Borsanın primsizliği kısmen yerli alıcının dikkatini çekiyor ancak para girişi ve beklenti tarafı zayıf kalınca çıkış denemeleri başarılı olmuyor. Bir patinaj durumu söz konusu. Beklenti bulmakta zorlanan piyasalarda Ortadoğu kaynaklı gündemin de ağırlığı var. İsrail-Lübnan-İran arasındaki çatışma ortamının coğrafi bakımdan bölgeye çok yakın Türkiye’yi rahatsız ettiği açık. Gündeme bağlı olarak Borsa İstanbul’da da temkinli görünüm korunuyor.
#Borsa İstanbuABD'de açıklanan verilerden alınan sinyallerle faiz indirimine yönelik beklentiler güç kazanırken, yatırımcıların risk iştahında artış görüldü. Fed'in gelecek haftaki toplantısında 25 ya da 50 baz puanlık faiz indirimine gidebileceği yönündeki beklentiler "yüzde 50'ye yüzde 50" düzeyinde eşit oranda bulunuyor.
#FedBorsa İstanbul’da çıkış rallisi kâr satışlarıyla karşılaştı. Satışlar sakindi ve teknik düzeltme boyutunda kaldı. Bir yandan enflasyon muhasabesi uygulamasının bilanço açıklamalarını aksatması bir yandan da bilanço kârlarının genel olarak beklentilerin altında gelmesi bazı lokomotif hisselerde satışa neden oldu. TCMB’nin ek sıkılaştırma kararıyla da piyasalardan 600-700 milyar TL’lik likidite çekilmesi bekleniyor.
#BorsaDoğrudan yatırımlarda olmasa da sıcak para yönünden yabancı ilgisi devam ediyor. TCMB verilerine göre, 12 Nisan ile biten haftada yabancı yatırımcılar; hisse senetlerinde 160 milyon dolar, tahvil bonoda 38.2 milyon dolar alım yaptı. Hisse senetlerinde dört haftadır devam eden alımların toplamı 1.2 milyar doları buldu. Yerli yatırımcıların ise yüksek faiz nedeniyle borsaya ilgisinin fazla olduğunu söylemek bu aşamada zor.
#Mehmet Şimşekİç piyasalarda olumlu hava sürüyor. Yabancı yatırımcıların pozitif hareketleri dikkat çekici. 12 Ocak ile biten haftada yabancı yatırımcılar; hisse senetlerinde 157.4 milyon dolar, tahvil bonoda 424.9 milyon dolarlık alım yaptılar. Tekrar alıma geçmeleri olumlu bir gelişme. Bunda uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının son dönemde Türkiye ile ilgili açıkladıkları raporlar da etkili oldu. Bu aşamada yabancı yatırımcıların katkısıyla Borsa İstanbul’da olumlu havanın korunduğunu söylemek mümkün. Gelecek hafta ise 25 Ocak’taki PPK toplantısı dikkatle takip edilecek.
#PiyasaBankaların yarattığı sarsıntı devam ediyor. Janet Yellen’ın “gerekirse ek önlemler” alabileceklerini söylemesi olumlu algılansa da kafaları karıştırdı. Tam borsalarda stabil görünüm oluşmaya başlamıştı ki Deutsche Bank’ın risk primlerindeki (CDS) yükseliş, tedirginliği artırdı. Bu aşamada yaygın bir bulaşıcılık ve domino etkisinden söz etmek fazla karamsarlık olur. Görünen o ki piyasalar, artan güvenli liman ihtiyacıyla bir süre daha bankacılık sektörünün etkisinde kalacak.
#EuroPiyasalarda telaffuz edilen veya spekülasyonu yapılan “seçime kadar borsa” algısının depremle bir kesintiye uğrayıp uğramadığı konusu henüz net değil. Enflasyonun yüksek seyrini koruması, alternatif piyasalarda bu aşamada ciddi bir hareketlenme olmaması, borsaya ilgiyi canlı tutacaktır. Öte yandan yüksek kârlı şirket bilançoları açıklandıkça, son dönemde BIST100 Endeksi’ndeki yatay seyrin de etkisiyle fiyat-kazanç oranları geriledi. Depremle birlikte sadece mevcut bilançolar değil, ileriye dönük beklentiler de ciddiyet kazandı.
#BorsaDalgalı bir dönemden geçen piyasalarda yeni destek ve denge arayışı sürüyor. Gündem; yüksek enflasyon, ekonomideki yavaşlama emareleri ve resesyon beklentileri, ABD Merkez Bankası (Fed) öncülüğünde diğer merkez bankalarının devam eden faiz artırım ve parasal sıkılaşma süreçleri ile jeopolitik gelişmeler olmaya devam ediyor. Piyasalar üzerinde baskıya neden olan merkez bankalarının mevcut para politikaları korumaları bekleniyor. Yurtiçinde ise gözler yarın açıklanacak enflasyon verilerinde.
#BorsaRusya’nın Ukrayna’yı fiilen işgal etmesi piyasaları derinden sarstı, kuzeydoğudan esen soğuk rüzgâr (poyraz) ciddi dalgalanmaya neden oldu. Borsalarda sert satışlar, emtia fiyatlarında ise aynı sertlikte yükseliş görüldü. Rusya, Avrupa ve Türkiye’nin olduğu kadar dünyanın da önemli enerji ve tahıl tedarikçilerinden biri. İlk önemli tepki petrol ve altından geldi denebilir.
#PiyasalarFed Başkanı Jerome Powell'ın son faiz toplantısında yaptığı açıklamalarla 1800 doların altına gerileyen ons altın yeniden yükseliş hareketi gerçekleştirdi. Fed'in beklendiği gibi hızlı faiz artışı yapmayacağı açıklamaları altını destekleyen nedenler arasında yer aldı.
#AltınAvrupa Merkez Bankası (ECB), geçen haftaki toplantıda faiz oranını sabit tutarken, yapılan açıklamalar, bekle gör türünden ve ekonominin seyrini ölçmek açısından zaman kazanmaya yönelikti. ECB’den pandemi tahvil alım programının 1.85 trilyon Euro olarak kalacağı, alımların ılımlı yavaş bir politikada yapılacağı ifade edildi.
#YAZARFed'in son faiz kararını açıkladığı 27 Temmuz 2016'dan bu yana bankanın 4 bölgesel başkanı, faiz artışını destekleyen açıklamalarda bulundu. Fed Başkan Yardımcısı Fischer de bu yıl faiz artırımı olabileceğine işaret etti. Berenberg Başekonomisti Schmieding, "Fed, faiz artırımı için açık kapı bırakmak istiyor" dedi.
#EKONOMİABD Merkez Bankası (Fed) Dallas Başkanı Robert Kaplan, Haziran veya Temmuz'da bir faiz artışını destekleyeceğini açıklarken, iki Fed yetkilisi daha bu yıl için hâlâ 2-3 faiz artışını muhtemel gördüklerini söyleyediler ve yakın bir zamanda faiz artışına kapıyı açık bıraktılar.
#ABD