Robert Koch Enstitüsü verilerine göre insidans değerinin 263 olduğu Almanya’da 2G kuralı giderek yaygınlaşıyor. Hollanda’da ise kısmi kısıtlamalar başlıyor. Avusturya’da insidans değerinin 1200 olduğu Oberösterreich bölgesinde pazartesiden itibaren aşı olmayanlara kısıtlamalar geliyor. Almanya’nın, kış tatillerinin en gözde tatil bölgesi olan Çekya ve Avusturya’yı yüksek riskli bölge ilan edeceği belirtildi.
#Avrupa-Almanya KoronavirüsKabine toplantısı ardından gündeme gelen PCR testi zorunluluğunun detayları belli oldu. İçişleri Bakanlığınca 81 il Valiliğine PCR Testi Zorunluluğu hakkında bir genelge yayımladı. Genelgeye göre; aşı olmayanların konser, sinema ve tiyatro gibi faaliyetlere katılımında negatif PCR testi zorunluluğu getirilecek. Bu gelişme sonrası kısıtlamaların ne zaman başlayacağı merak konusu oldu. Peki, aşı olmayanlara kısıtlamalar ne zaman başlayacak?
#Aşı Olmayanlara Kısıtlamalar Ne Zaman Başlayacak?Hükümetin gündeminde aşıya direnenlerin kalabalık etkinlik alanlarına alınmaması gibi yaptırımlar var. Aşı olmayı reddedenlerin çoğunluğunun 18-35 yaş aralığında olduğu söyleniyor. Biz de gençleri dinledik: Direnenler aşıya güvenmiyor, bir kısmı yaptırım uygulanmasını doğru bulmuyor, bazılarıysa “Toplum sağlığı bireysel tercihlere bırakılmamalı” diyor. Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı “Bir kişinin aşı olmaması toplumun sağlığını etkiliyorsa bu artık toplumsal bir sorumluluktur” diyor. Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmanı Dr. Sevgi Salman Ünver de gençlere “safsatalara değil, kanıta dayalı bilime güvenmelerini” tavsiye ediyor.
#Aşı KarşıtlığıAvusturya’da dün yürürlüğe giren yasayla, 18 yaşından büyük herkes için COVID-19 aşısı zorunlu hale geldi. Daha önce bazı ülkeler tıp çalışanları ve yaşlılar için aşı zorunluluğu getirmişti ancak Avrupa’da 18 yaş üstüne böyle bir zorunluluk uygulayan ilk ülke Avusturya oldu.
#AşıBugünden itibaren Almanya’da hayat özellikle aşı olmayanlar için daha zor olacak. İş yerlerinde 3G kuralını da içeren yeni Enfeksiyondan Korunma Yasası bugün yürürlüğe girdi. Bugünden itibaren ülke çapında tüm toplu taşıma araçlarında, trenler, otobüs ve tramvaylarda 3G kuralı geçerli. Yani araçlara binmek için ya aşılı olmak ya koronayı atlamış olmak ya da resmi negatif korona test belgesi gerekiyor.
#3GAvrupa'da yeniden hızla artmakta olan vaka sayıları aşılama oranlarının bir kez daha gündeme gelmesine neden oldu. Kıtada aşı oranı düşük ülkeler birbiri ardına, hem aşısız vatandaşların hareketliliğini sınırlandıracak hem de aşılama oranını yükseltecek önlem paketleri açıklıyor. Anlaşılan o ki yakında aşısız Avrupalılar için hayat çok zor olacak.
#COVID-19'Aşı diye beynimize çip takıyorlar... Hepimizi robotlaştıracaklar... Bizi kısırlaştıracaklar...' Komplo teorileri bitmek bilmiyor. Hayal gücünü zorlayan cümleler... Peki, bu aşı karşıtlığı yeni mi? Covid-19'la mı hayatımıza girdi? İşte aşı karşıtlığının 200 yüzyıllık tarihçesi ve ibretlik örnekler...
#Salgın HastalıkAlmanya genel hastalık sigortası AOK tarafından yapılan bir araştırmaya göre, koronavirüse yakalanıp hastanede tedavi gören 4 kişiden biri tekrar tedavi görmek zorunda kalıyor. Araştırmanın diğer bir sonucuna göre de virüse yakalanıp ilk defa hastaneye yatan hastaların yüzde 30’u ilk 6 ayda yaşamını yitiriyor.
#Markus SöderBaşbakanlık Müsteşarı Helge Braun’un aşı olmayanların kapalı mekânlara alınmaması yönündeki önerisi ve aşı zorunluluğu Almanya’da tartışma yarattı. Dünya Doktorlar Birliği başkanı destek verirken, Birlik Partileri Başbakan adayı ve Adalet Bakanı öneriye karşı çıktı.
#AlmanyaAvrupa ülkelerinde korona vakaları yeniden artışa geçerken, buna cevaben tedbirlerin yeniden sıkılaştırılmasına tepki var. Başta Yunanistan ve Fransa olmak üzere çeşitli ülkelerde düzenlenen gösterilere aşı karşıtlarından oluşan binlerce kişi katıldı. Korona önlemlerini eleştiren maskesiz gruplara polis müdahale etti.
#GazetehaberleriTürkiye'de koronavirüse karşı aşılamada hızlı bir ivme yakalanırken, aşı olmak istemeyenlerin sayısı da az denemeyecek seviyede. Son dönemin en dikkat çeken konusu ise aşı olmayı kabul etmeyenlere yaptırım uygulanabileceği yönündeki haberler. Sektör temsilcileri konuyu hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.
#Koronavirüs AşısıSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Edirne’de yaptığı açıklamada, “Tüm Türkiye’de son iki haftada hastaneye başvuru yarı yarıya düştü. Bu sürecin sonunda vaka sayılarının çok azaldığı gerçek bir bayramı yaşamak istiyoruz” dedi. Hepimizin isteği vaka ve ölüm sayılarının azalması. Ancak yine hepimiz bu iki yılda acı ile öğrendik ki; sevinip birden açıldığımızda ya da gevşediğimizde o sayılar yeniden artıyor... Değerli Hoca; Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’ı aradım.
#Yazar