IHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2015 16:29
ALAPLI GÜMELİDE BAL ARTIRMAK AMACİYLE ÇİFTÇİLERE 20 ORGANİK KOVAN DAĞITILDI
Zonguldak Alaplı-Gümeli’de bal üretimini artırmak amacıyla çiftçilere 20 organik kovan dağıtıldı.
Zonguldak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, 20 organik arıcıya organik petek dağıtım sonrası yaptığı açıklamada, Zonguldak Alaplı Gümeli’deki bütün ürünlerinde, özellikle organik balının üretilmesi noktasında büyük çaba gösterdiklerini ifade etti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, Gümeli Belediyesi toplantı salonunda gerçekleştirilen dağıtım törende yaptığı açıklamada, Gümeli Belde Belediye Başkanı Ahmet Saydam, Zonguldak Arıcılar Birliği Başkanı Selahattin Güney, Alaplı-Gümeli Arıcılar Derneği Başkanı Hüseyin Tosun ve Alaplı’dan sivil toplum örgütleri katıldı.
Amaçlarının, Karakavuz köyü ve Gümeli’de organik arıcılığı geliştirmek, verimliliği artırmak olduğunu belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik şöyle konuştu: “Bilindiği gibi 2014 yılında bu bölgede organik aracılığın gelişmesi için bir proje başlatmıştık. Bu proje kapsamında 20 arıcımıza organik kovan dağıttık. 2015 yılında bu proje devamında Bakanlığımız organik arıcılıkla ilgi yeni bir önek daha çıkardı. Bu ödenekle 20 organik arıcımıza organik petek almaya karar verdik ve bu günde dağıtımını yaptık. Gümeli’de üretilen organik balları laboratuara göndereceğiz. Analiz sonuçları temiz geldiğinde arıcılarımıza sertifika vererek üretim izni vereceğiz. Arıcılarında bir markası olmuş olacak ve sizlerde pazara sunarak katma değeri artıracaksınız. Bu bölgede bir diğer büyük projemiz damızlık arı projesi bununla ilgi çalışmalarımız sürüyor" dedi.
Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Selahattin Güney’de, Türkiye’de 3 ilde damızlık ana arı üretimi yapıldığını belirterek, "Geçtiğimiz aylarda bu bölgenin arılarını toplamaya başladık. Dışarıya arısı çıkmamış 10 yıllık arılardan numune alarak DNA’sı çıkarılacak. Tabi buda bizim için bir maliyetti. Bunu arıcılardan almayacağımız için sağ olsunlar. İl Tarım Müdürlüğü karşılayacağını söyledi. Şu anda her şeyi hazır, önümüzdeki günlerde arılarla ilgili DNA çalışması başlanarak bahar aylarında ise bu bölgelerde damızlık ana arı çalışmasına başlayacağız.” diye konuştu.