Kızamık sadece kızamık değilmiş... Son yıllarda aşı karşıtlığı nedeniyle hortlayan kızamık, dünyadaki bilinen en bulaşıcı virüslerin başında geliyor. Üstelik kızamığın başka hiçbir virüste olmayan çok sinsi, çok tehlikeli ve oldukça öldürücü bir etkisi var: Bağışıklık amnezisi. Bilim insanlarının bile 'nasıl'ını açıklamakta zorlandıkları bu durumdan kaçınmanın yolu ise çok ama çok basit: Aşı.
#KızamıkÇok farklı geçmişlerden gelip kendilerini aynı anda aynı noktada bulan iki bilim insanı: Dr. Uğur Şahin ve Stephane Bancel. Dünyayı kasıp kavuran koronavirüsten çıkışın anahtarının ellerinde olduğunu biliyorlardı. Çevrelerini ve yatırımcıları buna ikna etmek için uzun süre var güçleriyle çabaladılar ve nihayet başardılar. Bu haber inanılmaz paralellikteki iki başarının hikayesi...
#Mrna AşılarıBioNTech'in kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, koronavirüs salgınıyla mücadele verdikleri müthiş mücadele ve buldukları Kovid-19 aşısıyla insanlığa umut olmaya devam ederken dünyanın dört bir yanında ödüller kazanmaya devam ediyor. İspanya'nın en prestijli ödülü olan Asturias Prensesi Ödülleri'ne layık görülen bilim insanlarımız, ödül sonrası düzenledikleri basın toplantısında yerli aşımız Turkovac hakkında da çarpıcı açıklamalarda bulundu.
#Özlem TüreciBioNTech'in kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, koronavirüs salgınıyla mücadele verdikleri müthiş mücadele ve buldukları Kovid-19 aşısıyla insanlığa umut olmaya devam ederken dünyanın dört bir yanında ödüller kazanmaya devam ediyor. İspanya'nın en prestijli ödülü olan Asturias Prensesi Ödülleri'ne layık görülen bilim insanlarımız, ödül sonrası düzenledikleri basın toplantısında yerli aşımız Turkovac hakkında da çarpıcı açıklamalarda bulundu.
#Uğur ŞahinÇinli ilaç firması Sinovac tarafından yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı üretilen CoronaVac aşısının iki dozunun, 3-17 yaş arası çocuk ve ergenlerde güçlü antikor yanıtı oluşturduğu bildirildi. Aşılama sonrası kaydedilen çoğu hafif ve orta şiddetli yan etkilerden en çok görülenin enjeksiyon bölgesinde ağrı (yüzde 13) olduğu bildirildi.
#SinovacKoronavirüs ile mücadelede aşılama silahına sarıldığımız şu günlerde, çocuklar için de iyi haberler geldi. 16 yaş üstünün ardından BioNTech aşısına 12-15 yaş arası için de FDA onayı geldi. Peki Türkiye'deki süreç nasıl işleyecek? Çocukların aşılanması salgın süreci açısından ne anlama geliyor? Uzmanlar anlatıyor
#Çocuklar Ve AşıGüzellik uğruna laboratuvarlarda işkence çekip ölen deney hayvanlarının konu edildiği kısa film ‘Save Ralph- Ralph’i Kurtar’ sosyal medyada bomba etkisi yarattı. Tavşan Ralph’in yürek dağlayan hikâyesi buzdağının görünen kısmı. Parfüm için derilerine enjeksiyon yapılan, travma için kafalarına yüksekten ağırlık bırakılan, gözleri dikilip annesinden ayrılan ve istatistiklerde rakam bile olamayan yüzbinlerce laboratuvar hayvanı var... Oysa artık gelişen teknolojiyle bu deneylere gerek olmadığı biliniyor.
#GazetehaberleriKoronavirüs salgınında normalleşme dönemiyle vaka sayıları giderek artan Türkiye'de hızlı artıştan bu kez çocuklar da etkilendi. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik İmmunoloji Bilimdalı’ndan Prof. Dr. Ayper Somer, İngiliz varyantının özellikle 0-9 yaş çocukları çok daha fazla vurduğunu söyledi. Prof. Dr. Ayper Somer, "Bu sefer hem daha ağır seyrediyor hem de kovid sonrası dönemde çocuklarda ortaya çıkan Mis-C tablosu, en çok kalbi etkiliyor. Kalp kası iltihabı dediğimiz miyokardit’e yol açıyor. Son zamanlarda ateş ve çarpıntı şikayetiyle gelen çocuk vakalarımız da arttı" dedi.
