artçı depremler haberleri sayfasında artçı depremler hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1244 artçı depremler haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından artçı depremler güncellenmeye devam ediyor. Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7.7, 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından afet bölgesi Adana, Adıyaman, Gaziantep, Hatay'da çok sayıda artçı deprem meydana geldi. AFAD'ın son depremler listesinde yer alan bilgiye göre 1 Mart'ta Kahramanmaraş'ta 4.3 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Yapılan açıklamada ise büyük deprem sonrası bölgede 11 bin 20 artçı sarsıntı oluştuğu belirtildi. Yaşanan depremlerle beraber bölgede yaşayan vatandaşlar da artçı depremler devam edecek mi, tekrar deprem olacak mı gibi soruların cevaplarına odaklandı. İşte, artçı depremler listesi ve konuyla ilgili ayrıntılar.
#Artçı DepremlerArtçı depremler Kahramanmaraş ve çevre illerde devam ediyor. 6 Şubat tarihinde meydana gelen 7.7, 7.6 büyüklüğündeki depremlerin üzerinden tam 13 gün geçti. Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Malatya gibi depremin etkili olduğu 11 ilde artçı sarsıntılara bugün de yenileri eklendi. Son olarak AFAD'ın açıklamasına göre 3.0 büyüklüğünde Kahramanmaraş'ta bir artçı daha yaşandı. Bölgede büyük ve küçük artçı depremler tedirginliğe neden olurken Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Kahramanmaraş merkezli depremin ardından bölgede şu ana kadar yapılan çalışmalarda 7-8 metreye varan kaymalar gözlemlendiğini açıkladı. Peki, Artçı depremler devam edecek mi, ne zaman bitecek? İşte, o konu hakkında ayrıntılar.
#Artçı DepremlerAFAD ve Kandilli Rasathanesi son deprem verilerinde yer alan bilgilere göre 14 Şubat tarihinde artçı depremler afet bölgesinde devam ediyor. Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7.7, 7.6 büyüklüğündeki depremlerin üzerinden yedi gün geçti. Ekiplerin arama kurtarma çalışmaları tüm hızıyla sürerken, Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Malatya gibi depremin etkili olduğu 10 ilde artçı sarsıntılara yenisi eklendi. AFAD'ın son depremler listesinde yer alan bilgiye göre 13 Şubat'ta saat 22.20'de Kahramanmaraş'ta 4.8 büyüklüğünde, saat 17:45'te Adıyaman'da 4.0, saat 17:28'de Malatya'da 4.5 büyüklüğünde dikkat çeken artçı sarsıntılar yaşandı. Yaşanan depremlerle beraber artçı depremler devam edecek mi, tekrar deprem olacak mı gibi soruların cevapları gündeme geldi. Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan hurriyet.com.tr’ye yaptığı değerlendirmede Hatay arasındaki kırığın, fayın kuzey ve güney ucunda çok sayıda artçı deprem ürettiğini söyledi. Peki, artçı depremler ne zaman bitecek? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler...
#Artçı DepremlerArtçı depremler hakkında bilgiler vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Kandilli Rasathanesi ve AFAD tarafından yapılan deprem açıklamalarının ardından artçı depremin ne demek olduğu gündemdeki yerini aldı. Artçı deprem, şiddetli depremlerin ardından olan depremler için kullanılan bir tabirdir. Bu depremler uzun bir süre devam eder ve büyük depremle kırılmış yer altı tabakalarının iyice yerleşmesini sağlar. İşte detaylar
#DepremProf. Dr. Ulvi Can Ünlügenç, Kozan'daki 5 büyüklüğündeki depremin Kahramanmaraş merkezli depremlerin artçısı olduğunu belirterek, "Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin yaşandığı 6 Şubat 2023 tarihinden günümüze kadar deprem bölgesinde 100 binin üzerinde artçı sarsıntı olduğunu belirterek, "Bölgede stresin azalmasıyla ilgili 2 yılı da aşabilecek bir süre daha artçı sarsıntıların oluşması olağandır” dedi.
#AdanaMalatya'nın Kale ilçesinde, saat 10.46'da 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Malatya 5.9 depremi ile birlikte artçı depremler yeniden gündeme geldi. Deprem Şanlıurfa, Elazığ, Diyarbakır gibi çevre illerden de hissedildi. Bakanlar peş peşe açıklamalarda bulunarak durum değerlendirmesi için vatandaşlara bilgiler verdi. Peki, artçı deprem nedir? Artçı deprem ne zaman olur ve ne kadar sürer? İşte detaylar...
