“Bak şundan içersen öksürüğün şıp diye kesilir” ya da “Sen şunu bir dene akşama ayağa kalkarsın…"Siz de hastayken etrafınızdakilerden benzer cümleler duymuşsunuzdur. Peki büyüklerimizden miras kalan bu karışımlar; eczaneden aldığımız ilaçlar kadar işe yarıyor mu? Besin Alerji Derneği Başkanı Alerji Uzman Prof. Dr. Ahmet Akçay ile birlikte bu karışımları tek tek mercek altına aldık.
#Şifalı KarışımlarBir çoğumuz evde vaktimizin büyük bir bölümünü mutfakta geçiriyoruz. En çok burası kirleniyor haliyle en çok da mutfakta temizlik yapılıyor. Peki temizlemeyi unuttuğunuz ya da görmezden geldiğiniz bazı yer ve nesnelerde zararlı mikropların gizlendiğini biliyor musunuz? New York Post, mutfakta en çok mikrop barındıran beş yere dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, bu uyarıları ve alınacak önlemleri hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkAstroloji dünyasının güvenilir ismi Dinçer Güner, yaklaşan yeni yılda burçların döngüsünü sizler için yorumladı. Plüton transitinden Koç ve Boğa burçları nasıl etkilenecek? Bolluk, bereket, şans ve talih gezegeni Jüpiter, 2024’te bu burçlara neler getirecek? İşte Güner’in öngörüleri...
#KoçBaba adaylarının çoğunun aklında hep bu soru vardır; sperm sayısı ilaçla artar mı? Hemen belirteyim, sperm sayısını artıran diye bir ilaç yoktur. Çünkü ilaçlar bir hastalığı tedavi etmeye yarar, bunu da o hastalığa yol açan nedeni düzelterek gerçekleştirir.
#Sperm SayısıSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Strep A bakterisine bağlı olarak antibiyotiksiz iyileşme döneminde enfeksiyon sonrası çocuklarda kalp zarı iltihabı, kalp iltihabı, eklem iltihabı ve böbrek iltihabı görülebildiğini belirtti. Prof. Dr. Alper Şener, bu yüzden Strep A bakterisi görülen çocuklarda antibiyotik tedavisinin şart olduğuna dikkat çekti.
#Strep AAfyonkarahisar’da ortaokul öğrencileri tarafından geliştirilen “Ateş Düşürücü Havlu”, ateşli hastalıklar, sporcuların sakatlanmaları ve yanıklara çare olacak. Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencileri bu projeleri ile TÜBİTAK’tan biyoloji alanında teşvik ödülü aldı.
#TÜBİTAKBir yıl süre ile düzenli ve korunmasız bir şekilde ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamama durumuna kısırlık adı verilmektedir. Özel bir belirtisi bulunmayan kısırlık erkeklerde çocuk sahibi olamama durumunda ortaya çıkmaktadır. Fakat erkeklerde kısırlığa neden olabilecek altta yatan hastalığa bağlı farklı belirtiler de ortaya çıkabilmektedir. Peki erkeklerde kısırlık belirtileri ve nedenleri nelerdir? Erkeklerde kısırlık tedavisi nasıl yapılır ve hangi bölüm bakar? İşte erkeklerde kısırlık belirtileri ve tedavisi.
#Erkeklerde KısırlıkAileler bebekleri doğduğu ilk andan itibaren herhangi bir sağlık sorununun olmadığından emin olmak ister. Çocuklarda ve bebeklerde görülen en ciddi sağlık sorunlarından birisi de hızlı ya da yavaş nefes alıp vermektir. Solunum problemleri hayati bir önem taşır. Çocuklarda solunum sayısı kaç olmalı sizler için ayrıntıları derledik.
#ÇocukGörsel açıdan ciddi rahatsızlık veren hastalıklar içerisinde Vitiligo gelmektedir. Aynı zamanda bir deri hastalığı olarak öne çıkan bu sorun hakkında pek çok kişi bilgi almaya çalışıyor. Peki deri hastalığı vitiligo bulaşıcı mı? İnsandan insana geçer mi tüm detayları ile derledik.
Bu hafta hem Merkür hem Venüs, Boğa burcuna; Mars da Koç burcuna geçiyor ve bu 5 Temmuz’a kadar sürecek. İletişim ve sevgi beklentilerimizin şekli değişecek; ayrıca harekete geçerken hızlı ve heyecanlı olacağız. Cesaretimizi toplayıp ilerlemenin tam zamanı!
#Dinçer GünerDilimize Farsçadan geçmiş olan lerze kelimesi ''lerziden'' fiilinden türetilmiştir. Lerziden titremek manasına gelirken, lerze kelimesinin sözlük anlamı da titreyiştir. Bu kelime mecazen korkudan titremek manasında da kullanılır. Aynı kökten türemiş Lerzan ise ülkemizde kız çocuklarına verilen popüler isimler arasında yer alıyor. Lerze ne demek? Lerze TDK sözlük anlamı nedir tüm detayları ile derledik.
#LerzeCiltte nokta biçiminde kanamalarla damar dışına kan çıkması anlamına gelen peteşi nedenleri ve belirtileri halk arasında merak edilen cilt hastalıkları arasında yer alıyor. Peki peteşi nedir, neden olur? İşte, peteşi hastalığı belirtileri ve tedavisi.
#PeteşiYaşanacak olumlu etkileşimlere rağmen eğer dikkatli olmazsak stresli durumlarla karşılaşabileceğimiz günler bizi bekliyor. Terazi burcundaki yeniay ilişkileri zora sokabilir. Hafta sonuysa iki kere düşünüp bir kere konuşmaya çalışmak daha doğru olacak.
