Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Marmara Denizi'nde Kuruçeşme, Sarıyer ve Beykoz kıyılarında aşırı kirliliğin göstergesi binlerce denizanasını görüntüledi. Dr. Kesici, Marmara'da depremden sonraki en önemli ikinci tehlike olarak gösterdiği istilacı denizanalarının toplanması gerektiğini söyledi. Dr. Kesici, "Marmara Bölgesi'nin depremden sonra önlem alınması gereken en ciddi ve tehlikeli sorunu Marmara Denizi ve körfezin kirliliğidir. Ne yazık ki ülkemizin en kirli denizlerinin başında, iç deniz özelliğine sahip, çok hassas ve kırılgan ekosistemi bulunan Marmara Denizi geliyor" dedi.
#Marmara Deniziİstanbul Boğazı’nın kıyı kesimlerinde görülen denizanası yoğunluğunun nedeninin hava sıcaklığı olduğunu ve Şubat ayına kadar görülebileceğini söyleyen İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Denizanası balık yumurta ve larvaları üzerinden besleniyor. Aynı zamanda balıkların besini olan mikroskobik hayvansal organizmalar üzerinden de besleniyor. Bu da balık stoklarında bir şekilde azalmaya sebep oluyor" dedi.
#DenizanasıTürk Deniz Araştırmaları Vakfı’ndan (TÜDAV), özellikle son günlerde sahile vuran ve görüntüleri ile endişe yaratan denizanaları konusunda uyarılarda bulunularak ‘Ya Yakarsa Projesi'ni hatırlatılıp denizanası türlerine dikkat çekildi. Akdeniz, Ege, Karadeniz ve Marmara'da kayıtlara geçen 18 türün olduğu, bazılarının zehirli, bazılarınsa balıkçılık ve deniz ekosistemi açısından büyük tehlike taşıdığı belirtildi.
#Antalyaİstanbul Boğazı yine denizanalarının istilasına uğradı. Arnavutköy, Ortaköy ve Bebek sahilleri büyüklü küçüklü denizanalarıyla beyaza büründü. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Denizanasının bu kadar çok olması, onlarca yılın bir sonucu aslında. Sadece 1-2 yılın ya da plastik sorunu çıktı bunun bir sonucu değil. Onlarca yılın, yanlış yapılan uygulamaların bir sonucu" dedi.
#İstanbul BoğazıÇanakkale'de çekilen bu görüntü görenleri şaşırtıyor. Çanakkale'de dalış yapan Müjdat Turan, su altında yüzlerce denizanasının fotoğrafını çekti. Görüntüleri sosyal medya hesabından paylaşan Turan, "Çanakkale Boğazı'nda yıllardan beri dalıyorum. Bu yoğunlukta ay denizanası olması çok şaşırtıcı." ifadelerini kullandı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Türkoğlu "Aslında normal bir durum değil. İklimsel değişimin, hem kara hem deniz sistemlerimizi etkilediği, dolayısıyla canlıların üreme davranışlarının değiştirdiğini gösteriyor." diye konuştu.
#ÇanakkaleÇanakkale'de çekilen bu görüntü görenleri şaşırtıyor. Çanakkale'de dalış yapan Müjdat Turan, su altında yüzlerce denizanasının fotoğrafını çekti. Görüntüleri sosyal medya hesabından paylaşan Turan, "Çanakkale Boğazı'nda yıllardan beri dalıyorum. Bu yoğunlukta ay denizanası olması çok şaşırtıcı." ifadelerini kullandı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Türkoğlu "Aslında normal bir durum değil. İklimsel değişimin, hem kara hem deniz sistemlerimizi etkilediği, dolayısıyla canlıların üreme davranışlarının değiştirdiğini gösteriyor." diye konuştu.
#Ay DenizaltısıPasifik'in ortasında 250 adadan oluşan Palau’da 21 bin insan ve sayılamayacak kadar çok denizanası yaşıyor. Fotoğrafçı Wendy Capili’de buraya giderek bu gölü fotoğrafladı. İşte Wendy Capili'nin Denizanası Gölü'nde çektiği birbirinden harika fotoğraflar...
#Palauİzmir Körfezi'nde Pasaport Vapur İskelesi ile Konak arasında, ay denizanası istilası görüldü.Denizlerimizin hemen hepsinde görülen bu deniz anasının aurelia aurita (ay denizanası) olduğu biliniyor. İnsan vücuduna temas etmesi halinde iğne batması hissi veriyor daha sonra ise kaşıntı yapıyor. Zehirli olduğu bilinen ay denizanası kalıcı ve ciddi bir hasara neden olmuyor. Kısa süre içinde zehrin etkisi geçiyor. Deniz suyunun yeniden soğumaya başlaması ile birlikte ise patlayarak körfezin dibine gömülüyor. Balık çeşitliliğinin ve miktarının azalmasının da deniz analarının kontrolsüzce yayılmasına sebep olduğu belirtildi.
#KörfezYeryüzünün bu en basit ve ilkel canlı türleri denizleri ciddi biçimde işgal etmiş durumda. Bir kısmı zehirli. Bu yıl 30 bin kişi denizanası yüzünden hastanelerde tedavi gördü, kimisi bu yüzden yaşamını kaybetti. Denizanalarının kıyılara akınının nedeni ise küresel ısınma. Ve ne yazık ki bu durum giderek daha kalıcı hale geliyor.
