Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 4-8 Kasım tarihleri arasında Şanlıurfa’da gerçekleştirilen Dünya Neolitik Kongresinin açılışında konuştu. Neolitik Dönemin çekirdeği olarak kabul ettikleri Göbeklitepe çevresinde bulunan Karahantepe-Sayburç-Çakmaktepe ve Sefertepe’de yürütülen çalışmalarla Anadolu’da Neolitik Dönemi çok daha iyi anlamayı ve yorumlamayı başarmış bulunduklarını söyleyen Bakan Ersoy, şu anda Türkiye genelinde toplamda 750 arkeolojik kazı ve araştırmanın devam ettiğini belirtti.
#Mehmet Nuri ErsoyAydın’ın Söke ilçesi yakınlarındaki, arkeoloji dünyasında ‘Anadolu’nun Pompeisi’ olarak bilinen Priene’deki kazıların Başkanı Prof. Dr. İbrahim Hakan Mert, Bursa ve Frankfurt Üniversitesi’nden ekiplerin sürdürdükleri çalışmaları anlattı. Priene’nin hem şehir planlamacılığı, hem de dini özellikleri açısından çok önemli bir antik merkez olduğunu vurgulayan Prof. Mert, bilimsel çalışmaların yanısıra UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de aday olan kentin Türkiye turizmine katkıda bulunması umudunda.
#İbrahim Hakan MertAtatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen 2023 Yılı Turizm Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "2023 yılı yani geçtiğimiz yıl 54.3 milyar dolar turizm geliri elde ederek, Türkiye yeni bir rekor gerçekleştirdi. 56.7 milyon ziyaretçi, 99 dolar kişi başı gecelik gelir ve 54.3 milyar dolar toplam gelirle 2023 turizmde rekor yıl oldu diyebiliriz" ifadelerini kullandı.Bakan Ersoy, "Ziyaretçi sayısı 2022 yılında, pandemi öncesi rakamlarla 51.4 milyona gelmişti. Bu yıl 56.7 milyonla ziyaretçi rekoru kırıldı, önümüzdeki sene 60 milyon ziyaretçi hedefliyoruz." dedi.
#Mehmet Nuri ErsoyDünyada zeytinyağı üreticisi birkaç ülke arasında yer alan Türkiye, kaliteli ürünleriyle sektörün üst sıralarında yerini alırken, ‘Zeytinyağlı Yemek’ kategorisi ile mutfaklarda bu ürünün ayrı bir yeri olan tek ülke olarak öne çıkıyor. Dünyaca ünlü Oleolog olarak tanınan Pelin Omuroğlu, zeytinyağı üzerine konferanslar vermek, iş görüşmelerinde bulunmak üzere geldiği Londra’da, Sofra Restaurant’ta zeytinyağını anlattı.
#AVRUPADAN HABERYalova açıklarında eğitim dalışı yapan deniz polisleri önemli bir keşfe imza attı. Deniz polisleri bin 700 yıllık olduğu değerlendirilen batık gemi buldu. Yalova Valisi Hülya Kaya ise bu keşfin özellikle Yalova ve ülke tarihi için çok önemli olduğunu aktararak, "Özellikle deniz polisimize, üniversiteden hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu tür çalışmaları gönülden destekliyoruz. Çünkü burada yapılan çalışma, tarihe tutulan bir ışık" dedi.
#YalovaKültürel açıdan oldukça önemli bir yere sahip olan dara Antik Kenti, zengin tarihi dokulara sahiptir. Türkiye için büyük bir turistik alan olarak da öne çıkan bu kent hakkında birçok kişi bilgi almaya çalışıyor. Peki, Dara Antik Kenti nerede? Dara Antik Kenti hakkında bilgi, tarihi, efsanesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023) bilgilerini derledik.
