Site ve apartmanlarda daire giriş kapılarının bulunduğu sahanlıklara bisikletler, kaykaylar hatta ayakkabılık, sandalye, koltuk gibi eşyalar bırakılıyor. Kapıların önüne ayakkabı koymak ‘ortak alan işgali’ sayılır mı? ‘Ortak alan işgali’ nedeniyle yaşanan yaralanma veya ölümden kim sorumlu? Bu sorularınızı kat mülkiyeti bilirkişisi Murat Erdoğan yanıtladı...
#ApartmanAŞIRI kilolu hastaların hastaneye nakilleri ve acil servislerde bakımları için özel bazı uygulamalar ve ekipmanlar gerektiğini vurgulayan Acil Afet Ambulans Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Turhan Sofuoğlu, bu hastaların normal ambulans ile hastanelere ve evlerine taşınmalarının çoğunlukla mümkün olmadığı uyarısında bulundu. Acil yardım ambulanslarında üç kişilik ekip bulunduğunu, ambulans sedyelerinin genellikle en fazla 150 kilo ağırlık taşıyabildiğini kaydeden Sofuoğlu, bunun üzerindeki ağırlıkta sedyenin kırılabildiğini veya devrilebildiğini söyledi. Sofuoğlu, günlük hayatta önemli bir sorun olan aşırı kilolu hastaların nakilleri konusunda önemli bilgiler verdi...
#1Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, demir yolunda yapılan 'Erişilebilir Ulaşım' çalışmaları ile 2023 yılının başından bugüne kadar yüksek hızlı tren ve ana hat trenlerinde 1 milyon 142 bin 142 engelli yolcunun seyahat ettiğini duyurdu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından yapılan açıklamada, 'Temin çalışmaları devam eden Milli Tren Projesi ve yeni imal edilecek araçlar engelli yolcuların erişimine uygun olarak projelendirildi.' ifadeleri kullanıldı.
#Ulaştırma Ve Altyapı BakanlığıGençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Kredi Yurtlar Kurumu'na bağlı öğrenci yurtlarında yaşanan asansör kazalarıyla ilgili konuştu. Bakan Bak, "Bütün yurtlar tek tek dolaşılıyor, asansör sistemleri kontrol ediliyor. Asansör sözleşmeleri de mercek altına alındı" dedi. Bak, yurtlardaki asansörlere "kare kod" uygulamasının getirileceğini açıkladı.
#Osman Aşkın Bakİstanbul Maltepe'de 247 dairenin bulunduğu Yeşil Belde sitesindeki binalara 'Depreme dayanıksız' raporu verildi. Site sakinlerine verilen 120 günlük süre ise doldu. Ekipler verilen ek sürenin bitmesi ile 247 dairenin bulunduğu sitenin elektriğini kesti. Elektriğe bağlı su sistemi ve asansörler de kullanıma kapandı. Yaşlı ve hasta site sakinleri duruma tepki gösterdi. Site sakinlerinden Haşide Kabak, "Evde 90 yaşında kaç tane yaşlımız var. Su yok, elektrik yok, karanlıkta kaldılar. Gece yürüyemiyorlar, düşecek kalacaklar. Hüngür hüngür ağladım. Yaşlı kadına yemek yapacağım ama yok. Altını bezleyeceğim su yok. Biz bu şekilde nasıl yaşayacağız" şeklinde konuştu.
#Maltepeİstanbul Maltepe'de 247 dairenin bulunduğu Yeşil Belde sitesindeki binalara 'Depreme dayanıksız' raporu verildi. Site sakinlerine verilen 120 günlük süre ise doldu. Ekipler verilen ek sürenin bitmesi ile 247 dairenin bulunduğu sitenin elektriğini kesti. Elektriğe bağlı su sistemi ve asansörler de kullanıma kapandı. Yaşlı ve hasta site sakinleri duruma tepki gösterdi. Site sakinlerinden Haşide Kabak, "Evde 90 yaşında kaç tane yaşlımız var. Su yok, elektrik yok, karanlıkta kaldılar. Gece yürüyemiyorlar, düşecek kalacaklar. Hüngür hüngür ağladım. Yaşlı kadına yemek yapacağım ama yok. Altını bezleyeceğim su yok. Biz bu şekilde nasıl yaşayacağız" şeklinde konuştu.
#İstanbulDört bir yanımızın kameralarda dolu olduğu bir dönemde özel hayatın gizliliği daha da önem kazanmış durumda. Son zamanlarda sitelerde, apartmanlarda hatta mahallelerde kamera konulması konusunda komşular arasında yaşanan anlaşmazlıklara sıkça şahit olmaya başladık. Peki apartman ve sitelerin ortak alanlarına kamera takılması özel hayatın gizliliğini ihlal eder mi? Ne şartla kamera takılabilir? Uzmanlar yanıtladı…
#KameraYaşanan deprem felaketi sonrasında gündem yapı güvenliği. Bina zemini ve dayanıklılığı hayat kurtaran en önemli detaylar olarak öne çıkıyor ancak iç mekanlarda alınacak güvenlik önlemleri de bir kadar önemli. Zira sarsıntı sırasında ev içindeki eşyaların devrilmesi ya da çıkışları kapatması olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Peki olası bir depremde kayıpların önüne geçebilmek için yaşam alanlarında alınabilecek önlemler neler? Yüksek İç Mimar Sena Eraslan hurriyet.com.tr okurları için anlattı...
#DepremZorunlu deprem sigortası yaptıran ve Kahramanmaraş’ta yaşanan depremde evlerine zarar gelen vatandaşlar, Zorunlu deprem sigortası kapsamını detaylı olarak araştırıyor. Depremin merkez üssünün yanı sıra Gaziantep, Hatay, Adana, Şanlıurfa gibi illerde yaşadıkları evleri zarar gören vatandaşlar için beklenen açıklama Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den geldi. Bakan Nebati “Deprem olur olmaz DASK olağanüstü yönetim merkezi devreye girmiş, ihbarları almaya başlamıştır. 24 saat geçmeden ilk tazminat ödemesi yapılmıştır" dedi. Peki DASK nedir, yaptırmak zorunlu mu? Zorunlu deprem sigortası hangi hasarları karşılıyor? İşte, DASK ile ilgili bilmeniz gerekenler
#DASK NedirBartın'ın Amasra ilçesinde maden ocağında patlama meydana geldiği öğrenildi. Olay yerine çok sayıda ambulans sevk edildi. Bartın Valisi Nurtaç Arslan, patlama sonrası yer altında mahsur kalan işçiler olduğunu açıkladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Enerji, Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin patlamaya ilişkin incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gittiği bildirildi. AFAD patlamanın nedeninin trafo kaynaklı olduğunu açıkladı.
#Bartın'Mucizelerin Azizi’ olarak bilinen Noel Baba (Aziz Nikola) adına Myralılar tarafından yaptırılan Antalya Demre’deki dünyaca ünlü Aziz Nikola Kilisesi’ni güneş ışınları ve yağmurdan koruması amacıyla 80’li yıllarda geçici olarak yapılan ancak 30 yıl tarihi yapının üzerinde kalan çatı, Antalya Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından kaldırıldı.
#Noel BabaSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, 2020- 2021’deki gibi tekrar kaotik bir ortama geri dönülmesine ihtiyaç olacağını düşünmediğini belirterek, "Yani zorunlu bir kapatma ya da o öyle bir ihtiyaç olacağını düşünmüyorum. Öyle bir şey gündemde değil" dedi.
#Tevfik Özlü