Astronomi ile yakından ilgilenen ya da bu konuya ilgi duyan insanların merak ettikleri durumlardan biri de gökyüzündeki yıldızların görüntüsüne atfedilen isimler olmaktadır. Gökyüzündeki yıldızların düzensiz görünümü bilim adamları tarafından incelenerek yıldızlara ve yıldız kümelerine çeşitli isimler verilmiştir. Özellikle bulutlu olmayan gecelerde daha iyi gözlenen yıldızların durumları astronomide bazı olayların tahminin yapılması bakımından önemli olarak görülmektedir. Peki, takım yıldızları ve isimleri nelerdir? Astronomide takım yıldızları ne işe yarar? İşte, takım yıldızları hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için gerekli olan detaylar.
Takımyıldız, gökyüzünün bölündüğü 88 alandan her birine verilen isimdir. Antik çağlardan bu yana mitolojik kişiler ve hayvanlarla ilişkilendiren takımyıldızlar, gökyüzünü parçalara böler. Peki, Uluslararası Astronomi Birliği tarafından tanınan kaç takımyıldız vardır?
#Hadi İpucuOrionid meteor yağmuru, ekim ayının en çok takip edilen konularından biri oldu. Dünyadaki bütün doğa olayı tutkunlarının takip ettiği Orionid meteor yağmurunun 2017 tarihi ülkemizde de merakla araştırılıyor. Halley kuyruklu yıldızının enkaz bulutu tarafından üretilen iki meteor yağmurundan biri kısa süre sonra gerçekleşecek. Peki 2017 Orionid meteor yağmuru ne zaman başlayacak? Türkiye'den izlenebilecek mi?
#Meteor YağmuruHer yıl ekim ayında gerçekleşen Orionid meteor yağmuru için kısa bir süre kaldı. Gökyüzünü meraklılarını görsel bir şölen sunan meteor yağmuru türlerinden biri olan Orionid meteor yağmurunda saatte 20 civarında, göktaşı izlenebilecek. Doğa olayı gece 01.00 ile 04.00 saatleri arasında net bir şekilde gözlenebilecek. Peki Orionid meteor yağmuru ne zaman? Meteor yağmuru nasıl izlenebilir?
#Meteor YağmuruKışa yaklaştıkça Avcı Takımyıldızı geceleri doğu ufkunda tüm ihtişamıyla yükseliyor. Avcı Takımyıldızı bölgesinde 21-22 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen bu meteor yağmuru, Perseid Meteor Yağmuru kadar yoğun değil ama atmosferimize girişi muhteşem bir görüntüye sahip...
#OrionYılda 8 kez gerçekleşen ve halk arasında 'yıldız kayması' olarak adlandırılan Perseid gök taşı yağmuru, en yoğun 12 Ağustos gecesi yaşanacak. Gökyüzünde saatte 100 meteor görülebilecek. Meteorlar saniyede 59 kilometre hızla atmosfere girecek ve ateş topları gibi görünecek.
#Perseid Meteor YağmuruHalk arasında 'yıldız kayması' olarak nitelendirilen, yılda 8 kez gerçekleşen meteor yağmurlarının en görkemlisi Perseid meteor yağmuru, 12-13 Ağustos gecesi en yoğun dönemine ulaşacak ve saatte 60- 100 adet arasında görülebilecek. Dünya atmosferine giriş hızları saniyede 59 kilometreyi bulacak meteorlar, ateş toplarını andıran görüntü verecek.
#Meteor YağmuruGök bilimcilerin, yılın en önemli olayları arasında gösterdiği Perseid meteor yağmuru, 11-12 Ağustos gecesi en yoğun dönemine ulaşacak. Saatte 100 civarında gök taşı görülmesi beklenen gecede, meteorların dünyaya giriş hızları saniyede 66 kilometre dolaylarında olacak. Perseid yağmuru sırasında 'ateş topları' denilen gök taşları da görülebilecek.
#AntalyaTakımyıldızları, gökyüzünü süsleyen parlak yıldız düzenleri ile büyüleyici görüntüler sunarlar. Eski çağlardan günümüze gökbilimciler başta olmak üzere bilim insanları bu takım yıldızlarını detaylı olarak incelemekte ve yaptıkları değerli araştırmalar ile tüm insanlığa önemli bilgiler vermektedir. Antik Çağdan bu yana yıldızlar, mitolojik kişiler ya da hayvanlar ile özdeşleştirilen karakteristik biçimler yani takımyıldızları şeklinde gruplandırılmıştır. En ünlü takım yıldızlarından birisi de Orion takım yıldızıdır. İşte Orion takım yıldızı nedir ve nerede? Orion takım yıldızı isimleri, hikayesi ve efsanesi.
#Orion Takım YıldızıYıl içerisinde Dünya-Güneş doğrultusu uzayda belli takımyıldızlardan geçer. Bunlara zodyak takımyıldızları yani burçlar diyoruz. Dün ise gündeme burçların tarihlerinin değiştiği yönünde haberler düştü. Aslında bu asırlardır bilinen Dünya'nın bir hareketinin sonucu. Peki acaba burçlar için doğru tarih aralığı ne? Doğrusu bu yazıda.
#BurçHalk arasında "yıldız kayması" olarak bilinen göktaşı yağmurunun en yoğun olanlarından Perseid, 12-13 Ağustos tarihlerinde maksimum seviyeye ulaşacak. Gökyüzünde muhteşem bir manzara ortaya çıkaracak bu önemli gök olayı, ışık yoğunluğunun en az olduğu bölgelerde çıplak gözle rahatlıkla izlenebilecek.
Kayıtlı tarihinin büyük bir bölümünde yer merkezli evren kuramları geliştiren insanlık, bu kuramları kültürüne de egemen kıldı. İlk çağlardan bu yana gökyüzü, sayısız efsanelere konu oldu, yıldızlara kehanetler, anlamlar yüklendi, isimler takıldı. Kısaca insanlık, gökyüzünü hep gözledi.