#AstrolojiMüsilaj, Marmara'nın kâbusu oldu, temizlenmesi için seferberlik başlatıldı. Peki deniz salyasının etkili olduğu Marmara Denizi'nde yüzülmeli mi? Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı ve Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Gamze Varol Saraçoğlu, müsilajın Marmara Denizi'ne yüzmeye girenler için olumsuz etkileri olacağını söyledi. Saraçoğlu, ''Ciltte döküntüler, kızarıklıklar, bununla bağlantılı olarak kaşıntılar, istenmeyen reaksiyonlar ile enfeksiyon hastalıklarına yol açabilir. Örneğin; göz enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları, mide- bağırsak enfeksiyonları gibi" dedi. Dr. Saraçoğlu, açık yarası olanların denize girmemesi gerektiğinin de altını çizdi.
#TekirdağSon zamanlar da bütün dünyayı etkisi altına alan virüsten dolayı insanlar birden çok doğal ilaçları aramaya başlamışlardır. Bu konu hakkında bir hayli söylenti vardır. Bu konuda öne çıkan bir madde var. Bu maddenin adı kinin maddesidir. Peki kinin maddesi ne işe yaramaktadır? Virüs ile nasıl mücadele etmektedir? Gerçekten de uzmanlara göre bu maddenin virüs için faydası var mıdır? İşte kinin maddesi ile ilgili detaylar.
#Kinin Nedir Ve Ne İşe Yarar?Şiddeti farklı olmakla birlikte özellikle orta yaşın üstündeki pek çok kişide gözlenen saç dökülmeleri, kimi zaman önemli bir sorun haline gelebiliyor. Geçirilen hastalıklara bağlı olarak görülebilen saç dökülmelerinde, Covid-19 enfeksiyonu atlatanlar da risk grubunda yer alıyor. Dermatolog Seher Küçükoğlu Cesur, saç dökülmelerinin ateşli seyreden birçok hastalık sonrası görülebildiğini söyledi.
#Dermatolog Dr. Seher Küçükoğlu CesurDermatoloji Uzmanı Dr. Devrim Sakallı Çakçak, stres, enfeksiyon, ilaçlar, travma, ateşli hastalıklar, diyetler, tiroit hastalıkları, demir, çinko, biyotin eksikliği ve beslenme yetersizliklerinin saç dökülmesine neden olabileceğini söyledi. Dr. Çakçak, Covid-19 enfeksiyonu geçirenlerde de hastalık sonrası saçlarda dökülme olabildiğini belirtti.
#Saç DökülmesiDERMATOLOJİ Uzmanı Dr. Devrim Sakallı Çakçak, stres, enfeksiyon, ilaçlar, travma, ateşli hastalıklar, diyetler, tiroit hastalıkları, demir, çinko, biyotin eksikliği ve beslenme yetersizliklerinin saç dökülmesine neden olabileceğini söyledi. Dr. Çakçak, Covid-19 enfeksiyonu geçirenlerde de hastalık sonrası saçlarda dökülme olabildiğini belirtti
#Dermatoloji Uzmanıİnsan virüsle savaşırken tat ve koku duyusunun azalması nedeniyle yeterli beslenemediğini belirten Diyetisyen Aysun İpek, "Bağışıklık sisteminizin güçlü kalmasına yardımcı olabilmek adına mutlaka doğru gıdaların uygun porsiyonda tercih edilmesi gerekir. Mutlaka süt, yoğurt, yulaf, meyve, ceviz gibi formda yumuşak, zenginleştirilmiş gıdalar hazırlanmalıdır” dedi.
#KarantinaGebe kalamayan çiftlerin yüzde 40 ile 45’inde erkeğe bağlı nedenler görüldüğünü belirten Doç. Dr. Nadiye Köroğlu, “Özellikle erkek infertilitesinde çocuklukta ya da sonraki yaşlarda geçirilen kabakulak veya ateşli hastalıklar, inmemiş testis öyküsü, diyabet, akciğer hastalığı gibi sistemik hastalıklar, mesleki kaynaklı maruziyet sorgulanmalıdır” dedi.
#Kısırlık Neden OlurKoronavirüsün kişide hem psikolojik hem de fiziksel stres oluşturduğu için enfeksiyonu atlattıktan birkaç ay sonra değişik seviyelerde saç dökülmesi olabileceğini söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Ümit Bostancı, saç dökülmelerine karşı uyarılarda bulundu.
#Saç DökülmesiZonguldak'ta 14 kardeşin en küçüklerinden biri olan doktor Vedat Gök, küçük yaşta 13 kardeşini kaybetti. Doktorluğu kazandığında babasını da kaybeden Gök, koronavirüs hastalığı sebebiyle tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. 47 yaşındaki Gök, Kastamonu'da koronavirüsten ölen ilk sağlık görevlisi oldu.
#Vedat GökDoğru beslenme bağışıklığı desteklemesi açısından hem Kovid-19’dan korunmada hem de salgına yakalanan hastaların iyileşme sürecinde etkin rol oynamaktadır. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Havva Kılınç, sağlıklı ve dengeli beslenmenin fiziksel aktivite ve düzenli uyku ile bağışıklık sistemini güçlendirdiğini hatırlatarak Kovid-19 ile mücadeleye özel beslenme önerilerinde bulundu.
#Kovid-19Beslenme ve Diyet Uzmanı, Dyt. Havva Kılınç, sağlıklı ve dengeli beslenmenin fiziksel aktivite ve düzenli uyku ile bağışıklık sistemini güçlendirdiğini hatırlatarak, “Doğru beslenme bağışıklığı desteklemesi açısından hem Kovid-19’dan korunmada hem de salgına yakalanan hastaların iyileşme sürecinde etkin rol oynamaktadır” dedi.
#Dyt. Havva Kılınç