Pembe İzler (Pİ) Kadın Kanserleri Derneği ve Pantene bir işbirliği yaparak kanser tedavisi gören kadınlara peruk bağışında bulunmaya başladı. Kampanya kapsamında 1685 kişi, kanser tedavisi gören kadınlar için saçlarını bağışladı. Dernek tüm kadınları saç bağışına çağırdı...
#Pembe İzler (Pİ) Kadın Kanserleri Derneği6 Şubat 2023’te Türkiye’nin güneyinde ve Suriye’nin kuzeyinde meydana gelen depremlerde yaşamını yitirenler, felaketin birinci yıldönümünde Dietzenbach Capitolde düzenlenen törenle anıldı. Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer himayesinde gerçekleştirilen etkinlikte bölgeye yardım malzemelerinin bağışlanması, organize edilmesi ve gönderilmesi için birlikte çalışanlara da teşekkür edildi.
#AVRUPADAN HABERKanser Haftası içindeyiz, geçtiğimiz yıl bu zamanlarda meme kanseri sebebiyle ben de kemoterapi alıyordum. İlk kemoterapiden 15 gün sonra saçlarım dökülmeye başladı. Öbek öbek hem de. Saç, kaş, kirpik... Kalmıyor. İkinci en büyük travmayı yaşıyorsunuz. Kendinizi daha az kadın ve ölüme yakın hissediyorsunuz. O noktada peruk yetişiyor yardımınıza. Zira bu hastalığın tedavisinin olmazsa olmazı moral ve iyi bir peruk da mucizevi bir şekilde hayat kurtarabiliyor. Ancak peruk, birçok hasta için ucuz ve kolay ulaşılabilir değil. SGK, kemoterapiyi karşılasa da psikolojik destek ve peruk gibi ekstraları karşılamıyor. Tam da bu sebeplerle Pi Kadın Kanserleri Derneği bugüne kadarki en büyük peruk bağışını başlattı. Bu sene öncelikse depremzede kadınların...
#Pi Kadın Kanserleri Derneği10 yılı hemşire 20 yılı da yönetici olmak üzere 30 yılını hastanelerde geçiren ve herkese ‘düzenli mamografi çektirin’ diye tavsiyede bulunan Arzu Karataş, meme kanseri olduğunu son evrede öğrendi. 18 kemoterapi aldığı bir yılı sevdikleriyle birlikte olduğu için ‘en anlamlı yılımdı’ diye tarif eden Karataş, iyileşir iyileşmez kanser hastaları kadınlara kucak açtı. Kurduğu Pİ Kadın Kanserleri Derneği ile 4 yılda 1100 kadının hayatına dokundu.
#Arzu KarataşKanser tedavisi uzun, zorlu ve maddi olarak da yıpratıcı bir süreç. SGK, meme kanseri tedavisinde kemoterapiyi karşılasa da bazı akıllı ilaçların ücretini karşılamıyor. Ayrıca, almanız gereken vitaminler, psikolojik destek, peruk gibi kalemler de var... Tam da bu noktada birçok hastanın yardımına kanserle mücadele dernekleri koşuyor. 7 yıl önce meme kanseri teşhisi konulan Pİ Kadın Kanserleri Derneği Başkanı Arzu Karataş ile hem kendi sürecini hem de ihtiyacı olan kadınların desteğe nasıl ulaşacağını konuştuk.
#Meme KanseriHer 8 kadından birinin meme kanseri riski taşıdığını biliyor musunuz? Meme kanseri kadınlarda ölümlere yol açan kanserler arasında başı çekmesine karşın, memenin sıkıştırılması endişesi, çocukların, evin, işin sorumlulukları derken çoğu kadın meme sağlığını ihmal ediyor. Oysa ki, geliştirilen yeni yöntemler kadınlara hem kısa sürede konforlu bir şekilde meme kanseri taramasından geçme imkanı sunuyor, hem de erken teşhisle tedavinin başarı şansını arttırıyor.
#Meme KanseriAnnesi ve iki teyzesini meme, jinekolojik kanserlerden kaybetti. Bu kanserler, kuzenler ve kuzen çocukları ile ablasının da kapısını çaldı. Ablası, 6 yıl önce yumurtalık kanseri tanısı alınca “Artık sıra bende!” diye düşünmeye başladı. Bu endişeyle yaşamaya başladı. Genetik testler de aynı sonuca işaret edince, hayatını değiştirecek bir karar aldı. Ablasının tedavisi sırasında onkologların önerisiyle bu kötü gidişata “dur” dedi ve ikişer ay arayla rahimini, yumurtalıklarını aldırdı, meme boşaltma operasyonu oldu. Ailesinde adeta genlerinde yazılı bu kanserlere karşı, büyük bir önlem alan Emek Topaloğlu Çelik şimdi, 4 yaşındaki oğluyla yepyeni bir pencereden umutla bakıyor yaşama!
