Çankırı'da "Arı çalıştayı" başladı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2016 16:20

- Yüksek ziraat mühendisi İnci:- "Kendimize arıcılığı gelişmiş ülkeyiz diyoruz. Almanya, ABD, İngiltere, Fransa gibi ülkelerde kişi başına yıllık 3 kilogram bal tüketiliyor, bizde ise yaklaşık 1 kilogram"

Haberin Devamı

ÇANKIRI (AA) - Arıcılık konusunda araştırmaları bulunan yüksek ziraat mühendisi Ahmet İnci, "Kendimize arıcılığı gelişmiş ülkeyiz diyoruz. Almanya, ABD, İngiltere, Fransa gibi ülkelerde kişi başına yıllık 3 kilogram bal tüketiliyor, bizde ise yaklaşık 1 kilogram." dedi.

İnci, kentteki bir otelde düzenlenen "Arı çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, Çankırı'nın arıcılık konusunda önemli potansiyele sahip olduğunu söyledi. Türkiye'nin dünya ortalamasının altında olduğunu belirten İnci, "Çin'den sonra en çok arı barındıran ülkeyiz. Çin'de kovan başına 48 kilogram bal elde edilirken, bizde 15 kilogram alınıyor. 15 kilogram üretimin içinde ne yazık ki şeker ilavesi de olduğu için elde edilen asıl üretim 7-8 kilograma düşüyor. Son yıllarda üretim çok fazla düştü. Bu rakamlarla arıcılık yapmak mümkün değil. Dünya ortalaması 22 kilogram iken bizim ülkemizde 7-8 kilogram." diye konuştu.

Haberin Devamı

Arıcılığın önemli sorunlarının olduğunu ifade eden İnci, "Kendimize arıcılığı gelişmiş ülkeyiz diyoruz. Almanya, ABD, İngiltere, Fransa gibi ülkelerde kişi başına yıllık 3 kilogram bal tüketiliyor, bizde ise yaklaşık 1 kilogram. Ülkemizin potansiyeli var ama üretim konusunda sıkıntı var. Bu sorunları bir an evvel çözmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Çankırı Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Tamer de arıcıların 2 önemli sorunu bulunduğunu dile getirdi.

Üreticilerin üretim ve pazarlama konusunda sıkıntı yaşadıklarını anlatan Tamer, şunları kaydetti:

"Maalesef ülkemizde damızlık ana arı üretimi konusunda problem büyüktür. Bir bölgede üretilen ana arı farklı isimler altında her bölgeye gönderilmektedir. İsteyen arıcının istediği bölgeye arılarını nakledebilmesine bağlı sorunlar var. Böylece arı yığılmaları oluşmakta ve hastalıklar kolayca yayılmaktadır. İkinci problemimiz pazarlamadır. Maalesef ülkemizde şekerle üretim arı görmeden bal üretimi yapılmaktadır. Bu artık sır değildir. Bu sahte ballar piyasada 10-15 liraya satılmaktadır. Sahte üretimle hem doğal üretim yapan arıcımızın emeği çalınmakta hem de gerçek arıcılık zarar görmektedir."

Haberin Devamı

Tamer, 2015 yılında Çankırı'da kovan başına ortalama 4,5 kilogram bal alındığını bildirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Nuri Ustaoğlu da Çankırı'da 54 bin 63 fenni, 685 sepet tipi kovan olmak üzere 54 bin 748 arı kovanı bulunduğunu ifade etti.

Geçen yıl 244 bin 711 kilogram bal üretildiğini anlatan Ustaoğlu, "Mevsim olumsuzlukları nedeniyle 2015 yılı Çankırı'da son 10 yılın arıcılık için en kötü yılı oldu. Mevcut arılı kovan sayımızda yüzde 10 eksilme olmuştur. Yine 2016 yılı kışlama sonunda da bir önceki yılın olumsuzlukları neticesinde arı kolonilerimizde yüzde 30'a varan ölümler görülmüştür." diye konuştu.

Arılı kovan desteklemeleri hakkında bilgi veren Ustaoğlu, il genelinde bulunan 550 işletmede 37 bin 653 arılı kovana 376 bin 530 lira destekleme ödemesi yapıldığını belirtti.

Haberin Devamı

Çalıştaya İl Özel İdare Genel Sekreter Yardımcısı Ayvaz Çal ile sektör temsilcileri de katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!