Pandemi sırasında artan aşı karşıtlığının etkisiyle çocukluk çağı aşılama oranlarının düşmesi ve düzensiz göçle aşı takiplerinin zorlaşması, yıllardır görülmeyen kızamık vakalarının yeniden ortaya çıkmasına neden oldu. Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, yıllar sonra ilk kez bir kızamık vakasını hastaneye yatırdıklarını belirterek, kızamık için aşılanma oranının yüzde 95'lerin altına inmesi durumunda, salgınların yeniden yaşanabileceğini vurguladı.
#Prof. Dr. Haluk ÇokuğraşPandemi sırasında artan aşı karşıtlığının etkisiyle çocukluk çağı aşılama oranlarının düşmesi ve düzensiz göçle aşı takiplerinin zorlaşması, yıllardır görülmeyen kızamık vakalarının yeniden ortaya çıkmasına neden oldu. Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, yıllar sonra ilk kez bir kızamık vakasını hastaneye yatırdıklarını belirterek, kızamık için aşılanma oranının yüzde 95'lerin altına inmesi durumunda, salgınların yeniden yaşanabileceğini vurguladı.
#KızamıkSAĞLIK Bilimleri Üniversitesi Sancaktepe Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniği Şefi Prof. Dr. Şirin Güven, bu yıl hiç alışılmamış etkenlerle menenjit vakaları görmeye başladıklarını anlatarak önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Güven, çocukluk çağı aşılamalarının, pandemi döneminde başlayan aşı kararsızlığı veya aşı karşıtlığından etkilendiğini belirterek, "Ne yazık ki şu anda aşıyla önlenebilir Hib menenjiti veya ‘streptococcus pneumonia’ menenjitlerini de görmeye başladık" dedi. Prof. Dr. Güven, ABD ve İngiltere’de endişeye yol açan Strep A vakalarının ülkemizde de görülmeye başlandığını, A tipi streptokok nedeniyle oluşan boğaz enfeksiyonlarının mutlaka doktor kontrolünde antibiyotikle tedavi edilmesi gerektiğini, aksi taktirde bu bakterinin ileride kalıcı kalp hastalıklarına yol açabileceğini kaydetti.
#MenenjitSağlık Bilimleri Üniversitesi Sancaktepe Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniği Şefi Prof. Dr. Şirin Güven, ABD ve İngiltere’de ölümlere yol açan Strep A vakalarının ülkemizde de görülmeye başlandığını söyledi. Güven ayrıca bu yıl hiç alışılmamış etkenlerle menenjit vakaları görmeye başladıklarını söyledi ve çok önemli uyarılarda bulundu.
#PandemiKoronavirüs salgınında kullanılan aşılar bir yandan milyonlarca insanın hayatını kurtarırken bir yandan da dünyanın dört bir yanında aşı karşıtlığını gündeme getirerek eylemlere ve hatta aşı sahteciliğine yol açıyor. Bilim insanları aşı konusunda yaşanan kafa karışıklığı ve karşıtlık psikolojisinin altında yatan sebebi araştırdı...Ortaya çıkan sonuçlar ise oldukça ilginç.
#Aşı Karşıtlığıİstanbul'da çift doz aşılanma oranının yüzde 74'ü geçtiğini belirten İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Demirören Haber Ajansı'na önemli değerlendirmelerde bulundu. Memişoğlu, birkaç hafta içinde aşı haritasında İstanbul'un da "maviye" döneceğini söyledi. Son zamanlarda yaşanan randevu alma sıkıntısına da değinen Prof. Dr. Memişoğlu, iki yıldır pandemi dolayısıyla ertelenen tedavilerin yoğunluk kazanması nedeniyle oluşan yığılmadan kaynaklandığını belirterek vatandaşlardan sağlık çalışanlarına karşı sabırlı ve anlayışlı olmalarını talep etti. İstanbul'da yoğun bakımlarda artış yaşandığını ama bunun da artan "Kovid dışı" vakaların, ameliyat ve tedavileri nedeniyle oluştuğunu söyledi.
#İstanbulİstanbul'da çift doz aşılanma oranının yüzde 74'ü geçtiğini belirten İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Demirören Haber Ajansı'na önemli değerlendirmelerde bulundu. Memişoğlu, birkaç hafta içinde aşı haritasında İstanbul'un da "maviye" döneceğini söyledi. Son zamanlarda yaşanan randevu alma sıkıntısına da değinen Prof. Dr. Memişoğlu, iki yıldır pandemi dolayısıyla ertelenen tedavilerin yoğunluk kazanması nedeniyle oluşan yığılmadan kaynaklandığını belirterek vatandaşlardan sağlık çalışanlarına karşı sabırlı ve anlayışlı olmalarını talep etti. İstanbul'da yoğun bakımlarda artış yaşandığını ama bunun da artan "Kovid dışı" vakaların, ameliyat ve tedavileri nedeniyle oluştuğunu söyledi.