#Malatya DepremAfet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 09.31'de 5.0 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. AFAD, 5 büyüklüğündeki deprem sonrasında an itibarıyla olumsuz bir durum bulunmadığını bildirdi. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Şubat depremi Pazarcık'ta başladı. Bu depremin artçı olduğunu düşünüyorum. Hasarlı binalara zarar verebilecek deprem. Hasarlı binalara girilmemeli" diye konuştu. Öte yandan Prof. Dr. Ersoy, Marmara Bölgesi ve Ege Bölgesi için uyarılarda bulundu.
#DepremSon dakika depremler listesi 19 Mayıs 2024 AFAD ve Kandilli Rasathanesi verileriyle anbean yakından takip ediliyor. Az önce deprem mi oldu sorusu, bulundukları bölgede sarsıntı hisseden vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Son depremler 19 Mayıs günü yaşanan sarsıntılarla beraber araştırılıyor. AFAD/Kandilli son dakika deprem listesine göre Kahramanmaraş Onikişubat ilçesinde artçı depremler aralıklarla devam ediyor. Son olarak ilçede saat 15:41'de 2.8 deprem büyüklüğü kaydedildi. Hemen öncesinde ise 12:30'da 2.2'lik bir deprem meydana geldi. Sabah saat 09:26'da Kahramanmaraş Onikişubat'ta 3.6 deprem büyüklüğü kaydedildi. Hemen öncesinde ise 09:01'de Malatya Doğanşehir'de 2.0, Darende'de 2.7 şiddetinde deprem meydana geldi. Depremi hissedenler merkez üssü, derinlik, şiddeti ve büyüklüğü bilgileri için KANDİLLİ ve AFAD son deprem listesini güncel verilerle yakından takip ediyor. Yaşanan sarsıntılar son bilgilerle anbean kurumların sayfasında paylaşılıyor. Peki son dakika deprem mi oldu, en son nerede deprem oldu? Az önce deprem mi oldu, yakınımdaki depremler hangileri? İşte, 19 Mayıs AFAD/Kandilli son depremler listesi...
#Son Dakika DepremlerAFAD, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Deprem uzmanları CNN Türk canlı yayınında Tokat'ta depremini değerlendirdi. Prof. Ersoy, "Bu Kuzey Anadolu Fayı'nın ana kolu üzerinde değil. 6.5'a kadar deprem oluşturabilir ama 7'ye kadar çıkmaz. Bu deprem şöyle kritik. Hissedilmekle kalmaz. Türkiye'deki yapıların hasar sınırları 5.5 başlıyor. Bu nedenle 5.6 önemli" dedi.
#Deprem‘Asrın felaketi’ olarak nitelendirilen, on binlerce canımızı kaybettiğimiz 6 Şubat depreminin üzerinden tam bir yıl geçti. Asrın felaketinin birinci yıl dönümünde, bu acıyı birebir yaşayanları bir nebze de olsa anlamak ve kayıplarımızı anmak için depremi yaşayan insanlarla konuştuk, hikâyelerini dinledik…
#6 ŞubatRıfat Ilgaz’ın eseri olan ve Ertem Eğilmez tarafından sinemaya uyarlanan, Türk sinema tarihinin en çok izlenen filmlerinden biri Hababam Sınıfı. Bir bölümünde Münir Özkul’un canlandırdığı idealist öğretmen Mahmut Hoca şu sözleri söyler: "Okul sadece dört yanı duvarla çevrili, tepesinde dam olan yer değildir. Okul her yerdir. Sırasında bir orman, sırasında dağ başı. Öğrenmenin, bilginin var olduğu her yer okuldur.”
#Konuk YazarSaatler değil, günlerce enkaz altında kaldılar, kurtarılmayı beklediler. Aç, susuz, sevdiklerinden habersiz yaşama savaşı verdiler. Kimi eşinin son nefesine tanıklık etti enkaz altında, kimi de ayağının üstündeki tonlarca ağırlıktaki betonla geçirdi günleri. Depremin üzerinden yaklaşık bir yıl geçti ama onlar için mücadele bitmedi.