#SeyahatArkeoloji kazı bilimi olarak da bilinen; arkeolojik yöntemler kullanılarak sosyoloji, tarih, coğrafya, etnoloji gibi birçok bilimden de yararlanarak, bu bilim dalları ışığında olayları, durumları ve nesneleri inceleyen bilim dalına verilen isimdir. Arkeolojik kalıntılar oldukça önemli kalıntılardır. Arkeolojik kalıntılar kişilere tarih öncesi dönemi gösterme açısından çok büyük önem taşır. Arkeoloji müzeleri ülkemizde hemen hemen her ilde bulunur. Bu illerden bir tanesi de Mersin’dir. Mersin Arkeoloji Müzesi ile ilgili detayları derledik.
#Mersin Arkeoloji MüzesiMilas üzerinden Ören’e gittiğimizde karşıdan görünen Marmaris Bördübet yangınının alevleri korkutucuydu. Bölge halkı, kaygılı bir şekilde yangını söndürmeye çalışan uçak ve helikopterleri izliyordu. Biz de 11 ay önce büyük yangını yaşamış olan Milas’taki Yeniköy Kemerköy Termik Santralleri’nin Genel Müdürü Serhat Dinç ile beraberdik.
#MilasDuygu, düşünce ve imgeleri çok sesli olarak anlatma sanatına müzik denmektedir. Müzik alanının içerisinde müzik icra etmeye yardımcı olan müzik aletleri vardır. Bu müzik aletleri telli çalgılar gibi çeşitli kategorilere ayrılır. Örneğin üflemeli çalgılar da bu kategoriye bir örnektir. Bu aletler sayesinde müzik meydana gelir. Aynı zamanda sesler biçim ve anlam kazanır. Çalgılar da müzikte uyumlu olan bu sesleri çıkarmaya yarayan aletlerin bütününe verilen isimdir. Örneğin keman bir çalgı aletidir. Yani müzik aracıdır. Telli çalgılar nelerdir, telli çalgıların isimleri, özellikleri ve tarihçeleri nasıldır detayları ile derledik.
Eski kültürlerde bile rüya konusunun var olduğunu arkeolojik çalışmalar ve bulgular göstermektedir. Tarihte padişahlar, krallar ve yöneticiler rüya tabircilerine çok önem vermişler ve kararlarını alırken bu kişilere danışmışlardır. Rüya yorumculuğu her dönem önemli olmuştur. Günümüzde de rüya konusu benzer konumdadır. İnsanlar gece gördükleri rüyaların anlamını merak etmektedirler. İşte ilgiyle okuyacağınız rüyada reçel görmek ne anlama gelir, rüyada reçel yapmak, rüyada reçel kaynatmak, rüyada reçel almak, rüyada reçel yemek, rüyada reçel satmak ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Bartın Üniversitesi tarafından yürütülen arkeolojik çalışmalarda geçen yıl aralık ayında kent merkezine yakın bir alanda 5 bin yıllık höyük bulundu. Bartın Üniversitesi'nden Doç. Dr. Fatma Bağdatlı Çam, “2017'den bu yana yaptığımız çalışmalarda Bartın’ın geçmişini yerleşim tarihini aydınlatmaya çalışıyoruz. 2021 yılında yaptığımız çalışmalarda Bartın kent merkezinin milattan önce 3 bin yıl önce Erken Tunç döneminden itibaren yerleşim gördüğünü tespit ettik. Bu anlamda belki de Bartın kent tarihinin daha erken dönemlere gittiğini kanıtlamış durumdayız” dedi.
#BartınMaden araştırmaları, arkeolojik çalışmalar, depo veya yaşam alanı olarak kullanılması gibi pek çok sebeple yer altına inan insanlık, artık bu ilginç yapılar hakkında çok daha fazla bilgiye sahip. İşte dünyanın dört bir yanından çekilmiş harika görüntülerle doğanın gizli yer altı harikaları...
