Kanada ve Avustralya’da şimdiye kadar benzeri görülmemiş toplu arı ölümlerinin ardından gözler, arıcılık sektöründe önde gelen ülkelerden biri olan Türkiye’ye çevrildi. Dünyada kovan sayısında 2. sırada, bal üretiminde ise 6. sırada gelen Türkiye’de de ciddi kayıplar yaşandığı belirtilirken; toplu ölümlere en büyük neden olarak tarımsal ilaçların bilinçsiz kullanımı ve pratiğe dayanmayan arıcılık eğitimleri gösterildi.
#KanadaMamak Belediyesi’nin kadınlara yönelik açtığı arıcılık kursunu bitiren kadınlar sertifikalı birer arıcı oluyor. Belediye tarafından arılı kovan da verilen arıcılar, ‘Mamak balı’ ve arı ürünleriyle aile ekonomilerine de katkı sağlıyor. Başkan Murat Köse, “Malum bütün kovanı kraliçe arı yönetir. Biz de bu nedenle önce kraliçeleri eğitelim dedik” diyor.
#Mamak BelediyesiOsman Kavala’nın tek tutuklu sanığı olduğu Gezi davasının ikinci celsesi bugün Silivri’de başlıyor. Dikkatler bir kez daha, dün itibarıyla demir parmaklıklar arkasında 624’üncü gününü geride bırakan Kavala’nın tutukluluğu konusunda çıkacak karara çevriliyor.
#YazarBursa'nın İnegöl ilçesin de arı üretimi yapan üreticiler diken üstünde. Son zamanlarda yaşanan arı ölümleri hızla devam ederken, şu ana kadar milyonlarca arının telef olduğu öğrenildi. Bursa Arıcılar Birliği İnegöl Temsilcisi Zeynullah Soylu, son yılların en çok ölümleriyle karşı karşıya olduklarını belirterek zamansız bir şekilde atılan ilaçlarda dolayı ölümlerin yaşandığı söyledi.
#BursaMaalesef tüm dünya üzerinde arı nüfusu azalıyor. Dünyada 50 milyon balarısı kolonisi var. Bulundukları bölgenin iklimine ve bitki örtüsüne göre çeşitli bal arı ırkları mevcut. Türkiye dünyadaki 28 arı ırkından 5’ine sahip ancak bu arıları korumak gerekiyor. Karadeniz’de arıların ıslahı için kraliçe arıları suni dölleme yöntemi dahi uygulanıyor...
#Sürdürülebilir EkonomiBursa'da arı üretiminin yoğun olduğu Orhaneli ilçesinin dağlık alanlarındaki kolonileri gözüne kestiren katil arılar, Türkiye'de ilk kez görülen, devasa boyutta yaptıkları kovanla görenleri şaşkına çevirdi.Dünyada ender şekilde rastlanan ve Türkiye'de ilk kez tespit edilen eşek (katil) arılarının devasa boyutta işledikleri kovan görenleri şaşkına çevirdi. Orhaneli ilçesi Kusunlar köyü bölgesinde arıcılık faaliyeti yürüten üreticilerin kolonilerine saldırıp tamamını yok eden katil arılardan usanan üreticiler çare bulamıyor. Arı üretimi yapılan bölgedeki barakanın içerisine yuvalanan eşek arıları oluşturdukları dev kovan ile dikkat çekiyor.Türkiye’deki yaygın türü “sarıca” olarak bilinen gövdesi kızılımsı sarı ve siyah çizgili olan eşek arılarının bazen kova büyüklüğünde olan yuvalarını, duvar ya da ağaç oyuklarına ya da toprak üstüne kurdukları belirtiliyor. Zaman zaman insanlara yaptıkları saldırılarla da gündeme gelen eşek arıları kendilerine karşı tehdit hissettiklerinde iğnesini batırıyor.
#Eşek ArısıUludağ Üniversitesi (UÜ)Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Aydın, Güney Amerika'dan göçmen kuşlarla gelen "Noseme Ceranae" hastalığın yüzünden Türkiye'deki arı kaybının yüzde 70'lere ulaştığını belirterek, halk arasında mide enfeksiyonu diye tabir edilen hastalığın tedavisi için yakında ilacın müjdesini verebileceklerini söyledi.
#Arı