Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Türkiye'nin önceliği her zaman Suriye'nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunması olmuştur. Türkiye, Suriye topraklarında herhangi bir siyasi mühendislik yahut etnik tefrika çabasına katiyen müsamaha göstermeyecektir." ifadesini kullandı.
#Fahrettin AltunDışişleri Bakanı Hakan Fidan, Al Jazeera televizyonuna değerlendirmelerde bulundu. Fidan, "Suriye halkının acil ihtiyaçlarının olduğu bir dönemdeyiz, bunlar ötelenemez. Mültecilerin Suriye'ye geri dönebilmelerini sağlamak durumundayız. Şu an orada kurumsal sorunlar da var, bürokrasi ve kamu hizmetleri maalesef çökmüş durumda. Dolayısıyla bunlara tekrar işlerlik kazandırmak gerekiyor." dedi. Bakan Fidan, ABD'nin, Türkiye’den, PKK/YPG'ye karşı büyük bir saldırı başlatmaması talebinde bulunduğu iddialarına yönelik, "DEAŞ ilgili operasyonların aksamaması konusunda hep bir vurgu var. Ancak bizden, kendimize yönelik terör tehdidini ele almamamızı isteyemezler. Zaten böyle bir şeyi dinlemeyiz. Bunu yapamazlar..." yanıtını verdi. Fidan, başka bir yol bulunması gerektiğini, Türkiye'nin operasyonlara devam edeceğini vurguladı.
#Hakan FidanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’i kabulü sonrası ortak basın toplantısında konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Suriye halkının bu ağır yükün altından tek başına kalkması mümkün değil. Türkiye kilit ülke konumunda.' dedi. Erdoğan ayrıca Suriye'nin terör yuvası olmaması gerektiğini belirtirken, 'DEAŞ'a ve PKK'ya yer yok.' ifadelerini kullandı. AB Komisyonu Başkanı Leyen de son gelişmelere dikkat çekerken, Türkiye'nin bölge için rolünün önemli olduğuna vurgu yaptı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAlmanya’da iktidara göz diken CDU/CSU’nun erken seçim programında, vergi indirimi, düzensiz göçün engellenmesi, mecburi askerlik uygulamasına geri dönülmesi de yer aldı. 79 sayfadan oluşan programda, aşırı sağcılar ve aşırı solcularla radikallere karşı mücadelenin artırılmasına da yer verildi.
#AlmanyaAvrupa’nın lokomotifi konumunda üç ülke vardı... Almanya, Fransa ve İngiltere... İngiltere olarak da bilinen Birleşik Krallık, 1 Ocak 1973’te şu andaki Avrupa Birliği’nin (AB) ‘anası’ konumundaki Avrupa Ekonomik Topluluğu’na (AET) üye oldu. Ve yıllar sonra AB’yi terk etmeyi kafaya koydu. Ve 23 Haziran 2016’da yapılan ‘Brexit’ referandumu, halkın yüzde 51.89’unun desteğiyle kabul edildi.
#Almanya29. BM İklim Değişikliği Konferansı'nda (COP29) gelişmekte olan ülkelere iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele edebilmelerine yardımcı olmak üzere 2035 yılına kadar “yılda 300 milyar dolar finansman sağlaması hedefi” konusunda anlaşmaya varıldı.BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Hem finansman hem de emisyon azaltma konusunda daha iddialı bir sonuç umuyordum." dedi.
#COP29Avrupa Birliği'nin (AB) yürütme organı olan Avrupa Komisyonu; Batı Balkanlar, Ukrayna ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 10 ülke için genişleme raporlarını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada " 2024 yılı Türkiye Raporu’nda, AB'nin özellikle siyasi kriterler ve iç siyasi dinamikler konusundaki haksız değerlendirmelerini reddediyoruz. " ifadeleri yer aldı. Açıklamada ayrıca Türkiye-AB ilişkilerinin önündeki siyasi engellerin kaldırılmasının beklendiği vurgulandı.
#Dışişleri Bakanlığı‘The Economist’ dergisi, Almanya’nın 16 yıl başbakanlığını yapan ve önümüzdeki ay ‘Freiheit 1954-2021’ (Anılar 1954-2021) adlı kitabını piyasaya sürecek olan Angela Merkel’e ağır suçlamalarda bulundu. Dergi Merkel’i, ‘Almanya’yı ekonomik olarak yeniden Avrupa’nın hasta adamı’ yapmakla suçladı.
#AVRUPADAN HABERArnavutluk Başbakanı Edi Rama, daha birkaç yıl önce Avrupa Birliği’nin (AB) dış sınırlarında ‘sığınmacı merkezleri’ oluşturma planlarıyla ilgili olarak, kendilerine bu yönde teklifte bulunulması durumunda bunu kesinlikle kabul etmeyeceklerini söyledi. “Arnavutluk’un AB üyeliğine kabul edilmesinin karşılığı olarak böyle bir öneride bulunulsa bile biz buna izin vermeyeceğiz” dedi.
#Edi RamaAvrupa Komisyonu verilerine göre, Avrupalıların yüzde 61’i ülkelerinde ten rengine dayalı ayrımcılığın yaygın olduğu görüşünde birleşirken, yapılan araştırmaya katılanların yüzde 60’ı etnik kökene dayalı ayrımcılığın önemli bir sorun olduğunu ifade ediyor.
#Etnik AyrımcılıkBerlin Ticaret ve Sanayi Odası (IHK Berlin) ile Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TD-IHK) başkent Berlin’de ‘start-up’ (yeni girişimcilik) şirketleri ve kurucuları arasında ilişkileri, bağlantıları geliştirmek amacıyla ortaklaşa düzenledikleri ‘Networking’ (ağ kurma-oluşturma) etkinliği yoğun ilgi gördü. IHK Berlin’den Dilara Erdem ve TD-IHK’dan Nalan Yetim’in öncülüğünde düzenlenen etkinliğe, Berlin’deki Türk girişimcilerin yanı sıra bazı Türk iş insanları da katıldı.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’da ana muhalefetin küçük kanadı Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) Augsburg kentinde yapılan ve iki gün süren kurultayında, “Erken seçim” söylemi sık sık gündeme geldi. CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder de partinin Genel Sekreteri Martin Huber de Federal Meclis Grup Başkanı Alexander Dobrindt de “Erken seçim”, “Erken seçim” diye tutturdu.
#AlmanyaAlmanya’da ekim ayında, çalışanlar ve tüketiciler için yeni yasalar ve bazı önemli değişiklikler yürürlüğe giriyor. Bu değişiklikler, Almanya’daki vatandaşlar için birçok alanda yenilik getiriyor. Özellikle öğrenciler ve kiracılar için önemli kolaylıklar sağlanırken, sürücüler ve ev sahipleri için de yeni sorumluluklar doğuyor. İşte detaylar:
#AlmanyaFransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dünya düzeninin "eksik ve adaletsiz" olduğunu belirterek, yenisinin inşa edilmesi çağrısında bulundu. Macron, "ülkelerin layıkıyla temsil edildiği ve bunu Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonunun çok daha adil olduğu kurumlarla yaptığı bir düzene" ihtiyaç bulunduğunu vurguladı.
#Fransa