#IstanbulSağlık Bakanlığı, corona virüs için son gelişmeleri ve günlük tabloyu paylaştı. Tabloya göre son 24 saatte 358 bin 326 Kovid-19 testi yapıldı, 27 bin 474 kişinin testi pozitif çıktı, 203 kişi yaşamını yitirdi. Bakan Koca yaptığı açıklamada, aşı kararsızlarına çağrı yaparak, "Hedeflediğimiz aşı başarısına ulaşabilmiş değiliz. AŞI KARARSIZLIĞI bunun önemli nedenleri arasında. İlk dozu olmayanlar ve ikinci dozu erteleyenler konuyu sürüncemede bırakmayıp, ciddiyetle ele almalı. Bilgi kaynağımız bilim insanları, %79’un kararıysa hepimize örnek olmalı" ifadelerini kullandı.
#Koronavirüs TablosuSağlık Bakanlığı, corona virüs için son gelişmeleri ve günlük tabloyu paylaştı. Tabloya göre son 24 saatte 358 bin 326 Kovid-19 testi yapıldı, 27 bin 474 kişinin testi pozitif çıktı, 203 kişi yaşamını yitirdi. Bakan Koca yaptığı açıklamada, aşı kararsızlarına çağrı yaparak, "Hedeflediğimiz aşı başarısına ulaşabilmiş değiliz. AŞI KARARSIZLIĞI bunun önemli nedenleri arasında. İlk dozu olmayanlar ve ikinci dozu erteleyenler konuyu sürüncemede bırakmayıp, ciddiyetle ele almalı. Bilgi kaynağımız bilim insanları, %79’un kararıysa hepimize örnek olmalı" ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsSağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın “Gebelerde aşılanma oranı çok düşük. Bebekler doğmalı, anneler yaşamalı” uyarısının ardından İstanbul Aile Hekimleri Derneği’nden de “Aşı kararsızlığı yüzünden hamile ölümlerinde pandemi öncesine göre yüzde 225 artış var” açıklaması geldi.
#Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin KocaÇalışma düzenimizden sosyal yaşantımıza kadar pek çok alanda hayatımızı etkileyen pandemi, ikili ilişkilerimizde yaşadığımız kavgaların konusunu bile değiştirir hale geldi. Kim derdi ki bir gün 'Hafta sonu senin ailene değil benim aileme gideceğiz' kavgası yerine 'Senin istediğin aşıyı değil benim istediğimi olalım' kavgası yaşanacağını…
#Aşı TartışmasıSalgın öncesi politik konularda sahte veya yanlış haber yayılımı ile sınanan sosyal medya pandemide, hastalık ve aşı hakkındaki içerikler ile de sınandı. Geçtiğimiz günlerde YouTube’ un baş ürün sorumlusu Neal Mohan, yayınladığı bir yazısında, yanlış bilgi yayan videoları kaldırmanın sorunu kontrol altına almak için yeterli olmadığı belirtti.
#Serap TorunHurriyet.com.tr'de sıcak gündemi size ulaştırdığımız gibi 'son dakika' telaşından uzak; dosya ve analizler içeren, ne olduğu kadar neden olduğunu da irdeleyen haberler üretiyoruz. İşte hafta sonu boyunca 'gözden kaçmış' olabilecek haberlerden bazıları...
#Gözden KaçmasınBir yanda aşı olmadıkları için hayatını kaybeden iki hekim, diğer yanda koronavirüse yakalanan ve aşı oldukları için hastalığı kolay, ağrısız geçirdiklerini duyuran oyuncular Ezgi Mola, Enis Arıkan ve şarkıcı Mahsun Kırmızıgül. Örnekleri yan yana koyunca ortaya çıkan bu tablo bile aşının ne kadar önemli olduğunu anlamak için yeterli ama gelin görün ki aşı karşıtları toplumun kafasını karıştırmaya devam ediyor. Uzmanlar bir kez daha uyarıyor: “Aşılılar ile aşısızlar arasındaki fark gece ile gündüz kadar net!”
