İhraç ettiğimiz tek balın çam balı olduğunu ve üretimin yüzde 85’ini Muğla’nın gerçekleştirdiğini aktaran Barış Saylak, değişen iklim koşulları nedeniyle azalan çam balından maddi kaybı önlemek amacıyla bal yan ürünleri üretimine başladıklarını aktardı.
#1Daha 2000’li yılların başına kadar İzmir zeytinyağı piyasasında ‘dökme yağ’ olarak işlem gören Milas zeytinyağının ‘makus talihi’, Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın önce 24.06.2014 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan, ardından 23.12.2020 tarihinde Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret almasıyla birlikte işler değişmiş. Burada Ali Osman Menteşe’den söz etmemiz gerekiyor. Çünkü o öncü olmuş.
#Zeytinyağı- Avrupa'nın en önemli ve en eski arıcılık birliklerinden Apislavia'nın 20. Kongresi ile eş zamanlı düzenlenen 4. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi'nin Değerlendirme Raporu yayımlandı - Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı Şahin: - "Bölgesel bal arılarının ıslahına yönelik çalışmalara hemen başlanmalıdır. Ülkemizdeki ticari ana arı üretimi hiçbir şekilde özüne uygun yapılmamaktadır"
- 4. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi, Avrupa'nın en önemli ve en eski arıcılık birliklerinden olan Apislavia'nın 20. Kongresi ile eş zamanlı olarak Fethiye'de başladı - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Özgün: - "Ülkemizin önemli bir değeri olan arıcılık sektörünün gelişmesi ve ilerlemesi için projelerimiz var. Bunları ortaya koyarak Türkiye'nin bal üretimin daha iyi noktaya gelmesine katkı sunacağız"
45.'inci Apimondia Uluslararası Arıcılık Konrgesi'ne katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye'nin 106 Bin tonluk bal üretimiyle dünyada Çin'den sonra ikinci sırada olduğunu söyledi.
#Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresi