Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) ‘Asya’nın En İyi Üniversiteleri 2018’ sıralamasını açıkladı. Türkiye’den en iyi dereceyi 31’incilikle geçen yıllarda olduğu gibi Koç elde etti. Listeye bu yıl 22 Türk üniversitesi girdi. İşte o sıralamaya giren Türk üniversiteleri ve sıralamaları:
#ÜniversiteLondra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) ‘Asya’nın En İyi Üniversiteleri 2018’ sıralamasını yayınladı. Türkiye’den en iyi dereceyi 31’incilikle geçen yıllarda olduğu gibi Koç elde etti. Yeni listede yer bulan Türk üniversitelerinin sayısı 17’den 22’ye çıktı ancak kurumların büyük kısmı geçen yıla göre sıra kaybetti. Asya’nın en iyisi ise yine Ulusal Singapur Üniversitesi oldu.
#GazetehaberleriLondra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS’in ‘Doğu Avrupa ve Orta Asya’nın En İyi Üniversiteleri 2018’ sıralamasına Türkiye’den 31 üniversite girdi. Bölgenin en iyisi Rusya’dan Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi olurken, Türkiye’den en iyi dereceyi geçen yıla göre 2 sıra ilerleyerek 7’nciliğe yükselen Boğaziçi Üniversitesi elde etti. ODTÜ de 9’unculukla ilk 10’a girdi.
#Türk ÜniversiteleriYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk YazarDünya ekonomi ve güvenlik alanında zor günleri yaşarken, savaşlar, çatışmalar ve terör eylemlerinin gölgesinde diplomatik ilişkilerini sürdürmeye çalışıyor. Devletler arası ilişkiler hassas dengelerle ilerliyor ve tüm olumsuzluklara rağmen ortak iyi için çaba sarf etmek de bir gereklilik olarak sürüyor. Kültür, eğitim ve bilim dünyanın geleceği için çok önemli üç alan. Bu alanda ‘yumuşak güç politikaları ve akademik diplomasi’ kilit kelimeler.
#Konuk YazarZonguldak’ın Çaycuma ilçesinde, Roma villası ve mozaikler bulundu. Nihayet Zeugma mozaikleriyle yarışacak bir mozaik bahçesi daha bulunmuş. Konular hep aynı; mitoloji. Bütün bunların bir an evvel envanterinin tespiti, korunması ve kaçakçıların tahripkâr kazılarından evvel ilmi kazıların başlaması lazım.
#Çaycuma Mozaikleriİstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, 2018'in ocak-kasım döneminde her 100 dolarlık ihracatın 51 dolarının İstanbul'da yapıldığını belirterek, "Rakamlar da gösteriyor ki, İstanbul’un 'taşı toprağı altın' olmaya devam ediyor. Bu imaj, geçmişin belleklerimize kazıdığı bir söz değil, rakamların zihnimize kazığı bir gerçeklik." ifadesini kullandı.
#İstanbul Ticaret OdasıABD merkezli bilgi ve haber yayıncısı US. News, ‘Dünyanın En İyi Üniversiteleri Sıralaması 2018’i açıkladı. 74 ülkeden 1.250 yükseköğretim kurumunun değerlendirildiği listede Türkiye’den 30 üniversite yer aldı. Boğaziçi Üniversitesi 190’ıncılıkla Türk üniversiteleri arasında ilk sırayı elde ederken dünyanın en iyisiyse yine Harvard oldu.
#ÜniversiteLondra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) ‘Dünya Üniversiteleri Sıralaması 2018’i yayınladı. Türk üniversitelerinin son yıllardaki düşüşü bu listede de devam ederken, en iyi dereceyi 301-350 sıra bandıyla Koç Üniversitesi yakaladı. Onu 351-400 ile Sabancı ve 401-500 ile Bilkent takip etti. Dünyanın en iyisi ise geçen yılki konumunu koruyan Oxford oldu. THE ise bu düşüşün ardında ‘akademik özgürlük endişeleri’ olduğunu belirtti.
#ÜniversitelerHürriyet Ankara’nın üniversitelerle kenti konuştuğu “Ankademi: Şehir ve Üniversite” projesinin üçüncü durağı Gazi Üniversitesi oldu. Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Zafer Savaş Şahin, Hürriyet Ankara ekibiyle birlikte Gazi Üniversitesi’nde akademisyenlerle kenti ve üniversiteyi masaya yatırdı.
#Gazi Üniversitesi