#Yazar6 Eylül itibariyle tüm kademelerde haftada beş gün ve yüz yüze eğitim başlıyor. En dikkat çekici olansa öğrencilerle diyalog halinde olan aşı olmamış öğretmen ve diğer personele haftada en az iki defa PCR testi zorunluğunun getirilmesi… Peki bu durum aşı kararsızlığı yaşayan öğretmen ve personeli aşıya yöneltir mi? Çocuklar okulda koronavirüse karşı neler yapmalı? Uzaktan eğitim sonrası ebeveynler, çocukları yüz yüze eğitime nasıl hazırlamalı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı...
#Yüz Yüze Eğitim Ne Zaman Başlayacak?Kontrollü normalleşmenin başladığı 1 Temmuz’dan bu yana devam eden vaka düşüşü, geçen hafta son buldu. Prof. Dr. İsmail Balık vaka artışlarını rehavet görüntüsüne bağladı ve “Hastaneye başvuran ve yatan hastaların neredeyse hepsi bir doz bile aşı olmayan kişiler. Şu anda salgını çift doz aşısını olmayanların pandemisi olarak görüyorum" dedi.
#ANKARAAnkara’da temmuzun başında başlayan vaka düşüşü, geçen hafta son buldu ve 100 bin kişide vaka görülme oranı 57’den 69’a çıktı. Bayram hareketliliği ve tatilcilerin dönüşüyle vakaların daha da artacağına işaret eden Prof. Dr. İsmail Balık, “Alarmda olmamız gereken noktadayız” dedi.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUSARS-CoV-2 virüsünün Hindistan'da ortaya çıkan varyantı Delta, Türkiye ve dünyada özellikle aşılanmamış kişiler arasında endişe verici bir hızla yayılmaya devam ediyor. Birazdan okuyacaklarınız da Delta nedeniyle hayatını kaybeden 45 yaşında bir annenin yürekleri burkan hikayesi...
#Delta Varyantı“Tam kapanmadan bir gün önce bile tedbirsiz davranan gençlerimizi gördük” diyen Prof. Dr. İsmail Balık, “Bu görüntüler geçmişte kalmış olsun. Bir daha bu riski almayalım, aldığımız bu riski ailemize ve yakın çevremize taşımayalım. Yaşımız ne olursa olsun, hem kendimiz hem de çevremiz için kurallı geçirmemiz gereken bir yaz bizi bekliyor” uyarısında bulundu.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUBir yanda aşı olmayı dört gözle bekleyen milyonlar, diğer yanda sırası geldiği halde randevu bile almayanlar... Aşı ikna timleri bu ikinci grubu aşı olmaya yönlendirmek için ellerinden geleni yapıyor. Peki insanlar neden aşı olmaktan kaçıyor? Bu sorun nasıl çözülebilir? Devlet aşıyı zorunlu kılıp ikna dışında yaptırımlara da başvurabilir mi? Tüm bu meseleleri konunun uzmanlarıyla birlikte masaya yatırdık.
#Aşı KarşıtlığıAstraZeneca aşısının kan pıhtılaşması nedeniyle birçok ülkede durdurulmasının ardından, Johnson & Johnson aşısı da ABD'de aynı kaderi paylaştı. Aşılarda yaşanan bu kan pıhtısı sorunu ve durdurma kararları yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Hangisi daha riskli; aşıları durdurmak mı yoksa uygulamaya devam etmek mi?
#Aşı DurdurmaSırası gelmesine rağmen aşı olmayanlar Türkiye'de de dünyada da aşılama hızının önündeki en önemli engellerden biri. ABD'den Hindistan'a birçok ülkede bu sorunla başa çıkmak için çok yaratıcı çözümler geliştirildi. Ayrıntılar haberimizde...
#COVID-19Türkiye vaka sayılarının 60 bine dayanmasının ardından yeni önlemlerin gelip gelmeyeceğini, tam kapanmaya gidilip gidilmeyeceğini konuşuyor. Bilim Kurulu, bugün, kabine toplantısı öncesinde bir araya gelecek ve elbette bir karar alacak. Öncesinde, böyle bir ortamda alınması gereken acil önlemlerin ne olması gerektiği ve nasıl bir ramazan ayının bizi beklediğini Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ile konuştum. İşte değerlendirme ve önerileri...
#YazarÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, risk haritasında rengi kırmızı olan il sayısının 58'e çıkmasını değerlendirerek, "Cumartesi yasaklarının belirgin bir katkısı olmayacağını düşünüyorum" dedi.
#Alper Şener