#DepremSon dakika depremler ekranı, 1 Şubat Perşembe günü ev ve iş yerlerinde sarsıntı hisseden vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Yakınımdaki deprem verileri AFAD ve Kandilli verilerine yansıyor. AFAD'dan alınan bilgiye göre Adana'da 3.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 3.1 olarak duyurdu. Öte yandan gün içerisinde Marmara Denizi Gemlik Körfezi'nde saat 13.17'de 3.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Ayrıca AFAD'dan alınan bilgiye göre Ege Denizi Kuşadası'nda 3.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli ise depremin büyüklüğünü 3.3 olarak duyurdu. Öte yandan hemen öncesinde Marmara Denizi Mudanya Bursa'da 3.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin derinliği ise 9.57 KM olarak bildirildi. Bugünkü son depremler, Kandilli ve AFAD verileri, 30 Ocak Salı günü kurumların yayınladığı verilerle araştırılıyor. Diğer taraftan 6 Şubat ve sonrasında yaşanan depremlerin ardından uzmanların araştırmaları devam ederken, pek çok vatandaş ise AFAD ve Kandilli Rasathanesinin son depremler ekranını yakından takip ediyor. Sistemlerine yansıyan deprem verilerini anlık olarak paylaşan Kandilli, son depremler hakkında büyüklük ve derinlik gibi bilgiler veriyor. Özellikle güney bölgesinde artçı depremler devam ederken, uzman isimden 6 şehir için önemli bir uyarı geldi. Radar uydu verileri ve geliştirilen deprem tehlike yazılımı ile durum analizi yaptıklarını dile getiren Geomatik Mühendisi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Orta ve Doğu Anadolu’da 6 şehre dikkat çekti. İşte, 30 Ocak son depremler listesi ve 6 şehir hakkında detaylı bilgiler
#Son DepremlerMalatya'nın Battalgazi ilçesinde saat 16.04'te 5.2, saat 16:24'te ise 3.5 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya deprem sonrası, 'AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha tarama çalışmalarına başlamıştır. An itibari ile herhangi olumsuz bir durum yoktur.' açıklamasında bulundu. Malatya Valisi Ersin Yazıcı bir binanın kirişinin düştüğünü belirtti. Vali Yazıcı, 'Binanın girişi kapandığı için AFAD ekibimiz mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtarıyor.' dedi. Öte yandan deprem Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep ve Mardin'de de hissedildi.
#MalatyaGemlik Körfezi'nde meydana gelen ve İstanbul'da da hissedilen 5.1 ve 4.5 büyüklüğündeki iki deprem sonrası gözler Marmara'da beklenen depreme çevrildi. Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise İstanbul'da zeminin daha güvenli olduğu bölgeleri aktarırken, 'Anadolu yakası genel olarak sağlam ancak ayrışmış kötü zeminler de var. Avrupa yakasında Haliç’in kuzeyi, Şişli, Sarıyer, Beşiktaş, Başakşehir, Eyüp’ün kuzey tarafları, Başakşehir’in önemli kısmı ve Arnavutköy sağlam zeminler. Ama güneyi için aynı şeyi söyleyemiyoruz. Büyükçekmece, Küçükçekmece, Esenyurt, Başakşehir’in güneyi, Güngören, Bağcılar, Bakırköy, Fatih, Zeytinburnu zemin olarak daha duyarlı.' dedi.
#İstanbulBursa Gemlik merkezli 5.1 büyüklüğündeki deprem sonrasında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara'da bir deprem bekliyoruz ama Marmara Denizi'nde olan her depremin meydana gelecek olan depremin öncüsü olarak algılamamak gerekir" ifadelerini kullandı.
#Kandilli RasathanesiArtçı deprem, bir ana deprem (ana şok) sonrasında meydana gelen daha küçük ölçekli depremlerdir. Ana deprem, genellikle daha büyük bir enerji serbest bırakırken, artçı depremler daha küçük bir enerjiyle ilişkilidir. Artçı depremler, ana depremin etkileriyle birlikte meydana gelir ve genellikle aynı fay hattı üzerinde gerçekleşir. Peki, artçı depremler neden olur ve ne kadar sürer? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Artçı DepremJapon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye'deki fay hatlarının doğudan batıya harekete geçtiğini belirterek, İstanbul, İzmir ve Doğu Anadolu bölgesine dikkat çekti. Moriwaki, 'Bingöl, Karlıova, Bitlis, Muş ve Van’a kadar devam eden geriye dönüşte bir deprem olabileceğini söyleyebiliriz. Türkiye genelinde ise Marmara Bölgesi ve İzmir’de deprem olabilir.' dedi.
