Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Osman Safa Terzi, Irak'ta ortaya çıkan ve Türkiye'de de görülen besi hayvanlarına özgü SAT-2 serotipi şap hastalığının insanlara da bulaşabildiğini vurgulayarak, "Enfekte hayvanlarla temas söz konusu olduğunda bulaşma görüyoruz. Bir hayvanın iç organı ya da sakatatı bir yere bırakıldığında insan bununla temas ettiğinde bulaş söz konusu oluyor. Fakat insanlarda çok ciddi bir hastalık tablosu oluşturmuyor. Ağız boşluğunda aft benzeri yaralar olduğunu biliyoruz" dedi. Dr. Terzi, şap hastalığının, ekonomik olarak çok ciddi kayıplara sebep verebilecek potansiyeli bulunduğunu söyledi.
#Şap HastalığıAnkara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Osman Safa Terzi, Irak'ta ortaya çıkan ve Türkiye'de de görülen besi hayvanlarına özgü SAT-2 serotipi şap hastalığının insanlara da bulaşabildiğini vurgulayarak, "Enfekte hayvanlarla temas söz konusu olduğunda bulaşma görüyoruz. Bir hayvanın iç organı ya da sakatatı bir yere bırakıldığında insan bununla temas ettiğinde bulaş söz konusu oluyor. Fakat insanlarda çok ciddi bir hastalık tablosu oluşturmuyor. Ağız boşluğunda aft benzeri yaralar olduğunu biliyoruz" dedi. Dr. Terzi, şap hastalığının, ekonomik olarak çok ciddi kayıplara sebep verebilecek potansiyeli bulunduğunu söyledi.
#Şap HastalığıKuduzun tedavisi çok eski bir hastalık olmasına rağmen sanılanın aksine bulunmamaktadır. Ancak kuduz hastalığı öncesinde tedaviye yönelik çalışmalar gerçekleştirilebilmektedir. Bunlardan birisi de kuduz aşısı uygulamasıdır. İşte, kuduz aşısı tedavisi hakkında merak edilen bazı detaylar
#Kuduz AşısıKuduz tedavisi olup olmadığı merak edilen hastalıklar arasında yer alıyor. Kuduz, insan ve memeli hayvanların çoğunda beyin dokusunda iltihap meydana getiren, zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) bir hastalıktır. Peki, Kuduzun tedavisi var mı? İşte, kuduz hastalığı tedavisi hakkında önemli bilgiler
#Kuduz Tedavisiİlk vakanın doğrulanmasının üzerinden bir ay geçmeden hasta sayısının 3 milyonu aştığı Kuzey Kore'de aşılama programı başladı. Çin'den geldiği belirtilen aşılar şuan için sadece belli projelerde çalışan askerlere yapılıyor ve aşılar halka 'Kim Jong Un'un ölümsüz aşk iksiri' olarak taktim ediliyor.
#Kuzey KoreMaymun çiçeği virüsü tüm dünyada endişe yaratmaya devam ediyor. Koronavirüsün etkilerini henüz atamamışken yepyeni bir virüsle karşılaşmak ülkeleri hızla alarma geçirdi. Peki maymun çiçeği virüsünde kimler daha fazla risk altında? Çiçek aşısı olanlar virüse karşı hâlâ korunuyor mu? İşte merak edilen tüm detaylar...
#SağlıkTüm dünya pandeminin yavaş yavaş endemiye döndüğünü kabul edip önlemleri hafifletirken, Ocak 2020’den bu yana tam bir karantina içine giren ve hiç aşılama yapmayan iki ülkeden biri olan ‘kapalı kutu’ Kuzey Kore’nin bundan sonraki adımları tartışılıyor. Aşı görmemiş bir ülkede karantinanın kalkması ne anlama gelecek? İşte pandeminin başından bugüne Kuzey Kore…
#Kuzey KoreKovid-19'a karşı toplumsal bağışıklığın sağlanabilmesi için sürdürülen aşılama programı kapsamında, aşı randevusu alan vatandaşlara aşıları vurulmaya devam ediyor. Ramazan ayının yaklaşması ile birlikte, bu aşıların orucu bozup bozmayacağı merak konusu oldu. Peki, koronavirüs aşısı orucu bozar mı?
#KoronavirüsSon dakika haberine göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu üyeleriyle beraber hatırlatma dozlarını TURKOVAC aşısı ile yaptı. Aşının ardından açıklamalarda bulunan Bakan Koca, bugünden itibaren şehir hastanelerinde TURKOVAC aşısının yapılacağını duyurdu. Öte yandan Bilim Kurulu toplantısı sonrası yazılı açıklama yapan Bakan Koca, Omicron varyantı ve TURKOVAC'la ilgili alınan kararları açıkladı.