#KanserVay be! Ne yazdı!Bu yaz yan gelip yatmadım. Çalıştım. Ama çok çalıştım. Manyaklar gibi çalıştım. “Yerel kalkınmaya destek” için çalıştım, Bodrum’daki köyüm Gürece için çalıştım, İyilik Atölyesi için çalıştım. Benimle birlikte kızım Alya da çalıştı, 15 tane dans atölyesi yaptı. Maribel ve Anton da (bizim 11 yıllık yardımcılarımız, artık ailemizin üyeleri onlar) çalıştı, herkes çalıştı, sivil toplum örgütleri çalıştı, mezarlık bakımında belediyeler çalıştı, Güreceliler çalıştı ve kolye atölyelerimize katılan herkes çalıştı. Ama değdi. Her şeye değdi.Dünyanın en şahane şeyiymiş güçleri birleştirmek. Birlikte üretmek. Bu yaz hepimiz imece usulüyle bir köy için çalıştık. Yerel kalkınmaya destek bu işte! Ama işin başındayız daha. Bu tecrübe bana sabırlı olmam gerektiğini öğretti. Daha bunun gelecek yazı var, ondan sonrası var, var da var...Bu yaz minik dükkânımızda iyilik kolyeleri sattık, geliri Toplum Gönüllüleri’ne gitti, onlar da bunu köy için kullandılar, kullanmaya da devam ediyorlar.18 kolye atölyesi yaptık. 20 katılımcıyla başladık, derken her atölye de 47 kişi olmaya başladık. Tek tek herkese kolye yapmayı öğrettik. Bu atölyelerde bizimle olabilmek için iki sivil toplum örgütüne katılım bedeli ödedi insanlar. Nasıl bir ilgi vardı anlatamam. Kendimden geçtim mutluluktan. İnsanlar akın akın güzel bahçemize geldi, zeytin ağaçlarının altında kolyeler dizdi. İlk kolyelerini kendileri için dizdiler, dizdikleri diğer kolyeler dükkâna girdi, orada satılıp tekrar köye döndü, bundan sonra da dönecek.Toplum Gönüllüleri dışında birlikte iş yaptığımız diğer sivil toplum örgütü Pembe İzler Kadın Derneği’ydi. Arzu Karataş ve Derya Acar. İki manyak çalışkan kadın daha. Bir de süper ekipleri var. Üç günlük bir İyilik Şenliği hediye ettiler köyümüze. Pek çok kişiye istihdam sağladılar, standlar kuruldu, sanatçılar geldi geçti bizim bahçeden, şenlik köyümüze hareket getirdi. Onlar da elde ettikleri geliri köyün kadınlarının kanser taraması için kullanıyorlar. Şu anda her yere posterler asmış durumdalar. 250 kadın ücretsiz taramadan geçiyor 1 Eylül-1 Mayıs arasında. Allah korusun, ameliyat gerektiren bir şey varsa onu da üstleniyorlar.
#AYŞE ARMANBreastanbul Halk Günü Etkinlikleri kapsamında “Dinle, Sesimizde Hayat Var!” söyleşisinde, Türkiye’nin önde gelen meme sağlığı uzmanları, meme kanseriyle savaşan ‘cesur’ kadınlarla bir araya geldi. Hamileyken meme kanseri tanısı alan, 33 yaşında aynı tanıyla karşılaşan, titizliği ve ısrarı sayesinde hastalığın ortaya çıkmasını sağlayan cesur kadınlar tanı ve tedavi sürecini dinleyicilerle paylaştılar.
#Genel SağlıkEskişehir Anadolu Üniversitesi AÖF mezuniyet töreni, renkli görüntülere sahne oldu. Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitiren Eskişehir Vali Yardımcısı Aslan Avşerbey ile Sosyoloji Bölümü’nden mezun olan Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkanı Süleyman Bakal (60) cübbelerini giyip diplomalarını aldı.
#Anadolu Üniversitesi‘Karadayı’, ‘Kara Para Aşk’, ‘Kara Yazı’ gibi, adı ‘kara’ile başlayan , sevilen pek çok dizinin senaristi Sema Ergenekon, Dark Stories’de bu senaryoların önemli bir bölümünü başında bandanayla yazdı. Çünkü gördüğü kemoterapiden dolayı sadece saçları değil, kaşları ve kirpikleri de dökülmüştü. Yaşları küçük olduğu için annelerinin saçlarını bilerek öyle kestirdiğini zanneden çocukları şimdi küt halini de yeterli bulmuyor, daha da uzatmasını istiyor.
#Sema ErgenekonArzu Karataş, sağlık sektörünün tam kalbinde yönetici olarak çalışıyor. Hemşire olarak başladığı kariyeri, hastane yöneticiliğine kadar uzandı. Yıllardır bir sağlık profesyoneli olarak meme kanserinde erken teşhisin ne kadar önemli olduğunu çok iyi biliyor ve kadınlara neler yapmaları gerektiğini anlatıyordu. Ama iş kendi kontrollerine gelince, sık sık erteledi. Bir gün meme kanseri olduğunu öğrendi ve hayata bakışı değişti.