#DepremJapon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye'deki fay hatlarının doğudan batıya harekete geçtiğini belirterek, İstanbul, İzmir ve Doğu Anadolu bölgesine dikkat çekti. Moriwaki, 'Bingöl, Karlıova, Bitlis, Muş ve Van’a kadar devam eden geriye dönüşte bir deprem olabileceğini söyleyebiliriz. Türkiye genelinde ise Marmara Bölgesi ve İzmir’de deprem olabilir.' dedi.
#DepremAdıyaman’a gelerek deprem hakkında seminer veren Japon Deprem Uzmanı Yoshınorı Morıwakı, Marmara Bölgesi'ni ciddi bir depremin beklediğini ve deprem olması halinde binlerce kişinin hayatını kaybedebileceğini vurguladı.
#Yoshınorı MorıwakıAFAD verilerine göre, Kahramanmaraş Göksun'da saat 11.22'de 4.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, "Şu ana kadar ekiplerimize intikal eden olumsuz bir ihbar yok. Arkadaşlarımız takip ediyorlar" DEDİ.
#Kahramanmaraş“Kanalizasyon patlayacak, içme suyuna karışacak”, “Yollarda araç kuyrukları oluşacak”, “Her yer toz duman olacak”, “Aç ve susuz kalınacak”... Uzmanların olası büyük Marmara depremi sonrası İstanbul’da yaşanacaklara ilişkin anlattığı senaryolar korkutucu. Görünen o ki; gerekli önlemler ivedilikle alınmadığı takdirde depremden sağ olarak çıkmak kadar sonrasında hayatta kalmak da zor olacak. Uzmanlardan neler yaşanabileceğini dinledik. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kızılay’a “Olası İstanbul depremine ilişkin hazırlıklar ne aşamada” diye sorduk.
#İstabulBilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Malatya'daki son iki depremin hangi fay tarafından üretildiğini tespit edemediklerini ifade ederek, “Malatya'da son olan iki depremin hangi fay tarafından üretildiğini biz bilmiyoruz. Odak noktalarını koyup baktığımız zaman, bu deprem noktalarının odaklarının, Doğanşehir fayına veya Malatya fayına paralel veya belki de belli bir açıyı da açıyla kesen bir fay üzerinde olabileceğini düşünüyorum. Ama o fayı da göremiyorum haritada da çizilmediğine göre bir soru işaretiyle 'Acaba yeni bir fay mı?' diye söyledim" dedi. Öte yandan Görür, "Sıkışmaya bağlı depremlerin göreceli olarak artışını bekleyebiliriz" diye konuştu.
#Naci GörürBilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Malatya'daki son iki depremin hangi fay tarafından üretildiğini tespit edemediklerini ifade ederek, “Malatya'da son olan iki depremin hangi fay tarafından üretildiğini biz bilmiyoruz. Odak noktalarını koyup baktığımız zaman, bu deprem noktalarının odaklarının, Doğanşehir fayına veya Malatya fayına paralel veya belki de belli bir açıyı da açıyla kesen bir fay üzerinde olabileceğini düşünüyorum. Ama o fayı da göremiyorum haritada da çizilmediğine göre bir soru işaretiyle 'Acaba yeni bir fay mı?' diye söyledim" dedi. Öte yandan Görür, "Sıkışmaya bağlı depremlerin göreceli olarak artışını bekleyebiliriz" diye konuştu.
#DepremUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, asrın felaketinin üzerinden 6 ay geçtiğini ve hükümet olarak depremin ilk gününden itibaren bölgede olduklarını belirterek, “Görüntü Tabanlı Bilgi Sistemi ile Panaromik Görüntüleme yaparak depremden etkilenen yollarımızın kalıcı onarım ihalelerini başlattık. Yeni konutların ve yeni hastanelerin ulaşım yollarını ve altyapılarını yapıyoruz Önceliğimiz deprem bölgesindeki yaraları süratle sarmak. Sürekli bölgedeyiz. Depremin sebep olduğu karanlık izleri hızla ortadan kaldırıyor, yeniden inşa çalışmalarını yürütüyoruz” dedi.
#Abdulkadir UraloğluMalatya'daki 5.3 büyüklüğündeki depremi değerlendiren CNN Türk yayınına bağlanan Prof. Dr. Süleyman Pampal, bölgenin aktif olduğunu belirterek 7.8'lik Pazarcık depreminin kırılan kısmının kuzey tarafında kırılmamış parçaların olduğunu söyledi.
#Malatya