#Fahrettin KocaAlmanya Daimi Aşı Komisyonu (STIKO) Başkanı Thomas Mertens, bazı aşı tavsiyelerinde geç kalındığını itiraf etti. ARD televizyonunda ‘Panorama’ adlı programda konuşan virolog Mertens, komisyonun ‘bugünün perspektifinden’ bakıldığında bazı kararları çok geç alındığını söyledi. Mertens, “Hatırlatıcı aşılamanın daha erken başlaması daha uygun olurdu” dedi.
#Almanya Daimi Aşı KomisyonuSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda müjdeli haberi açıkladı. Bakan Koca, ülkemizdeki ilk yerli İnaktif Covid-19 Aşı adayı olan TURKOVAC’ın bugün itibarıyla Acil Kullanım Onayı başvurusunun yapıldığını duyurdu. Muhalefet partili milletvekillerinden gelen tepkiler üzerine “Bugün sevinmenizi beklerdim, anlıyorum ki üzülüyorsunuz” ifadelerini kullandı.
#Sağlık BakanıKızamık sadece kızamık değilmiş... Son yıllarda aşı karşıtlığı nedeniyle hortlayan kızamık, dünyadaki bilinen en bulaşıcı virüslerin başında geliyor. Üstelik kızamığın başka hiçbir virüste olmayan çok sinsi, çok tehlikeli ve oldukça öldürücü bir etkisi var: Bağışıklık amnezisi. Bilim insanlarının bile 'nasıl'ını açıklamakta zorlandıkları bu durumdan kaçınmanın yolu ise çok ama çok basit: Aşı.
#Kızamık2 doz mRNA aşısı olanların güçlendirici 3. dozu olmaları gerektiği konusu, yapılan araştırmalar sonrası netlik kazanmaya başladı. ABD, İngiltere başta olmak üzere bazı ülkelerde 65 yaş üstüne 3. doz mRNA aşısı yapılmaya başlandı. İki doz BioNTech sonrası 3. doz ne zaman ve kimlere yapılmalı?
#KoronavirüsBilim Kurulu Toplantısı sonuçları Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yapacağı açıklamalar ile bekleniyor. Yüz yüze eğitim, aşılama programı ve koronavirüs vaka sayısında son durum Bilim Kurulu Toplantısı'nın ana gündem maddesi olacak. Salgınla mücadelede aşılanma sayısı artarken, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın Türkiye'de aşılama için İtalya modelinin gelebileceği sinyalini verdi. Gözler şimdi bugün yapılan Bilim Kurulu Toplantısı'nda alınacak kararlara çevrildi. Peki, Sağlık Bakanı Koca ne zaman saat kaçta açıklama yapacak? İşte, ayrıntılar.
#KoronavirüsEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı'dan flaş sözler... Savaşçı, "Yapılan son çalışmada koronavirüs geçirenlerde geçirmeyenlere göre 37 kat daha fazla kalp kası iltihabı tespit edildi. Çok ciddi bir seriydi bu. Aşılanıp korunmak aslında kalp kası iltihabından bizi daha çok koruyacaktır. Dolayısıyla aşı yaptıranlarda kalp yönünden endişe olmasın" dedi.
#KoronavirusPandemi hayatı son 2 yıldır hayatımızın tam merkezinde yer alıyor. Birçok meslek kolu ve sektör bu durumdan doğrudan etkilenirken, eğlence sektörü belki de en çok yara alanlardan biriydi. Özellikle bu dönemde festival yapabilmek birçok açıdan zorluklar içerdiği için, bu senenin en önemli festivallerinden biri olan 28. İstanbul Caz Festivali’nin perde arkasına ışık tutmak amacıyla İstanbul Caz Festivali Direktörü Harun İzer ile bir sohbet gerçekleştirdik.
#Hikmet DemirkolYunanistan'da son bir ayda yaklaşık 10 katına çıkan günlük yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayıları nedeniyle tedbirler sıkılaştırılıyor. Alınan kararlar kapsamında restoran, kafe ve barların kapalı alanları ile tiyatro, spor salonu ve eğlence mekanları gibi yerlere aşısız kişiler alınmayacak. Sağlık çalışanları için en geç 1 Eylül'e kadar aşı olmak mecburi, 16 Ağustos'a kadar aşı olmayan huzurevi personeli ise açığa alınacak
#Dünya