Denizli'nin Çal ilçesindeki Aşağıseyit Höyüğü'nde yapılan kazı çalışmalarında, Geç Tunç Çağı'nın erken evresine ait tabakalarda milattan önce 1600'lü yıllara ait olduğu tahmin edilen üzüm çekirdeği bulundu. Halen şaraplık üzüm üretiminin yaygın olduğu bölgede karbonize olmuş üzüm çekirdeğinin 1 milimetreden daha küçük olduğu ve ancak 3'te 1'lik kısmının bugüne ulaştığı kaydedildi. Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Erim Konakçı, "Çal'da da böyle bir bulgunun elde edilmiş olması Batı Anadolu'nun ya da Anadolu'nun genel karakteriyle uyumlu bir noktada olduğunu bize gösterdi" dedi.
#Aşağıseyit HöyüğüDenizli'nin Çal ilçesindeki Aşağıseyit Höyüğü'nde yapılan kazı çalışmalarında, Geç Tunç Çağı'nın erken evresine ait tabakalarda milattan önce 1600'lü yıllara ait olduğu tahmin edilen üzüm çekirdeği bulundu. Halen şaraplık üzüm üretiminin yaygın olduğu bölgede karbonize olmuş üzüm çekirdeğinin 1 milimetreden daha küçük olduğu ve ancak 3'te 1'lik kısmının bugüne ulaştığı kaydedildi. Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Erim Konakçı, "Çal'da da böyle bir bulgunun elde edilmiş olması Batı Anadolu'nun ya da Anadolu'nun genel karakteriyle uyumlu bir noktada olduğunu bize gösterdi" dedi.
#Aşağıseyit HöyüğüErzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Rabia Akarsu, merkez Aziziye ilçesine bağlı Ömertepe Mahallesi'ndeki Pulur höyükte kazı yapmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin istedi. Akarsu, "Kazılarda öncelikli hedefimiz Doğu Anadolu arkeolojisinde önemli bir boşluğu yani bölge kronolojisi ile ilgili bilgi eksikliğini gidermek olacaktır" dedi.
#Pulur HöyükAnkara'daki İngiliz Arkeoloji Araştırma Enstitüsü'nde tutulan, Anadolu topraklarından toplanan ata tohumlarından oluşan koleksiyona Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerince el konuldu. İngiliz The Times gazetesine de haber olan tohumların İngilizler tarafından herhangi bir yasal izin alınmadan toplandığı, tohumlara da yönetmelik gereği el konulduğu ortaya çıktı.
#Times Gazetesi2017 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine giren Aphrodisias’ta kazılar Geyre Vakfı’nın desteğiyle sürüyor. Aphrodisias antik kentinin kazılarına destek vermek için 1987 yılında kurulan Geyre Vakfı’nın başkanı Ömer M. Koç, yönetim kurulu üyeleri, kazılara destek veren ana sponsorları, bağışçıları ve arkeoloji severlerden oluşan geniş bir grupla birlikte Aphrodisias’ı ziyaret edip kazıları yerinde inceledi.
#Geyre VakfıAvrasya Tüp Geçiş Tüneli Projesi için kazılar tarihi yarımadanın içinde Bizans dönemine ait Bukaleon Sarayı’nın hemen yakınında başlayacak. Tarihçiler, kazıların titizlikle yapılması konusunda uyarıda bulunarak, “Kazılarda neler çıkacağını tahmin edemeyiz. Maramaray’da olduğu gibi birçok sürprizle karşılaşabiliriz” uyarısında bulunuyor.
Mersin’de, geçmişi MÖ 7200’lü yıllara kadar giden, Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden Yumuktepe Höyüğü’ndeki kazı çalışmalarını yürüten İtalya’nın Lecce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsabella Caneva, "Arkeobotanik incelemeler soncu, Akdeniz havzasında üzüm ve incirinin ilk kez Yumuktepe’de üretildiğini, buradan da Anadolu ve diğer bölgelere yayıldığını belirledik" dedi.