Türkiye halkı, 15 Temmuz felaketi sırasında ve sonrasında Batılı müttefiklerinden samimi bir destek ve dayanışma göremedi. Batılı devletler, Türkiye tarafından bakıldığında kriz yönetiminde başarısız oldu, halka ilişkiler ve kamu diplomasisinde de ciddi hatalar yaparak önemli bir güvenilirlik, sempati ve prestij kaybı yaşadı.
#GazetehaberleriAB içindeki Türkiye karşıtı sesler artarken, bir açıklama da Avusturya Başbakanı Christian Kern’den geldi. ‘Türkiye’nin Avrupa Birliği üyesi olabilmesini ihtimal dahilinde görmediğini’ belirten Kern, Ankara’ya karşı daha sert bir tutum çağrısında bulundu.
#Christian KernAvusturya Başbakanı Christian Kern ve Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, ABD Senatosunun onayladığı Rusya'ya yaptırım uygulanmasına ilişkin yasa tasarısında Rusya ile ortak enerji projelerinde yer alan Avrupalı şirketlere yaptırım uygulanması önerisinin yer almasına tepki gösterdi.
#AlmanyaResmi tarihe göre 1839’daki Tanzimat Fermanı’ndan bu yana, yani yaklaşık 180 yıldır ‘Batılılaşmaya’ çalışan bir milletin ahvadıyız... Bu yolda iki ileri bir geri giderken ne badireler atlattık, yıllarca AB’nin kapısında bekledik ama yılmadık. Türkiye’nin müzakerelere başlangıç tarihini aldığı 17 Aralık 2004 Brüksel zirvesinin ardından dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara’da “Avrupa Fatihi, Avrupa’nın yıldızı” olarak karşılandığı günler daha dün gibi aklımızda… Ancak 2000’lerin ortalarına kadar fırtına gibi esen reform sürecinin ardından son 10 yılda ilişkiler “O eski halinden eser yok şimdi” denecek kıvama geldi. Son dönemdeyse Avrupa Parlamentosu’nun Kasım 2016’da AB’nin Türkiye’yle üyelik müzakerelerini dondurmasına ilişkin tavsiye kararının ardından Almanya ve Hollanda’yla yaşanan siyasi krizler, karşılıklı suçlamalar, idam tartışmaları vs. sonucu Türkiye ile Avrupa ilişkileri belki de tarihinin en gergin, en kritik zamanlarını yaşıyor. Son olarak geçen hafta Avusturya Başbakanı Christian Kern, “Türkiye için AB üyeliği bitmiştir” dedi. Biz de Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland’dan Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri’ye kadar Türkiye’yle yakından ilgilenen Avrupalı bürokrat ve siyasetçilere AB’nin Türkiye’ye bakışını ve ilişkilerin nereye gittiğini sorduk. Görünen o ki Türkiye idam cezasını geri getirdiği takdirde sadece potansiyel AB üyeliği tarih olmakla kalmayacak, aynı zamanda Azerbaycan ve Ermenistan’ın bile üye olduğu Avrupa Konseyi’nden de çıkmak zorunda kalacak. İşte Avrupalı siyasetçilerin Hürriyet Pazar’a özel açıklamaları...
#Avrupa BirliğiAB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Avusturya Başbakanı Christian Kern'in, Türk politikacılara Avrupa çapında miting yapma yasağı getirilmesi çağrısına sosyal medya hesabı Twitter'dan sert tepki gösterdi. Çelik, "AB, ırkçı, İslamofobik ve anti-semitik siyasetler üreten bazı üye ülkelerin hükümetlerine karşı tedbir almalıdır. Bireysel Türkiye karşıtlıklarını Avrupa çapında yaymak isteyince en temel değerleri çiğnemekten çekinmiyorlar" dedi.
#AvusturyaAvusturya Başbakanı Christian Kern, Türk politikacılara Avrupa çapında miting yapma yasağı getirilmesi çağrısında bulundu. Kern Türkiye ile sürdürülen AB müzakerelerinin bitirilmesini, AB uyum yasaları kapsamında verilmesi öngörülen 4.5 milyar euro yardımın da iptal edilmesini istedi.
#AvusturyaAvrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren zirveden Ankara ile Brüksel arasında 18 Mart’ta varılan göç krizi odaklı mutabakata bağlılık mesajı çıktı. AB kanadı anlaşmanın sonuç doğurduğu görüşünde ve devamından yana. Türkiye ise mutabakatın sadece göç boyutuyla ele alınmamasını ve diğer unsurların da hayata geçirilmesini istiyor.
#AB