Dün iki arkadaşım 3. doz aşılarını olmak için hastaneye gitti ancak aşılarını olmadan geri döndüler. Sebep, aşıların üzerindeki son kullanma tarihinin geçmiş olmasıydı. Sağlık Bakanlığı’nın “BioNTech aşıları dahil tüm aşıların raf ömrü, üretim tarihinden itibaren 9 aya çıkarılmıştır. Son kullanma tarihlerinin geçmesi gibi bir durum söz konusu değildir” açıklamasını göstersem de inandıramadım. Ben de alanında uzman iki isme son kullanma tarihi geçmiş ya da üzerinde Çince etiket olan aşıların kullanılıp kullanılmayacağını ve durumun neden kaynaklandığını sordum.
#BiontechSağlık Bakanlığı’ndan, son kullanma tarihi geçmiş BioNtech aşılarının vatandaşlara uygulandığına ilişkin iddialar üzerine, “Aşıların son kullanma tarihlerinin geçmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla aşılarını olabilirler” denildi.
#Sağlık BakanlığıSağlık Bakanlığı, 'Son kullanma tarihi geçmiş aşı' iddialarına yanıt verdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Aşıların son kullanma tarihi geçmesi gibi durum söz konusu değildir. vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla aşılarını olabilir" ifadeleri kullanıldı.
#Sağlık BakanlığıTürkiye genelinde yapılan toplam koronavirüs aşı sayısı 25 milyonu aşarken salgınla ilgili tedbirler de bir yandan devam ediyor. Biontech aşıları için saklandıkları depolardan, uygulandığı aşılama merkezlerine kadar "iğneyle kuyu kazar gibi" saatler süren planlamalar yapılıyor. Randevu alıp aşıya gelmeyenlerin dozları, sonraki randevulara aktarılıyor. Gün sonunda da elde kalan doz varsa, yakın bölgelerdeki hastaneler arasında "insan transferi" başlıyor. Dr. İdris Kurtuluş,, 'Tamamen iğne ile kuyu kazar gibi, ilmek ilmek dokunarak planlamalar yapılıyor. Bu aşı o kadar titizlikle ve o kadar farklı ve zorlu süreçlerle buralara getiriliyor ki, randevusunu alan bir vatandaşımız buraya gelip bu aşıyı olmadığı zaman, bizim elimizde tek doz aşı ile ne yapacağız korkusu başlıyor." dedi.
#KoronavirüsTürkiye genelinde yapılan toplam koronavirüs aşı sayısı 25 milyonu aşarken salgınla ilgili tedbirler de bir yandan devam ediyor. Biontech aşıları için saklandıkları depolardan, uygulandığı aşılama merkezlerine kadar "iğneyle kuyu kazar gibi" saatler süren planlamalar yapılıyor. Randevu alıp aşıya gelmeyenlerin dozları, sonraki randevulara aktarılıyor. Gün sonunda da elde kalan doz varsa, yakın bölgelerdeki hastaneler arasında "insan transferi" başlıyor. Dr. İdris Kurtuluş, 'Bu aşı o kadar titizlikle ve o kadar farklı ve zorlu süreçlerle buralara getiriliyor ki, randevusunu alan bir vatandaşımız buraya gelip bu aşıyı olmadığı zaman, bizim elimizde tek doz aşı ile ne yapacağız korkusu başlıyor." dedi.
#AmazonalexaAntalya Sağlık Müdürlüğü Aşı Birimi Sorumlusu Dr. Özge Abacı Bozyel, Biontech aşısının saklanma koşullarında insani hata payı olmadığına dikkat çekerek "Bütün dolaplarımızın dereceleri aşı takip sistemi üzerinden otomatik olarak takip ediliyor. Dolapların ısı derecesi düştüğünde veya yükseldiğinde sistem alarm veriyor. Dolaptan sorumlu kişinin cep telefonuna mesaj gönderiyor, arıyor" dedi.
#BiontechAntalya Sağlık Müdürlüğü Aşı Birimi Sorumlusu Dr. Özge Abacı Bozyel, Biontech aşısının saklanma koşullarında insani hata payı olmadığına dikkat çekerek "Bütün dolaplarımızın dereceleri aşı takip sistemi üzerinden otomatik olarak takip ediliyor. Dolapların ısı derecesi düştüğünde veya yükseldiğinde sistem alarm veriyor. Dolaptan sorumlu kişinin cep telefonuna mesaj gönderiyor, arıyor" dedi.
#Biontechİstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, CNN TÜRK canlı yayınında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. "Birisi çıkıp video yayınlıyor aşı şöyledir böyledir diyor. İnsanlar buna inanmasınlar." diyen Memişoğlu, "Biz aşıları; ki Türkiye 2009'dan beri takip sistemini kurmuş durumda. Bazen dezenformasyonlar da oluyor. Türkiye'deki aşı takip sistemi dünyada en iyilerinden birisi. Türkiye çok büyük bir altyapıya sahip durumda." diye konuştu.
#İstanbulİstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, CNN TÜRK canlı yayınında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. "Birisi çıkıp video yayınlıyor aşı şöyledir böyledir diyor. İnsanlar buna inanmasınlar." diyen Memişoğlu, "Biz aşıları; ki Türkiye 2009'dan beri takip sistemini kurmuş durumda. Bazen dezenformasyonlar da oluyor. Türkiye'deki aşı takip sistemi dünyada en iyilerinden birisi. Türkiye çok büyük bir altyapıya sahip durumda." diye konuştu.
#Prof. Dr. Kemal MemişoğluKoronavirüse karşı Almanya’da Türk bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci çifti tarafından geliştirilen BioNTech aşıları Sağlık Bakanlığı depolarında yerlerini almaya başladı. Toplam 2.8 milyon doz aşı özel odalarda eksi 80 derecede korunuyor.
#GazetehaberleriSağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlarken ''BioNTech-Pfizer aşısının şu an Türkiye’ye geldiği doz miktarı 2.8 milyon oldu. Bir hafta, 10 gün içinde de 4.5 milyona tamamlanmış olacak'' demişti. Sağlık Bakanlığı'ndan BioNTech-Pfizer aşısı ile ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada aşıların -80 derecede muhafaza edildiği belirtildi. Aşıların sevki sırasında özel koli ve sıcaklık kayıt cihazları kullanılacak.
#Sağlık BakanlığıTürkiye’de başarılı bir şekilde yürütülen aşı çalışmalarına BionTech aşısı da dahil oldu. Son sevkiyatlarla toplam 2,8 milyon doza ulaşan BionTech aşıları, özel koşullara sahip Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı depolarına yerleştirildi.
#PfizerKoronavirüs aşı programı takvimi açıklandı. Buna göre sırası gelen grupta olanlar aşı için başvuruda bulunabilecek. Kovid-19 mücadele sürecinde 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 60 yaş ve üzerindeki eşlerinin ilk doz aşılarının uygulanması sürüyor. Aşı hakkı tanınan ve randevularını alan vatandaşlar, belirlenen sağlık kuruluşlarında aşılarını olmaya başladı. Bu yaş gruplarına 28 gün sonra ikinci doz aşıları yapılacak. Peki, E Nabız, MHRS ve telefondan Covid-19 aşı randevusu nasıl alınır?
#Aşı Randevu65 yaş ve üzeri vatandaşlar, geçtiğimiz haftadan itibaren koronavirüs aşı randevusu almaya başladı. Çalışmalar kapsamında 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 60 yaş ve üzerindeki eşleri sisteme tanımlandı Aşı randevusu e-Nabız üzerinden MHRS’ye bağlanarak ya da MHRS web, mobil uygulamalarını kullanarak veya telefon üzerinden aşı randevusu alabiliyor. Peki, koronavirüs aşı randevusu nasıl alınır? E Nabız, MHRS ve telefondan Covid-19 aşı randevusu almanın detayları
#KoronavirüsTürkiye'de 1 milyondan fazla kişiye koronavirüs aşısının ilk dozu yapıldı. Ülke genelindeki aşıların güvenliği özel algoritma sayesinde anlık takip ediliyor. Aşılama sürecinde Sağlık Bakanlığı bünyesinde 70 bini aşkın personel görev alıyor. Ülke genelindeki 10 binden fazla birimden, yaklaşık 13 bin 500 depo ve dolaptan her 2 dakikada bir gelen anlık veriler Bakanlık sunucularına ulaşıyor. Herhangi bir sıkıntının tespit edilmesi durumunda, algoritma tarafından otomatik olarak çağrı merkezine "alarm" şeklinde uyarı iletiliyor. Aşı İle Önlenebilir Hastalıklar Dairesi Başkanlığından Dr. Tarkan Mustafa Yamanoğlu, "Her doza verilen kimlik numarasına ayrıca bir karekod tanımlıyoruz. Bu karekod yapısıyla da bütün izlemleri gerçekleştiriyoruz. Karekod yapısı tamamen Sağlık Bakanlığına özel, farklı bir kılavuzla hazırlanıyor. Bu karekod sayesinde aşının nerede olduğunu, kimin ne zaman nereye taşıdığını, soğuk zincir durumunu, Bakanlığın aşısı olup olmadığı gibi verileri de takip edebiliyoruz'' dedi.
#Tarkan Mustafa YamanoğluNe zaman aşı olacağım sorusu aşı uygulamasının Türkiye'de başlamasıyla vatandaşların yoğunlaştığı konulardan oldu. Korona virüs aşı randevu alma ekranı, MHRS aracılığıyla erişime açıldı. Aşı sırası dolayısıyla öncelikli grup olan sağlık çalışanları için başlatılan aşılama işlemleri, bugün yurt genelinde randevu alan kişilere uygulanmaya devam edecek. MHRS ekranına E-Devlet şifresi ile giriş yapan kişilerin alabileceği aşı randevusu, birkaç adımda kolayca oluşturulabilecek. Aşı randevusu için istenen bilgiler ikamet edilen il, ilçe ve hangi hastanede aşı olmak istendiği olacak. İşte, koronavirüs aşı randevusu hakkında detaylı bilgiler
#MhrsPekin’den 17 konteynerle THY uçağına yüklenen 3 milyon doz Çin aşısı dün sabah Esenboğa Havaalanı’na indi. Hemen uluslararası standartlardaki soğuk hava deposuna kaldırılan aşılardan örnekler alınarak analize gönderildi. Aşı gündemiyle toplanan Bilim Kurulu sonrası yazılı açıklama yapan Sağlık Bakanı Koca ise “Salgının hızının yavaşlamış olması da göz önüne alınarak inaktif aşının 28 gün ara ile iki doz olarak yapılması uygun bulunmuştur” dedi.
#GazetehaberleriTürkiye'nin Çinli aşı firması Sinovac'tan aldığı koronavirüs aşıları Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı ve İlaç Deposuna nakledildi. Aşıların depoya nakli öncesinde ise bir dizi işlemden geçirildi.
#Son Dakika HaberlerTürkiye'nin Çinli aşı firması Sinovac'tan aldığı koronavirüs aşıları Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı ve İlaç Deposuna nakledildi. Aşıların depoya nakli öncesinde ise bir dizi işlemden geçirildi.
#Çin Aşısı