2023 Mobil Dünya Kongresi Barselona’da kapılarını açtı. Geleceğin teknolojileri ve yeni cihazlara ev sahipliği yapan kongrede Xiaomi’nin ileri verime sahip “kat hal pili”yle ilgili çalışmaları dikkat çekti. Şirket akıllı telefonlar için hazırladığı 300 W hızlı şarj sistemiyle de ses getirdi. Sistem, beş dakikada yüzde 100 şarja ulaşımı mümkün kılıyor.
#Xiaomi18 yıllık tarihinde hep büyümeyle hep başarılarla adından söz ettiren Facebook ve çatı şirketi Meta, dün bir kez daha ABD tarihine geçti. Ama bu kez yaşadığı değer kaybıyla. Peki bir gün içinde neredeyse 252 milyar dolar değersizleşen Meta'nın bu çöküşünün arkasında ne yatıyor? İşte 6 ana başlıkta cevabı...
#MetaHasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) akademisyenleri tarafından “Artırılmış Gerçeklik Teknolojisi” kullanılarak geliştirilen “PhobiAR” uygulaması; fobilerin tedavisinde çığır açacak. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Psikoloji Bölümü ile Bilgisayar Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinin ortak çalışmasıyla geliştirilen uygulama 2021 yazında fobi tedavisinde kullanılmaya başlanacak ve mobil cihazlar üzerinden de erişime açık olacak.
#Cemal KalyoncuOppo, Çin'de gerçekleştirdiği "INNO DAY 2020" etkinliğinde sürpriz ürünlerini sahneye çıkardı. Şirket, yeni nesil akıllı telefonu Oppo X 2021, artırılmış gerçeklik gözlüğü AR Glass 2021 modellerini ve artırılmış gerçeklik uygulaması CybeReal AR uygulamasını tanıttı.
#OppoGüvenlik güçlerinin ihtiyaçlarının yerli ve milli çözümlerle karşılanması ve yüksek katma değerli ürünlerin ihracatıyla ülke ekonomisine katkıda bulunulması için çalışmalar yürüten SAHA İstanbul, savunma sanayisinde ürün ve kabiliyetlerin tanıtılması için sanal fuar uygulamasını hayata geçiriyor.
#SİHAMagic Leap, uzun süren çalışmalar sonunda bekleyenlerine müjdeli haberi verdi. Magic Leap, artırılmış gerçeklik gözlüğü üzerine sürekli çalışıyor ama ortaya net bir şey koyamıyordu. Sonunda Magic Leap One'ın 2018'de satışa sunulacağı duyuruldu.
#Magic LeapGoogle Glass'la birlikte gündeme gelen artırılmış gerçeklikgözlükleri, teknolojinin hayatımızdaki yerini bilimkurgu filmlerindekine benzerbir noktaya taşıyor. Özellikle oyunseverler için eşsiz bir deneyim sunan bugözlükler, pek çok farklı alanda görsel şölen sunabilecek.
#Artırılmış Gerçeklikİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ve öğretmenleri tarafından ilk kez taşınabilir köprü üstü simülatörü geliştirildi. Taşınabilir simülatörle, öğrencilerin sanal olarak boğazlara açılmasını, farklı limanlarda ve hava koşullarında deneyim kazanmasını sağlıyor.
#Hakan ErkanMark Zuckerberg, Meta'nın yeni sanal gerçeklik (VR) gözlüğü olan Project Cambria ile ilgili yeni detayları duyurdu. IDC'nin Worldwide Quarterly Augmented and Virtual Reality Headset Tracker'ına göre, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik (AR/VR) başlıklarının küresel pazarı 2021'de bir önceki yıla göre %92,1 büyüdü ve sevkiyatlar 11,2 milyon adede ulaştı. Peki VR gözlükleri için sırada ne var ve bunları kullanmanın içerdiği riskler neler? İşte Kaspersky uzmanlarından bazı öngörüler...
#VrSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'yi katma değerli üretimle büyütmek isteyen bir iktidar olduklarını belirterek, özellikle Ar-Ge merkezleri ve teknoparkların gelişmesiyle mühendislerin, teknik personelin çok daha katma değerli ürünleri geliştirip üretmekte büyük bir ivme yakaladığını söyledi. Bakan Varank, sanal gerçeklik gözlüğü takarak DOF Robotics’in geliştirdiği platformu test etti.
#Mustafa Varank‘Ekmeğe fısıldayan kadın’ olarak da anılan Tohum Platformu Kurucusu Mine Ataman ile iklim krizi, salgınlar ile birlikte artık daha pahalı ve riskli bir sektöre dönüşen tarımın geleceğini konuştuk. Ataman, üretim sıkıntısı nedeniyle gerçek besinlerin sadece zenginlerin sofrasında yer alacağı, yoksulların ise yapay gıdalarla besleneceği bir dönemin başladığına dikkat çekti. Doyumsuz modern insanın mutlu topraklarda, kendi cennetini yaratmasından söz edildiğini belirten Ataman, “Bilim her alanda gelişiyor koku transferi, duygu aktarımı şu anda bir gözlük mesafesinde. Gerçek hayatta sahip olamadığımız sofralar, antik zaman bitkileri hepsi sanal bahçelerde deneyimlememizi ve satın alınmayı bekliyor” dedi.
#BursaBir önceki yazımda, giyilebilir cihazların geçmişten itibaren gelişimini ve sağlık alanında öne çıkan uygulama alanlarını analiz etmiştim. Son dönemlerde giyilebilir cihazların hem daha hızlı ve gelişmiş hale gelmesi, hem de giderek küçülmesi bu teknolojinin sürekli olarak daha fazla ve farklı alanlarda tüketicilerin kullanımına sunulmasını ve bunun sonuncunda da hayatımızın birer parçası haline gelmesini sağlıyor.
#Ergi Şener