ÇEVRE, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Birkaç gün içerisinde Adıyaman tarafından başlayarak deprem bölgelerini gezeceğiz. Çevreyle ilgili o kadar çok projemiz var ki bunları da yavaş yavaş gerçekleştirmiş olacağız" dedi.
#ÇevrefestÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Çevrenin korunması, iyileştirilmesi ve daha temiz bir çevrede yaşanabilmesi amacıyla gerçekleştirilen çevre yatırımları için yerel yönetimlere 50 milyar TL değerinde nakdi destek sağladık" dedi.
#Mehmet Özhaseki2053 emisyon hedefleri doğrultusunda; alüminyum sektöründe yüzde 75, çelik sektöründe yüzde 99, çimento sektöründe yüzde 93 oranında emisyon azaltımı hedeflediklerini açıklayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Gelecek dönemde yol haritalarımız kapsamındaki eylemlerin uygulanmasını hızlandırmaya yardımcı olacak bir yatırım planını hayata geçireceğiz” dedi.
#Sıfır EmisyonBandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nde su sıcaklığının uzun yıllar ortalamasına göre 3 derece daha yüksek olduğunu açıkladı. Sarı, yaptığı son dalışta, görüş mesafesinin 2 buçuk ila 3 metre civarında olduğunu ve yoğun bir plankton çoğalması yaşandığını belirterek, "Şu an 11- 12 derece civarında. Olması gereken su sıcaklığı ise 9 ya da en fazla 10 derece olmalıydı. Marmara, diğer denizlerimiz gibi ısınmaya devam ediyor" dedi. Çevre Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise özellikle fosforlu kirleticilerin denize deşarj edilmesinin Marmara'nın tabanını olumsuz etkilediğini belirterek, "Mandıralar, atık su arıtma tesisleri, tarımsal kaynaklı kirleticiler kesinlikle ileri kademe arıtılmalı. Marmara Denizi'nde fosfor kirliliği kontrol altına alınırsa, Marmara Denizi 5 ile 10 yıl içerisinde kendini yeniler" diye konuştu.
#AlgBandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nde su sıcaklığının uzun yıllar ortalamasına göre 3 derece daha yüksek olduğunu açıkladı. Sarı, yaptığı son dalışta, görüş mesafesinin 2 buçuk ila 3 metre civarında olduğunu ve yoğun bir plankton çoğalması yaşandığını belirterek, "Şu an 11- 12 derece civarında. Olması gereken su sıcaklığı ise 9 ya da en fazla 10 derece olmalıydı. Marmara, diğer denizlerimiz gibi ısınmaya devam ediyor" dedi.
#Marmara DeniziSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yaptıkları proje ve çalışmalarla su kazanımının sağlanmasını desteklediklerini belirterek, "Tüm bu attığımız adımlarla ve önümüzdeki dönemde hayata geçireceğimiz projelerle sanayimizin yeşil ve çevreci dönüşümünü tesis edeceğiz. Hedefimiz, önümüzdeki 10 yıl içerisinde yüzde 50’ye varan oranlarda su kazanımının sağlanması" dedi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da "Suda sıfır kayıp ilkesiyle seferberliği hep birlikte yürütmeye davet ediyorum" dedi.
#Mehmet Fatih KacırKocaeli'de düzenlenen "Su Verimliliği Seferberliği: Sanayi-Su Buluşması"na katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, büyüyen ekonomi ve artan üretimle birlikte sanayide suya olan ihtiyacın arttığına dikkat çekerek, "Temiz su kaynaklarımızı daha az tüketmek istiyoruz. En başta söyledim. Zannettiğimiz gibi sınırsız bir su kaynağımız yok. Su temini için harcanan maliyetleri azaltabiliriz. Enerji ihtiyacını azaltabiliriz" dedi.
#İbrahim YumaklıSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye sanayisinin dünyanın bütün coğrafyalarına, bütün ülkelerine rekabetçi şekilde ihracat yapabilecek güçte olduğunu belirterek, “Özellikle son 5 yılda milli gelirimiz içerisinde hem toplam sanayinin hem imalat sanayinin payının yükseldiğini gözlemliyoruz. Tabii bizim için en gerek düşük, orta düşük, gerek orta yüksek, yüksek teknolojide 13 yıl boyunca pandemi dönemindeki 1-2 ay hariç neredeyse aralıksız bir yükseliş trendi var.” dedi.
#Mehmet Fatih KacırSancaktepe ve Sultanbeyli'de 3 mahallede oturanlar özellikle dün gece yoğun koku ve genizlerinde yanma nedeniyle şikayette bulundu. Kokunun, iki ilçenin sınırında bulunan İSKİ Paşaköy İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri'nden kaynaklandığını iddia eden vatandaşlar; gece uyuyamadıklarını dile getirdi. Sultanbeyli Mimar Sinan Mahallesi muhtarı Turan Acar, "Dün akşam saatlerinden itibaren vatandaşlar tarafından arandım. Aynı şekilde ben de lavabodan çıkan kokuyu hissettim. Yoğun rahatsız edici bir kokuydu" dedi. İSKİ'den iddialarla ilgili açıklama yapılmadı.
#İstanbulKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, "Özel, emek hırsızlığı yapmak yerine kendi belediyelerine el atmadıkları trafik, su ve daha birçok altyapı sorunu dolayısıyla kızmalıdır. 5 yıl boyunca ne hizmet yaptınız diye sorgulamalıdır. Yapılanlar ve yapılmayanlar ortadadır." ifadesini kullandı.
#Kültür Ve Turizm BakanıSon 2,5 ayda 306 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıklayan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Şehitlerimizin, gazilerimizin kanlarını yerde bırakmadık, onların kıymetli ailelerinin gözyaşlarının hesabını sorduk, sormaya devam ediyoruz" dedi.
#Milli Savunma Bakanlığıİstanbul Beykoz'da bulunan Riva Deresi'nin rengi yine siyaha dönüştü. Yağ benzeri tabakanın oluştuğu derede koku da artınca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı ekipler sudan numune alarak, inceleme başlattı.
#İstanbulTürkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Genel Başkanı ve Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Paris İklim Anlaşması kapsamında üretimde çevresel sürdürülebilirliğin şart olduğunu belirterek “Bursa, yeşil dönüşümün kalbinin attığı kent olmalı” değerlendirmesini yaptı.
#Nilüfer ÇevikelCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "1. Su Şurası"na Vahdettin Köşkü'nden canlı bağlantı ile katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Su kaynaklarımızı tükenme sınırına ulaşmadan korumak, verimli kullanmak ve doğru yönetmek artık tercih olmaktan çıkıp zorunluluk haline gelmiştir" dedi. Erdoğan, 19 yıl boyunca su alanındaki amaçlarının her bir vatandaşın temiz suya erişimini sağlamak, bereketli toprakları su ile buluşturmak, su kaynaklarını korumak ve verimli kullanmak olduğunu, şimdi de suyun geleceğini planladıklarını ve yol haritasını oluşturduklarını söyledi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanArıtma çamuru konusunda Türkiye’nin önünde çok yol olduğunu söyleyen INEVA Genel Müdürü Erman Çakal, “İçerdiği bakteri, virüs ve kimyasallar nedeniyle arıtma çamurunun mutlaka bertaraf edilmesi gerekiyor. Ancak bertaraf maliyetleri de yüksek olduğundan kurumlar bu atığı yönetmekte zorluk çekiyorlar. Oysa yeni teknolojilerle çamurdan yenilenebilir enerji elde etmek mümkün” dedi.
#Erman ÇakalKonya'da 354 kilometrelik yüz ölçümüne sahip Akşehir Gölü, yıllardır süren kuraklık sonucu gölet haline geldi. Gölün orta kısmındaki su bulunan kısmına çevresindeki sazlık ve bataklık nedeniyle ulaşılamazken, alanın büyük kısmının otlarla kaplandığı görüldü. Akşehir ve Eber Göller Birliği Başkanlığı'nı yürüten Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, ''Akşehir Gölü'müz normal zamanında 354 kilometrelik alanı kaplıyordu. Bu alanla Türkiye’nin beşinci büyük gölüydü. Kuraklıkla birlikte gölümüz kurumaya yüz tuttu. Çok orta merkezde küçük göletçik haline geldi. Büyüklüğünü şu an da tam bilemiyoruz'' dedi.
#KonyaMarmara Denizi’nde yeterli arıtmanın olmadığını söyleyen Bursa Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Efsun Dindar ise Marmara Denizi ve Havzası’nın özel korumaya ve izlenmeye alınması gerektiğinin vurgulayarak, “Marmara Denizi için tüm paydaşlar elini taşın altına koymalıdır” diye konuştu.
#BursaÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, müsilaj çalışmalarıyla ilgili yaptığı açıklamada "Marmara Denizi'mizdeki müsilaj seferberliğimizi gece gündüz demeden hep birlikte çalışarak sürdürüyoruz. Denizimizi tertemiz yapıp masmavi görüntüsüne kavuşturacağız" dedi.
#MüsilajÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Yaptığımız ilk çalışmalar çerçevesinde bugün itibarıyla müsilajın tehlikeli atık olmadığı veya toksik özellik göstermediği tespitini yaptık." dedi. Kurum ayrıca "Marmara Denizi'ne kirlilik taşıyan kaynakların tamamını kontrol altına almak için, tüm arıtma tesislerine Sürekli Atıksu İzleme Sistemi getiriyoruz." şeklinde konuştu.
#Murat Kurum