Yeryüzünün en basit, ilkel canlı türü. Denizleri hızla işgal ediyor. Bir kısmı zehirli. Bu yıl 30 bin kişi denizanası yüzünden hastanelerde tedavi gördü, kimisi yaşamını kaybetti. Denizanalarının kıyılara akınının nedeni küresel ısınma. Ve ne yazık ki bu durum giderek daha kalıcı hale geliyor.
Antalya'da şikayetlere, korku ve paniğe neden olan denizanaları ve denizdeki sarı renkli birikinti, uzmanlarca yerinde incelendi. Örnekler alınan sarı tabakanın polen olduğu tespit edilirken, denizanalarının da 2 aya kadar körfezdeki geçişlerinin tamamlanacağı kaydedildi.
#AntalyaAntalya'da şikayetlere, korku ve paniğe neden olan denizanaları ve denizdeki sarı renkli birikinti, uzmanlarca yerinde incelendi. Örnekler alınan sarı tabakanın polen olduğu tespit edilirken, denizanalarının da 2 aya kadar körfezdeki geçişlerinin tamamlanacağı kaydedildi.
#AntalyaAYNEN bundan 20 yıl evvel sadece bir çöl halindeyken şu anda dünyanın turizm ve cazibe merkezine evrilen Dubai örneğinde olduğu gibi Yalıkavak da bundan 20 sene önce Bodrum’un az nüfuslu ve kendi halinde bir beldesiyken özellikle Yalıkavak Marina’nın da kurulmasıyla yükselen bir değer haline dönüştü. Şimdi ise global arenanın en ünlü markalarının mağaza ve restoranlarına ev sahipliği yapan, dünyanın en görkemli mega yatlarının demir attığı, Batı’dan ve Doğu’dan bölgeye akın eden varlıklı misafirleriyle Bodrum’un tam bir cazibe merkezi haline geldi. En lüks gayrimenkul projeleri, Michelin’e göz kırpan restoranlar, istanbul’da bile olmayan markaların hepsi burada. Bu yazımızda biz de Yalıkavak dosyasını açtık ve farklı lezzet arayışlarına yönelik alternatif mekanları sizler için kaleme aldık.
#1Yaklaşık 1 ay önce Çanakkale'de görülen ve zehirli olduğu iddia edilen "pusula denizanası", son günlerde İzmit Körfezi'nde de görülüyor. 6 senedir Değirmendere sahilinde balık tuttuğunu ancak pusula denizanalarını ilk kez gördüğünü söyleyen Tamer Orhan ise "Bu zamana kadar yoktu, son 1 aydır var. Müsilajdan sonra çıktı bunlar" dedi.
#Pusula DenizanasıSon günlerde Mersin’in 321 kilometrelik kıyı şeridinin neredeyse her noktasında görülmeye başlanan denizanaları, ölü olarak da kıyılara vurmaya başladı. Mersin kıyılarına vuran denizanalarının zehirli bir tür olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Deniz Ayas, bu denizanaları ölse bile zehirli iğnelerinin yakıcı özelliğinin bir süre daha devam ettiğini belirterek, kesinlikle dokunulmaması ve o bölgelerde denize girilmemesi uyarısı yaptı. Sahilde yürüyüşe çıkan ve denizanalarını görünce şaşkınlık yaşayan Gökçe Kar, “İki tane denizanası var, bir tanesi çok büyük. Bayağı korkunç gözüküyorlar. Bunlar çok tehlikeli, eli, bacağı yakıyorlar” dedi.
#MersinAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Jale Korun, Antalya sahillerinde ocak ayından bu yana görülen denizanası popülasyonunun haziran ayı itibarıyla azalacağını belirterek, "Korkulacak bir şey yok. Doğal süreç. Birkaç ay içinde kaybolacaklar" dedi.
#AntalyaAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Jale Korun, Antalya sahillerinde ocak ayından bu yana görülen denizanası popülasyonunun haziran ayı itibarıyla azalacağını belirterek, "Korkulacak bir şey yok. Doğal süreç. Birkaç ay içinde kaybolacaklar" dedi.
#Antalyaİstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Okyar, "İstanbul Boğazı'nda aşırı denizanası görülmesinin nedeni lodos ve poyraz. Akıntıyla birlikte de boğazda denizanaları yığılmaları oluyor." dedi.
#İstanbul BoğazıANTALYA’nın Kemer ilçesinde Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi’nin raporunda, nesli tehlike altındaki caretta carettaların korunması için örnek model oluşturulan Çıralı sahilinde bu yıl 4 bin 346 yavrunun denizle buluşturulduğu belirtildi. Raporda, eğlence olsun diye kumsala araçlarla girildiği, çadır kurulup ateş yakılması nedeniyle 11 yuvanın tahrip edildiği belirtildi.
#ÇıralıÇANAKKALE Boğazı'nda sardalya avı için denize bırakılan ağda yaklaşık yarım ton ağırlığındaki pervane balığını gören balıkçılar şaşkınlık yaşadı. Asya, Afrika ve Avustralya kıtalarının sıcak denizleri ile Akdeniz’de görülen balığa Ege ve Marmara’da çok nadir rastlandığı belirtildi.
#Pervane Balığı