#SeyahatEskişehir tarihi ve kültürel güzellikleri ile ülkemizin en önemli turistik şehirlerinin başında geliyor. Porsuk çayının içinden geçtiği adeta bir Avrupa şehrini andıran güzelliği ile büyüleyen şehir, "Eskişehir taşı" ile ün kazanmıştır. Eskişehir taşı, Eskişehir'in beyaz altını olarak nitelendirilmektedir. Deniz köpüğünü andıran Eskişehir taşı, Eskişehir'de çıkartılan ve bu şehre özgü bir taş olarak merak uyandırmaktadır. Eskişehir taşına dair Eskişehir taşı nedir ve ne işe yarar? Eskişehir taşı nasıl anlaşılır ve kullanılır? Eskişehir taşı faydaları ve özellikleri konu başlıklarını detaylarıyla derledik.
#Eskişehir Taşı Nedir Ve Ne İşe Yarar?Trabzon'da, otopark projesi için yapılan kazı sırasında ortaya çıkan, Roma ve Bizans döneme ait arkeolojik kalıntıların bulunduğu alan, açık hava müzesine dönüştürülecek. Çevresi kapatılarak, korumaya alınan arkeolojik eserlerin, kent tarihi açısından önemli değer olduğunu belirten turizmciler, kazı alanı ve çevresinin bütünleştirilip, arkeoparka dönüştürülmesinin kent turizmine katkı sağlayacağını belirtti.
#TrabzonTrabzon'da, otopark projesi için yapılan kazı sırasında ortaya çıkan, Roma ve Bizans döneme ait arkeolojik kalıntıların bulunduğu alan, açık hava müzesine dönüştürülecek. Çevresi kapatılarak, korumaya alınan arkeolojik eserlerin, kent tarihi açısından önemli değer olduğunu belirten turizmciler, kazı alanı ve çevresinin bütünleştirilip, arkeoparka dönüştürülmesinin kent turizmine katkı sağlayacağını belirtti.
#TrabzonBodrum’da turizm acenteleri, doğa ve alternatif turizm faaliyetlerinde yer alması için tanıtım çalışmaları başlatılan 2 bin 400 yıllık Leleg Yolu’nun bilinirliğini artırmayı hedefliyor. Bu amaçla 5-8 Nisan’da Türkiye’nin çeşitli yörelerinde macera turizmi yapan seyahat acenteleri misafir edilecek.
#İzmirEskiden Körler Ülkesi olarak da anılan İstanbul Kadıköy’deki Haydarpaşa Garı kazılarında, içinde mezarların da olduğu tabanı mermer bir yapı tespit edildi. Toplu mezarları, mimarisi ile kutsal olduğu düşünülen yapının gizemi arkeolojik çalışmalar ilerledikçe çözülecek.
#GazetehaberleriDünya için de bizim için de 2020 zor bir yıl oldu. Ama gelin yine de yıla kırgınlıkla değil hoşgörüyle veda edelim ve “Ne olursan ol yine gel” diyen Mevlana’nın zamansız ve mekânsız çağrısına kulak verelim. Bu ay dünyanın büyük bir bölümünde İsa’nın doğumunu temsil eden Doğuş Bayramı kutlanırken, bu heyecana Mevlana’nın kavuşma günü olan ‘Şebi Arus’ coşkusunu da ekleyelim. Tarihi M.Ö. 7000’lere dayanan ve yüzyıllar boyunca ev sahipliği yaptığı uygarlıklarla ‘medeniyetler ve dinler beşiği’ haline gelen Konya, sadece Mevlana’yla değil tüm bu tarihi mirası harmanlayan kültürüyle de kucak açacak size.
#KonyaBir şehrin ruhunun parçasıdır o şehrin mimarisi, insanların iletişimi, gelenekleri hatta mutfağı… “Ne olursan ol gel” diyen Mevlana Celaleddin Rumi’nin şehri Konya önce çağırır sizi, sonra da ruhunuzun bir parçası olur. Ama bu coğrafyada bir kez ziyaret ettikten sonra hayatınızın bir parçası olacak birçok güzellik var. Onlardan biri de Kilistra...
#Konya