdüren Mehmet Emin Künter (73), 18 metrekarelik atölyesinde ayakkabı tamiri yapıyor. Bölgede kendisinden başka kunduracı olmadığını söyleyen Künter, "Bu mesleği beğenen yok. Zamanında mesleği öğretmek istediğim çocuklar vardı. Ben bu mesleğin son temsilcisiyim. Bir ben kaldım, arkamdan gelen de olmadı. Bu tezgahta çalışarak 3 kızımı okuttum. Şükür Allah'a mutluyum" dedi.
#KonyaAFYONKARAHİSAR'ın Çay ilçesinde 1,5 metrekarelik dükkanında 29 yıldır ayakkabı tamiri, kişiye özel ruhsatlı silah kılıfı, cep telefonu kılıfı, çakı ve çakı kılıfı imalatı yapan Hüsamettin Güngör (52), geçiminin yanı sıra çocuklarını okuttuğunu, iş sahibi yaptığını ve kızını da evlendirdiğini anlattı. Güngör, "Önceden ayakkabı yapıyordum. Şimdi ayakkabı yapmıyorum. Çünkü satılmıyor. Benim ayakkabı yaptığım paraya 3- 4 çift ayakkabı alınıyor. Onun için kurtarmıyor bizi de" dedi.
#AfyonkarahisarMilli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın imzasıyla yayınlanan genelge kapsamında, meslek liselerinde öğrenim gören 1 milyon 700 bin öğrencinin, kimsesi olmayan yaşlıların evlerinde toplum hizmeti vermesi için 81 il genelinde proje başlatıldı.
#Milli Eğitim BakanlığıKahramanmaraş'ta 20 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan ve 3 yıl önce aldığı mikro kredi desteğiyle de iş yeri açan Fatma Ertarğın, genellikle erkeklerin bulunduğu alanda işine sıkıca sarılarak müşterilerinin eskimiş ya da tamire ihtiyacı olan ayakkabılarına adeta hayat veriyor.
#Ayakkabı TamiriKredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı üniversite yurtlarında kafeteryalar başta olmak üzere küçük işletmelerin yarışını kazanamayan girişimciler birer birer mahkemelere başvurmaya başladı. Nedeni ise işletmecilik yarışında genel müdürün 10 puan verme hakkı olması. Bu durum yarışta birinci isim çıksa bile genel müdürün başka bir girişimciye 10 puan vererek öne geçmesine yol açıyor. Ve bu takdir notu nedeniyle de yarış dışı kalan girişimciler mahkemelere ve Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvuruyor.
#İhale60 YAŞINDAKİ AYAKKABI TAMİRCİSİ ZEKERİYA GÜVEN, “ EĞİTİM SİSTEMİ DEĞİŞTİKTEN SONRA BU MESLEKTE ÇIRAK BULAMAZ HALE GELDİK. ÖNCEDEN ANNESİ BABASI ÇOCUĞU YANIMIZA GETİRİYORDU. BU EĞİTİM SİSTEMİ ÇIKTIKTAN SONRA ÇIRAKLAR TAMAMEN YOK OLDU. BENİM ÇIRAKLIK ZAMANIMDA AİLELER ÇOCUKLARINI GETİRİYORDU ‘ETİ SENİN KEMİĞİ BENİM DİYORDU.’ AMA ŞİMDİ ÖYLE BİR ŞEY YOK. İŞE BAŞLAMAK İÇİN GELEN BAZI ÇOCUKLAR İSE BEN KAÇ PARA ALACAĞIM, KAÇ SAAT ÇALIŞACAĞIM GİBİ SORULAR SORUYOR. BİZ BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİK. ÇIRAK ÖNCE BİR GELİR, İŞE BİR BAKAR, TEMİZLİĞİNE, İŞÇİLİĞİNE BAKILIR ONDAN SONRA BÖYLE ŞEYLER KONUŞULUR. ONUN İÇİN DE ÇIRAK YETİŞMİYOR. GELENLERDE BU MESLEĞİ BEĞENMİYOR. PİS DİYOR. BEN 40 SENEDİR AYAKKABI TAMİRCİLİĞİ YAPIYORUM HALA DAHA DEVAM EDİYORUM. EĞER ÇIRAK BULAMAZSAK BU MESLEK BİTER. BUNDAN SONRA AYAKKABI TAMİRİ DİYE BİR ŞEY KALAMAYACAK VATANDAŞ AYAKKABIYI ALACAK, BİR SORUN OLDUĞUNDA ATACAK”