Edirne Valiliği, Avrupa’daki gurbetçilerin yoğun olarak kullandığı Kapıkule Sınır Kapısı’nda tarihi rekorun kırıldığını, son 24 saatte 8 bin 358 aracın geçtiğini ve 35 bin 887 yolcunun ise giriş işlemi yaptırdığını açıkladı.
#Kapıkule Sınır KapısıKapıkule Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapan gurbetçilere Edirne’nin yöresel lezzetleri ikram edildi. Edirne’yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Kontrol Derneği Başkanı Bahri Dinar ile derneğin yönetim kurulu üyesi şekerlemeci Arif Meriç, sınırdan giriş yapan gurbetçilere kolonya tuttu, badem ezmesi ve kurabiye ikram ederek, “Hayırlı yolculuklar” diledi.
#Kapıkule Sınır KapısıEdirneli şekerlemeci Arif Meriç, Prof. Dr. İhsan Kara'nın geliştirdiği ve vücutta onarım işlemi yapan bir fonsksiyonel gıda olan ‘mormiks’ ile ‘mor kurabiye’ üretti. Meriç, içinde tereyağı, badem, tam buğday unu ve "mormiks" bulunan kurabiyeye "moralize" adını verdi.
#MormiksEdirne'de, hasat zamanının gelmesinin ardından hafta başında Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü (TTAE) tarafından ziyarete açılan lavanta tarlasında esnaf, yöreye özgü lavantalı kurabiye, badem ezmesi ve deva-i misk tatlısı dağıttı. Yeni nikah kıyan çiftlerden, ailece gezmek için gelenlere kadar çok sayıda kişinin ziyaret ettiği tarlada vatandaşlar, hem fotoğraf çektirdi hem de lavantalı lezzetlerle tatlandı.
#LavantaAVRUPA'nın çeşitli ülkelerinden yaz tatilleri için memleketlerine karayolu ile gelen gurbetçileri, Kapıkule Sınır Kapısı'nda, Edirneli ciğerci ve şekerlemeci esnaf karşıladı. Anavatana giriş yapan gurbetçilere esnaf tarafından meşhur Edirne tava ciğeri, badem ezmesi, kavala kurabiyesi ve devaimisk helvası müzik eşliğinde ikram edildi. Yaşadıkları Avrupa ülkelerinden anavatana karayolu ile akın akın gelen gurbetçiler, Kapıkule'de sazlı, sözlü, ciğer ve şekerlemeli ikramlarla karşılandı. Edirneli ciğerci esnafı Bahri Dinar ve şekerlemeci Arif Meriç gümrük sahasında anavatana girmek için sıra bekleyenlere kentin meşhur lezzeti tava ciğer, badem ezmesi, kavala kurabiyesi ve devaimisk ikram edip Hoş geldiniz dedi. Aynı zamanda Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, gurbetle sılanın buluştuğu sıfır noktasında gurbetçileri karşıladıklarını söyleyerek, Binlerce gurbetçimiz çalıştıkları ülkelerden kalktılar sılaya doğru yola çıktılar, biz de tam o gurbetle sılanın buluştuğu yerde kendilerinin vatana kavuşma sevincine ortak olmaya geldik ve Edirne'nin yöresel markalarını, tava ciğeri, badem ezmesini, kavala kurabiyesini, deva- i misk ikram ediyoruz ve onların vatanla buluşma sevincine ortak oluyoruz burada. Aldığımız tepki çok güzel. İnşallah bundan sonra izin boyunca, yani bu tatil dönemi boyunca bütün esnaf olarak burada oluruz ve onlara Edirne'nin bütün yöresel yiyeceklerini ikram ederiz, çünkü görüyoruz ki onlar çok mutlu oluyorlar, onlar mutlu oldukça biz de mutlu oluyoruz dedi.
#Kapıkule Sınır KapısıEdirneli şekerlemeci Arif Meriç, Osmanlı saray mutfağı tatlarından 41 baharatın konulduğu devai misk helvasını lavanta da katarak hazırlayıp, tarlada ziyaretçilerin beğenisine sundu. Uzun kuyruklar oluşturan ziyaretçiler yeni lezzet helvayı tatmak için zaman zaman izdihama neden oldu.
#Edirne- Edirne'de, bir şekerlemecinin 14 Şubat Sevgililer Günü dolayısıyla düzenlediği "Aşk hamuru" etkinliğinde, evlilikte 50 yılı dolduran çiftler, badem ezmesi hamurundan kalp ve gül figürleri yaptı - Badem ezmeleri, 14 Şubat'ta evlenecek çiftlere ücretsiz armağan edilecek