#KoronavirüsSprey, yani ‘nazal’ aşı uzmanlara göre büyük umut vaat ediyor. Zira şu ana kadar geliştirilen aşılar virüsün bulaşmasını önlemiyor, hastalığın hafif atlatılmasını sağlıyor. Ama virüsün girdiği burundan ya da ağızdan uygulanan sprey aşının bulaşı engellemesi bekleniyor. Prof. Dr. İsmail Balık, “Bu da salgını bitirebilir” diyor.
#GazetehaberleriDünyanın en zengin ülkeleri Covid-19 aşılarını temin etmeyle ilgili sıkıntılar yaşarken az gelişmiş ülkelerde hala aşı yaptırma konusunda endişeler söz konusu. Her iki soruna da bir çözüm önerisi olarak Çin, Rusya, hatta belki de çok yakında Hindistan’dan gelecek olan aşılar yeniden değer kazanacak gibi görünüyor. Dünyaca ünlü tıp dergisi The Lancet’in yayımladığı Sputnik V’nin % 91,6 etkinlik oranına sahip olduğunu gösteren deneme sonuçlarına bakılırsa bu tez doğru şekilde ilerliyor denebilir.
#Koronavirüsİngiltere'de dünyada ilk defa uygulanacak bir bilimsel çalışmaya imza atacak. Klinik denemelerde genç gönüllülere koronavirüs bulaştırılacak. Bu çarpıcı araştırma Kovid-19 aşı ve ilaçlarıyla ilgili çalışmalarda daha verimli veri toplamak amacıyla gerçekleştirilecek.
#İngiltereDünya salgından kurtulmak için aşılanıyor, virüs ise hayatta kalmak için sürekli şekil değiştiriyor. Aşılar da bu değişime uygun şekilde güncellenme yarışı içinde. Bu amansız mücadelede hangi aşı, hangi virüs varyantına karşı ne derecede etkili? Detaylar haberimizde...
#KoronavirüsReuters'da yer alan özel habere göre Oxford/AstraZeneca koronavirüs aşısının deneme sürecinde son safhaya gelindiğinde büyük bir hataya imza attı. Muhabirlerin ele geçirdiği belgelere göre bu durum denemelere katılan gönüllülerden saklanarak görülmemiş bir skandala yol açtı.
#OxfordKorona aşısı henüz hamilelerde ve emziren kadınlarda uygulanmayacak. Ancak Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak, “Araştırmalar hamilelerin risk grubunda olduğunu ortaya koydu. Fakat aşı denemeleri henüz hamilelerde yapılmadığı için onların biraz beklemesi gerekiyor” dedi.
#HamilelerSon dakika haberi... ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanı Alex Azar, Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci çiftinin yönettiği biyoteknoloji şirketi BioNTech ile Amerikan ilaç devi Pfizer'in ürettiği koronavirüs aşısı için net tarih verdi.
#PfizerSon Dakika Haber... Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Aşı denemelerinden gelen son olumlu haberlerle, bu uzun ve karanlık kanalın (tünelin) sonundaki ışık daha da parlaklaşıyor." dedi.
#Dünya Sağlık ÖrgütüTürkiye'de faz 3 çalışmalarına başlanan Çin menşeli Kovid-19 aşısı sağlık çalışanlarından sonra gönüllü vatandaşlar üzerinde uygulanmaya başladı. Ankara Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğinde yapılan uygulamada öğretmen anne Ayşegül Durmaz ve kızı Gökçe Durmaz gönüllü oldu.
#CoronavacSon dakika... Başında Prof. Dr. Uğur Şahin ile Dr. Özlem Türeci'nin bulunduğu BioNTech firmasının Amerikan ilaç devi Pfizer'le geliştirdiği aşının denemeler dışındaki ilk uygulamasının ne zaman yapılabileceği ortaya çıktı... ABD'de yeni tip koronavirüse karşı aşılamanın aralık ayında başlaması öngörülüyor.
#PfizerSon Dakika Haberi... Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci çiftinin yönettiği Almanya merkezli BioNTech firmasının Amerikan ilaç devi Pfizer'le ürettiği koronavirüs aşısının acil kullanım yetkisi için Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'ne (FDA) resmi başvuru yapıldı.
#Koronavirüs AşısıBaşında Türk profesörün olduğu BioNTech-Pfizer’ın COVID-19 aşısı Türkiye’de denenmeye başlandı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ilk olarak 56 kişiyle başlayan denemelere Prof. Dr. Necmettin Ünal da gönüllü oldu. Ünal, “Umarım plasebo grubuna (etkisiz ilacın verildiği grup) denk gelmemişimdir” dedi.
#Gazetehaberleri